Повторний COVID — це реально. Розповідаємо історії тернополян, які вдруге захворіли

Повторний COVID — це реально. Розповідаємо історії тернополян, які вдруге захворіли
  • В Україні понад дві тисячі людей отримали повторні позитивні ПЛР-тести на коронавірус, які робили не раніше, ніж за 40 днів після перших. Про це повідомив Центр громадського здоров'я.
  • Науковці мають різні варіанти, чому це могло трапитися. 
  • Наскільки реально вдруге підхопити "корону" та як довго можуть зберігатися антитіла, розповіли тернопільські медики та науковці. А місцеві жителі поділилися власними історіями. 

— Я панічно боюсь підхопити цю "заразу" втретє, — розповідає тернопільська письменниця Любов Бурак. 

Жінка каже, що самопочуття не покращується до рівня "нормального ритму життя". 

— Я перехворіла вдруге. Але тест був негативний. Усі симптоми вказували на коронавірус. Тест повторно не здавала, бо дорого. І два місяці я з того не можу вибратись, маю ускладнення. Розповім пізніше, обіцяю. Почуваюсь не дуже добре, — сказала жінка в спілкуванні з журналісткою. 

Відео дня

Читайте також: "Страшно, ні на що не схоже": як коронавірус впливає на психіку. Історії тернополян та поради психолога "

"Повторно на ПЛР не направили"

Свою історію редакції розповіла постійна читачка Олена П. (прізвище не вказуємо з етичних міркувань).

— У вересні перехворіла на коронавірус із всіма переліченими симптомами — високою температурою в перші дні, страшним головним болем і тошнотою,слабкістю і ломотою у суглобах і м'язах. Крім цього, була бактеріальна пневмонія.Одужувала повільно, — ділиться жінка. — Від антибіотиків, які довелося пити в таблетках, страшенно болів шлунок, з'явилися інші побічні симптоми.

У стаціонарному лікуванні жінці відмовляли, адже хворих із коронавірусом середнього ступеня важкості, без хронічних хвороб, до лікарні не госпіталізовують, каже вона. Після чотирьох тижнів амбулаторного лікування Олена повернулась до роботи.Ще кілька тижнів, за її словами, трималася знижена температура і тиск, додалися втома, запаморочення, довелося лікувати шлунок.

— Минулого тижня я знову захворіла — заклало ніс, є першіння в горлі, головний біль і ломота в тілі. На другий день увечері температура підскочила до 38. Оскільки контактувала з хворим на коронавірус, то одразу звернулася до сімейного лікаря, повідомила про симптоми і контакт з хворим. Але, на моє превелике здивування, направлення на ПЛР-тест мені не дали. Я вже тиждень з температурою, і присутні всі симптомами вірусної інфекції, але я працюю, ходжу в магазини та інші громадські місця. Бо мене не скеровують на тестування. Що я маю робити?

"Повторний позитивний — ще на початку пандемії"

Про повторний позитивний тест на коронавірус раніше "20 хвилин" розповідав сімейний лікар із м. Шумськ Михайло Данильчук. Вперше переніс хворобу досить легко.

— Через кілька днів після контакту з людиною, у якої сам підтвердив коронавірус, симптоми з'явились і в мене, — говорить чоловік.  — Уночі в мене був сильний біль у животі. Наступного дня - розлад травлення. Температура не піднімалась вище 37-ми градусів. Коронавірус підтвердили і в моєї дружини. У неї була дещо вища температура, але інших симптомів не було зовсім. Ми легко перенесли хворобу. Постійно доводилось працювати.

Читайте також: "У мене був коронавірус, але я приймав дзвінки від пацієнтів вдень і вночі": сімейний лікар із Шумська"

А вже за два тижні після перших симптомів Михайло Данильчук здав повторний тест. Він був негативним. А коли тестувався втретє ще через два дні — отримав позитивний тест.

— Тоді в мене взагалі не було симптомів, — розповідає лікар. — Я просто "списую" це або на помилку тесту, або на загальне погане самопочуття. Ту ситуацію пояснити мені складно. У той період в мене була "емоційна яма". І я вважаю, що усе наклалось одне на друге. І воно могло вплинути на це. Аналізуючи пост-фактум, я це розумію. 

Із 150-ти пацієнтів — жодного повторного 

Співрозмовник розповідає і про свій професійний досвід. 

— Я схильний довіряти офіційним джерелам, і у своїй практиці не спостерігав повторних проблем у моїх пацієнтів. А їх в мене було понад 150. З цього приводу можуть бути лише припущення, а я люблю говорити про доказові речі, — каже лікар. — Думаю, що захворіти повторно — це реально. Офіційна цифра говорить, що вдруге може захворіти одна людина на 90 тисяч. Мені складно говорити, бо трохи більше, ніж за півроку практики боротьби з коронавірусом, я не зустрічався з таким.

Лікар додає, що йому цікаво зробити ще раз тест на наявність імуноглобулінів G в організмі. 

— Є різні дані про те, скільки антитіла можуть бути в організмі. Я хворів у квітні, отож, зараз їх вже мало б не бути. Але якщо було повторне зараження, то вони досі можуть бути. Я багато контактую з хворими на коронавірус. Тож не здивуюсь, що у мене досі є антитіла, — каже медик і обіцяє повідомити читачів "20 хвилин" про результат обстеження. 

 

Коментарі експертів

"Ймовірність повторно захворіти є"

Оксана Чайчук, головний санітарний лікар області 

— У Тернопільському обласному лабораторному центрі реєстрували повторні випадки захворювання на коронавірус, але чіткої статистики зараз немає. Реєструючи в електронній системі випадки захворювання, ми вже бачимо ті самі прізвища.

Ймовірність повторно захворіти є. Адже коронавірус — це респіраторна неконтрольована інфекція, від якої наразі немає вакцини.

Як грипом чи іншими респіраторними захворюваннями, так і коронавірусом можна захворіти повторно. Можна в один сезон, можна в різні. Усе залежить від імунної системи.Офіційні дані кажуть, що антитіла зберігаються залежно від стану імунітету — три — п'ять місяців або більше. Імуноглобуліни G  зберігаються в кожному організмі по-різному

"Випадки потребують дослідження"

Володимир Паничев, лікар-епідеміолог, заступник керівника Обласного лабораторного центру

— Існує чимало думок людей, які мають якесь відношення до медицини. Чи можливі повторні випадки захворювання? Можливі. Тому що є люди в стані імуносупресії (ослаблення імунітету). Випадки захворювання є, але вони потребують ретельного вивчення та оцінки.

Давайте поговоримо про речі реальні: повторні випадки створюють нам проблему в галузі громадського здоров'я? Ні, вони не створюють такої проблеми. Друге — МОЗ, Академія медичних наук, ВООЗ яким чином це коментують? Ніяким. 

"Одним і тим самим штамом коронавірусу захворіти неможливо"

Ігор Господарський, лікар-імунолог

— Захворіти коронавірусом можна лише за тієї умови, що це буде інший штам вірусу. Тобто тим самим штамом двічі заразитись неможливо. Це відбувається, бо формується імунний захист. Але він утворюється не стільки за рахунок антитіл, як за рахунок клітинної відповіді. 

Три групи коронавірусів. І в кожній з них є багато штамів. Насправді до 20% щорічної захворюваності на ГРВІ — це завжди були коронавіруси. Просто в 2019-му році з'явився такий особливо-активний "мутант", який зараз і є найпоширенішим. 

Що каже статистика? 

На порталі Центру Громадського здоров'я МОЗ України йдеться про те, що прецеденти повторного інфікування коронавірусом фіксували і в Україні. І це 0,25% загальної кількості інфікованих від початку пандемії. Повторний позитивний результат ПЛР, отриманий не раніше 40 днів від першого позитивного результату, виявлено у 2 161 людини. З них 12% — 250 людей — медичні працівники.

— Сьогодні відбувається чимало досліджень, щоб краще зрозуміти імунну реакцію після інфікування SARS-CoV-2. Кілька з них показують, що в більшості людей, які перенесли інфекцію SARS-CoV-2, виробляються антитіла, специфічні для цього вірусу. Однак рівні цих антитіл можуть бути різними: у пацієнтів із тяжкою формою захворювання — вищі, а в тих, у кого був легкий чи безсимптомний перебіг захворювання, — нижчі. Точних даних, які рівні антитіл необхідні для захисту і як довго ці антитіла зберігаються в організмі, ще немає, - повідомляють у Центрі. 

Що робити, щоб запобігти повторному інфікуванню?

Доки немає науково обґрунтованих доказів щодо тривалості імунітету й рівня його напруженості, найкращий спосіб запобігти інфікуванню — це уникати впливу вірусу. Для цього у Центрі громадського здоров'я рекомендують дотримуватися таких  рекомендацій:

  • ретельно і часто мийте руки щонайменше 40 секунд, за відсутності такої можливості — користуйтеся антисептиками із вмістом спирту від 60%;
  • не торкайтеся обличчя, особливо очей, рота, носа;
  • дотримуйтеся фізичної дистанції — 1 метр від інших;
  • одягайте маску в громадських будинках і спорудах та громадському транспорті, маска має закривати ніс і рот;
  • кашляйте і чхайте у згин ліктя чи одноразову серветку;
  • стежте за своїм здоров’ям, і якщо з’являються симптоми захворювання, негайно звертайтеся до лікаря.

Можливо ви або ваші знайомі вже мають підтверджений повторний ПЛР-тест на коронавірус. Напишіть про це у коментарях. Чи боїтесь ви захворіти на коронавірус? 

 

Читайте також

Симптоми вірусної пневмонії, від якої у Тернополі помирали у січні, схожі на COVID-19. Чи був це коронавірус?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • P Zyuber

    Ви розкажіть краще історії про хибні тести
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up