Нежить більше не стоїть на заваді: як змінились протипоказання до вакцинації?

Нежить більше не стоїть на заваді: як змінились протипоказання до вакцинації?

Від осені 2019 року в Україні діє новий перелік протипоказань до вакцинації - можна вакцинуватись при застуді, нежиті та температурі до 38 градусів. 

Про те, що ще змінює новий наказ, розповідає лікар-інфекціоніст, голова ГО "Батьки за вакцинацію" Федір Лапій. 

Як відбувалася робота над наказом та на чому він побудований

З весни 2018 року над удосконаленням рекомендацій щодо протипоказань до вакцинації при певних клінічних станах та патологіях працювала національно-технічна група експертів з питань імунопрофілактики. За основу бралися наукові дослідження та практики США, Канади, Великобританії, рекомендації ВООЗ, комітету контролю захворювань ЄС за 2017, 2018, 2019 роки. У липні 2018 року до МОЗу були направлені напрацювання експертної групи для втілення та легалізації рекомендацій. Наказ було підписано у МОЗі 11 жовтня 2019 року і затверджено в Мінюсті 26 листопада 2019 року.

Незважаючи на вже великий прорив, необхідно створити або оновити ряд рекомендацій щодо вакцинації - наприклад, у розділі, який стосується вакцинації при трансплантації кісткового мозку, вакцинації у дітей та дорослих, які мають судоми. Тож, робота триватиме.

Відео дня

При застуді, нежиті та температурі - вакцинуватись можна

Якщо порівняти в тими настановами та протипоказаннями, які існували раніше і займали умовно кажучи сторінку А4, нові настанови нараховують більше 20 сторінок. Це ті питання, з якими лікарі постійно стикалися у практичній діяльності, але не знаходили відповіді: вакцинація та хірургічне втручання, вакцинація та проведення анестезії, вакцинації в період лактації, вакцинація та вагітність, вакцинація і проведення імуносупресивної терапії тощо. Із кардинальних змін - міністерство затвердило, що не є протипоказанням до вакцинації застуда і температура до 38 градусів. Звісно, це не означає, що хвору дитину у будь-якому разі будуть вакцинувати - вирішують батьки. Але така можливість тепер є. Якщо стан дитини не є важким, а середньої тяжкості, вакцинація зазвичай проводиться і є сталою практикою. Ця зміна знімає багато проблемних питань і робить Україною рівною серед інших європейських країн, де застуда не є протипоказанням до вакцинації. 

І аналізи здавати не потрібно

Щодо аналізів, які можуть вимагати перед вакцинацією. Політика МОЗ у цьому питанні є однозначною - немає потреби здавати звичайні аналізи сечі, крові перед вакцинацією. Як зазначено у новому наказі, аналізи потрібні, коли мова йде про імуносупресивних пацієнтів (пацієнти, які отримують препарати, що пригнічують імунну систему). Якщо пацієнт не ВІЛ-інфікований, не приймає імуносупресивну терапію, не має онкологічного захворювання і не приймає хіміотерапію - він не повинен здавати аналізи сечі чи крові перед вакцинацією.

Що робити, якщо лікар все одно не вакцинує?

Наказ надісланий в усі медичні заклади, адміністрація повинна ознайомити лікарів із новими правилами. Якщо лікар не володіє інформацією, що є, до речі, великою проблемою для України, ви можете проявити громадянську свідомість і сказати лікарю, що він порушує ваші права на захист від інфекційних хвороб і рекомендації МОЗу щодо вакцинації, які затверджені в наказі №2070 від 11 жовтня 2019 року.

Також звертайтеся до групи у Facebook "Вакцинація питання та відповіді" - там можна отримати допомогу у вирішенні питань, пов'язаними із фальшивими протипоказаннями. 

VoxConnector, спеціально для "20 хвилин" Тернопіль


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Вова

    Вони в своїй Європі можуть робити що хочуть, тому що коли тобі стало погано і попадеш в лікарню то вийдеш цілим і здоровим, у нас же коли з нежитю підеш до лікаря то вже ні про що не можеш бути впевненим.
  • Julia Kucher

    Таке враження що ми песик чи котик а давайте провакцинуєм подивимося що буде
  • тарас

    тільки смерть скоро стане протипоказанням до вакцинації
  • Діонісій

    да уж, дожились з такою проффесурою, їм треба мізки провакцинувати, а то всі хворі !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up