Симптоми вірусної пневмонії, від якої у Тернополі помирали у січні, схожі на COVID-19. Чи був це коронавірус?

Симптоми вірусної пневмонії, від якої у Тернополі помирали у січні, схожі на COVID-19. Чи був це коронавірус?

Пандемія коронавірусу здійняла хвилю занепокоєння у всьому світі. Значна кількість ураження інфекцією та високий показник смертності - фактори, які лякають людей на всій Планеті. У світових ЗМІ розглядають різні версії походження недуги. Тим часом, і в українських медіа з'явилося чимало гіпотез щодо того, чи не були масові вірусні пневмонії, які вирували ще в січні, дзвінком, який уже сигналізував про коронавірус. Фейк чи теорія, яка має право на вивчення та ґрунтовний аналіз? Що кажуть тернопільські експерти - читайте у матеріалі. 

Чи справді коронавірусна інфекція могла з'явитися на Тернопільщині задовго до того, як в області офіційно зафіксували першого хворого на коронавірус? Журналісти “20 хвилин”, намагаючись знайти відповідь, попросили місцевих експертів проаналізувати Довідник з профілактики та лікування COVID-19. Його створили на основі аналізу клінічних даних та досвіду ( Медичний факультет університету Чжецзян). 

 Що було у січні? 

Нагадаємо, що ще в грудні-січні лікарні Тернополя були переповнені пацієнтами із запаленням легенів. В одній міській лікарні було майже півсотні хворих з вірусною пневмонією. Крім того, п'ятеро перебували в реанімації, а троє померли. У вірусної пневмонії дуже стрімкий перебіг, казали медики, а якщо вчасно не звернутися до лікарів, то людина буквально згорає. У всіх пацієнтів виявили вірусну пневмонію. Однак уже сьогодні, коли розпочалась паніка навколо нового вірусу COVID-19, дехто навіть почав будувати конспірологічні теорії, ніби коронавірус в Тернополі - ще з початку року, однак діагностувати його почали лише зараз. Згодом на всеукраїнських ЗМІ такі гіпотези спростовували. Наприклад, журналісти Радіосвобода заявили, що такі припущення - це фейк. Мовляв “у 2018 році було 2,5 тисячі смертей від пневмонії, у 2019-му – на 5% більше, тому показник 621 в зимовий час не говорить нам ні про що. В той же час хочу наголосити, що наприкінці січня на території Європи була ще благополучна епідеміологічна ситуація, тому ми не можемо говорити про те, що в той період ми могли пропускати випадки коронавірусної хвороби”.

Відео дня

Але що думають медики, які надавали допомогу хворим у Тернополі та продовжують нині надавати її уже хворим на коронавірус чи сприяють запобіганню масовому поширенню інфекції? “20 хвилин” поспілкувалися з інфекціоністами та епідеміологами, щоб дізнатися, чи відрізняється пневмонія, викликана коронавірусною інфекцією з пневмонією, яку викликають інші збудники та чи справді на Тернопільщині коронавірус з’явився значно раніше. 

Що таке пневмонія?

Пневмонія, як пояснюють лікарі, - це захворювання, яке має інфекційне походження і характеризується запаленням легеневої тканини при виникненні провокуючих фізичних або хімічних факторів. Викликати запалення можуть різні мікроорганізми – віруси, бактерії та навіть грибки. У будь-якому разі, пневмонія є небезпечним ускладненням, яке без вчасної допомоги медиків може викликати дихальну недостатність, проблеми з різними системами органів та навіть смерть.

- Пневмонія небезпечна у будь-який час чи це літо, чи це зима, - пояснює  лікарка Центру первинної медико-санітарної допомоги Надія Боднар. – Це захворювання мають лікувати лише у стаціонарі. Основні дві ознаки пневмонії – температура та кашель. Будь-яка пневмонія проявляється однаково, просто вона може мати різну етіологію. Протягом року найбільш поширена бактеріальна пневмонія, рідше – вірусна. Однак її можуть викликати і інші мікроорганізми. Ускладнення від пневмонії скрізь однакові, незалежно від збудника. Це і дихальна недостатність, і порушення роботи серцево-судинної системи, і інші.

Лікарі без ретельних досілджень не можуть визначити збудника пневмонії, враховуючи лише симптоми. Вони є однакові і можуть проявлятися в більшій чи меншій мірі через особливості організму пацієнта. Тому, за словами пані Боднар, не так важливо, що саме викликало пневмонію – грип чи COVID-19. Кваліфікована допомога медиків потрібна у будь-якому разі і звертатися до лікарів варто одразу, як виявили симптоми нездужання.

Чим небезпечна вірусна пневмонія

Список вірусів, які здатні викликати пневмонію, досить широкий. Сюди додали і COVID-19. Визначити вірус можна лише за допомогою лабораторного дослідження, яке виконують усім пацієнтам з підозрою на коронавірус.  

- На жаль, коронавірусна інфекція в Україні поширюється, і кожного дня ми дізнаємося про нові випадки захворювань, - каже доктор медичних наук, професор, вчений у галузі інфекційних хвороб та епідеміології Михайло Андрейчин. - Збільшилась можливість специфічної діагностики цієї інфекції. І нам уявляється, що чим більше буде охоплено людей обстеженням, у першу чергу тих, хто мають клінічні та епідеміологічні дані, то і, відповідно, зростатиме рівень зареєстрованої захворюваності. Але у більшості випадків COVID-19 перетікає у легкій формі з респіраторними проявами, які майже не відрізняються від інших клінічних ознак при інших респіраторних захворюваннях. У декого може розвинутися вірусна пневмонія, спричинена саме коронавірусом. Відповідно, у хворих, які мають вірусну пневмонію, може виникнути гострий тяжкий респіраторний дистрес-синдром. При цьому стані розвивається гостра дихальна недостатність, і хворі потребують негайної медичної допомоги із застосуванням методу штучної вентиляції легень. Це може врятувати їм життя. Звичайно, разом з цим виконують інтенсивну медикаментозні терапію.

У Тернополі в інфекційному відділенні є чотири  апарати штучної вентиляції легень. Є інше устаткування, але цього може бути недостатньо, якщо кількість хворих буде збільшуватися. Тому у місті шукають можливість придбати додаткове обладнання, каже пан Андрейчин.

Чи міг бути коронавірус ще в січні?

Місцеві медики пояснюють, що пневмонія при різних вірусних збудниках є схожою. Прояви пневмонії при COVID-19 такі ж, як і при захворюванні на грип та інші вірусні хвороби, тому відрізнити їх без спеціальних лабораторних аналізів неможливо.

- Усе залежить від особливостей організму людини, яка захворіла, як організм реагує на вірус, - пояснює Михайло Андрейчин. - У більшості COVID-19 має легкий перебіг, і пацієнти можуть лікуватися навіть вдома, але, звичайно, потрібна ізоляція. Таких хворих з легким протіканням хвороби близько 80%. Майже 15% хворих мають тяжкий перебіг хвороби. Однак вони не потребують штучної вентиляції легенів. Лише 5% хворих у яких розвивається дуже тяжка форма. Вони вже в більшості випадків потребують використання апарату штучної вентиляції легенів та іншої апаратної допомоги.

Прояви пневмонії можуть відрізнятися, однак це обумовлено особливостями організму самого хворого, а не збудником. 

- При вірусній пневмонії, обумовленій коронавірусом, до уваги треба брати наявність гарячки, сухий кашель, ускладнення дихання, значне зниження сатурації крові, двосторонні інфільтративні ураження легень на рентгенограмі, - каже професор. - Але для встановлення етіології цих змін важливо визначити наявність збудника інфекції, особливо коли мова йде про атипову пневмонію.

Саме тому без спеціального лабораторного підтвердження не можна визначити збудник інфекції.

Чи міг COVID-19 стати причиною спалаху вірусної пневмонії ще на початку року?

Сказати однозначно, що коронавірусу на Тернопільщині у січні не було – не можна, як і підтвердити це, кажуть лікарі. Але додають, що спалах вірусної пневмонії був сезонним. 

- У той період було сезонне підвищення захворюваності на різні гострі респіраторні вірусні інфекції, а також було підвищення захворюваності на грип, - розповідає Михайло Андрейчин. - Відповідно, були випадки вірусної пневмонії, спричиненої грипом та іншими збудниками. Але сказати, що серед хворих не було жодного пацієнта з коронавірусною інфекцією не можна. Цим питанням вже займається Міністерство охорони здоров'я. Найближчим часом повинні дослідити на коронавірус секційний матеріал, який зберігають у паталогоанатомічній службі. Тим більше, ми вже маємо тести для визначення коронавірусу за допомогою полімеразної ланцюгової реакції. Це високочутливий та високоспецифічний метод діагностики.

Стосовно спалаху вірусної пневмонії, у Тернопільському обласному лабораторному центрі також не можуть дати однозначної відповіді, адже обладнання для діагностування COVID-19 тоді ще не було ні в Тернополі, ні в інших містах України.

“Не було спеціальних досліджень”

- Результати наших лабораторних досліджень в окремих випадках в той час підтверджували грип А, - пояснює лікар-епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру Володимир Паничев. - Припущення зараз є, але вони мають на чомусь грунтуватися. Результати тодішніх досліджень не дають підстав ні відкидати, ні стверджувати, адже в той час тест-системи для діагностики коронавірусу не використовувалися взагалі ніде. До того ж, пневмонія не проявляється в більшості випадків захворювання на коронавірусну інфекцію. Адже більша частина хворих мають легкий перебіг недуги.

Те, що в Україні в січні 2020 коронавірус, який викликає COVID-19, уже ширився країною після того, як українці повернулися з Європи додому на свята, спростував головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Зразки мають дослідити

Ляшко прокоментував дані Держстату, за якими у січні від пневмонії помер 621 українець, з них від грипу - 13, решта – від пневмонії незрозумілого генезу або вірусно-бактеріальної пневмонії.

- 2018-го смертей від пневмонії було 2,5 тисячі, в 2019 на 5% більше, - повідомив Віктор Ляшко. - Тому показник 661 в зимовий час не говорить ні про що.

Також Віктор Ляшко наголосив, що наприкінці січня у Європі ще була благонадійна епідеміологічна ситуація.

Щоб відповісти на питання, чи були випадки захворювання на COVID-19 до перших зареєстрованих випадків в Україні, у МОЗ повідомили, що і всіх померлих зараз від пневмонії, у яких до смерті не діагностували, COVID-19, також перевірятимуть на нього. Про це заявив пан Ляшко на брифінгу МОЗ України в понеділок, 23 березня. 

Чи схожі клінічні прояви пневмонії від грипу та коронавірусу, ми запитали і у тернопільського патологоанатома Олега Стецюка.

Тож питання лишається відкритим. Якщо результати досліджень матеріалів, які обіцяють вивчити експерти, таки будуть, ми зможемо дізнатися реальну картину захворюваності.

 

ДОВІДКА

Сімейство коронавірусів включає 40 видів RNK вірусів. Шлях передачі-повітряно-крапельний, повітряно-пиловий, фекально-оральний, контактний.

 Найбільш «знамениті»:

Коронавіруси викликають ГРВІ, атипову пневмонію і гастроентерит, але повна клінічна картина незрозуміла. У структурі ГРВІ коронавіруси складають 12%.

Читайте також:

На Тернопільщині підтверджено 5 випадків захворювання на коронавірус
Як збираються лікувати хворих на коронавірус у Тернополі - ми перевірили. Ексклюзив "20 хвилин"
Обережно, фейк! Яку брехню поширюють навколо коронавірусу та яка відповідальність передбачена

Міфи та правда про коронавірус: епідеміолог відповів на поширені питання про профілактику та захист

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (199)
  • Роман Басараб

  • Роман Басараб

  • Наталья Плахотнюк

    Коронавірус-це масовість, велика зона зараження. Як би це була правда, пів України вже померло.
  • Igor Novak

    Не обовязково. Любий грип може спровокувати запалення легенів.  Людина заражається ,після зараження проявляється нежить на 3-5 день ,після чого наступає температура висока ,сухий кашель  . Якщо організм не справляється з вірусом йде оскладнення на бактеріальний  бронхіт,в запущеному вигляді запалення легенів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up