Провокує безліч хвороб: чому людям та тваринам не можна вживати продукти з пліснявою
- Зеленуватий, сірий, чорний та навіть жовтуватий мох із неприємним запахом – саме такий вигляд має харчова пліснява. Її можна помітити не лише на овочах, фруктах, а й у приготованих стравах.
- Журналісти «20 хвилин» спільно з фахівцями розібралися, чим небезпечна цвіль для людей та тварин, що буде, якщо з’їсти плісняву.
Цвіль – це мікроскопічний грибок, який осідає на поверхні продуктів і призводить до їх псування. Цвіль виробляє токсичні хімічні речовини, які називаються грибні токсини або мікотоксини. Вони здатні отруїти організм, спричинити захворювання і навіть призвести до смерті. Питання лише у спожитій дозі, тривалості впливу, віку та стану здоров’я.
Викинути чи можна залишати
Виявивши плісняву на продуктах, кожному з нас доводилося відповідати собі на запитання: викинути чи почистити? За інформацією відділу промоції здорового способу життя ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», врятувати продукти зрізанням цвілі можливо, але не всі.
— Зрізати плісняву можна з сухих продуктів. Наприклад, твердих сортів сиру, овочів, фруктів (якщо пліснява на шкірці). Зрізати потрібно не лише цвіль, а й усе в радіусі два-три сантиметри. Не можна прибрати плісняву та доведеться викидати такі продукти: м’які овочі та фрукти (помідори, полуниця, персики тощо), м’ясо та ковбаси, молочні продукти, консервацію, приготовану їжу, олію та пасти, — роз’яснює завідувачка відділу Наталія Харченко.
Запліснявілі продукти, у складі яких багато води або які мають пористу структуру, їсти не слід. Мікроскопічні кореневі нитки проростають глибоко всередину продукту.
— Йдеться про молочні продукти, хліб, булки, домашню випічку, варення, варено-копчену ковбасу, сосиски та інші м’ясні вироби. При наявності характерних ознак грибка ці продукти слід негайно викидати. Через свої мікроскопічні розміри пліснява розповсюджує спори на весь продукт, проникаючи глибоко всередину хліба чи овочів, а зелені острівці — лише видимі ділянки колоній, що розрослися, — наголошує пані Наталія.
УВАГА! Обов’язково ретельно перевірте продукти, які лежали поруч, адже цвіль швидко поширюється.
Пліснява – причина хвороб
Цвіль на харчових продуктах небезпечна для здоров’я, адже може виробляти токсичні хімічні речовини – мікотоксини. Вони призводять до розвитку важких захворювань травної системи, алергічних реакцій, головного болю, втоми, проблем з диханням.
— Наприклад, у земляних горіхах, уражених спорами плісняви, настільки велика концентрація отрути, що ними можна отруїтися. Ці речовини провокують розвиток онкологічних захворювань, стають причиною алергії, астми, діатезу у дітей. Вживання їжі з пліснявою потенційно може призвести до проблем з диханням у деяких людей. Це більш ймовірно, якщо цвіль виробляє спори або мікотоксини, які подразнюють систему. Специфічні симптоми та ступені тяжкості реакції можуть відрізнятися від людини до людини. Усе залежить від індивідуальної чутливості, типу та кількості цвілі, яку проковтнули, а також загального стану здоров’я, — каже Наталія Харченко.
Якщо ви випадково з'їли продукт, уражений цвіллю, то варто виконати кілька кроків, як при стандартному отруєнні, наголошують у відділі промоції здорового способу життя ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».
- Порада №1: найголовніше – не панікувати. Прийміть активоване вугілля або будь-який інший адсорбент.
- Порада №2: пийте більше води, щоб активувати роботу нирок для виведення токсинів з організму.
- Порада №3: також можна викликати блювоту, щоб очистити шлунок від несприятливої та неякісної їжі.
- Порада №4: при відчутті нездужання звертайтеся до лікаря.
Тварини – не сміттєвий бак
Куди подіти зіпсовану їжу або з пліснявою? Деякі люди й досі замість сміттєвих баків обирають варіант – нагодувати тварину. Про це свідчать залишки зіпсованої їжі біля під’їздів, на майданчиках. Переважно їх складають у пластиковий контейнер і виносять чотирилапим.
Натомість в Амбулаторії ветеринарної медицини наголошують, тварини – не комбайни для перероблення зіпсованих продуктів і не сміттєві баки. Вони також потребують поживного раціону з вітамінами.
— Тваринам небезпечно вживати протерміновані, запліснявілі продукти. Перед тим, як нагодувати чотирилапого звичайною їжею чи спеціальним кормом, то звертайте увагу на терміни придатності. Адже в кормах є жири, які псуються з часом чи через недотримання умов зберігання. Якщо вже є білий наліт, то краще замінити продукт. Якщо годуєте тварину звичайною їжею, то не варто давати хліб, страви з різними соусами, спеціями, гриби, солодощі, цитрусові, адже це також може нашкодити, — каже ветеринар Микола Чуприна.
Систематичне годування тварин зіпсованими (пліснявими) продуктами може стати причиною серйозних захворювань. Зі слів в.о начальника Тернопільського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в області Миколи Луцика, варто бути готовими до отруєння мікотоксинами, алергічних реакцій, шлунково-кишкових проблем.
— Мікотоксини можуть викликати широкий спектр симптомів: блювота, діарея, судоми, порушення роботи печінки й нирок, а в тяжких випадках – навіть смерть. Також деякі тварини можуть бути особливо чутливими до спор цвілі, що може призвести до алергічних реакцій: свербіж, висипи, проблеми з диханням, — повідомляє Микола Луцик. — Вживання хліба з цвіллю може призвести до розладів шлунково-кишкового тракту, включаючи запалення шлунка і кишківника.
В ОСББ безсилі…
Біля багатоквартирних будинків проживають чимало безпритульних тварин. Вони вже знають і чекають, що місцеві мешканці мають їх погодувати. Зі слів голови громадської організації «Рада голів ОСББ міста Тернополя» Сергія Лупака, через це на деяких прибудинкових територіях часто можна побачити залишки зіпсованої їжі: хліб, м’ясо, ковбасні вироби та інше.
— Дійсно, є таке і вже не один рік поспіль. Залишки їжі можуть пролежати кілька днів, тижнів та покритися пліснявою. Тварини розтягують їх як на клумби, так і тротуари. Є неприємний запах, плями на асфальті. Я, як голова ОСББ, просив цього не робити, але заборонити не маю права. Бо у нас немає жодних правил щодо цього. Тобто, ні я, ні інші голови ОСББ не можемо на це вплинути. Все залежить від людей. Можливо, їм зручно йти тротуаром і переступати шматки їжі, — каже Сергій Лупак.
Обов’язково перевіряйте продукти перед вживанням та годуванням чотирилапих друзів. Пам’ятайте, що недбайливе ставлення може стати причиною серйозних захворювань та смерті.
Читайте також:
На стихійці в Тернополі продають лісові гриби. Розповідаємо, які є і скільки коштують
«20 хвилин» перевірили кавуни, дині на вміст нітратів: чи безпечно купувати на ринку Тернополя
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
Анастасия Фандина
У нас у родині був випадок, коли дядько отуївся через те, що випадково з’їв поцвілого хліба — просто не помітив плісняву. Ми відразу викликали лікаря на дім https://medikom.ua/vyzov-vracha-na-dom-kiev/ і це дійсно врятувало ситуацію. Лікар приїхав оперативно і надав допомогу. Тепер ми уважніше перевіряємо продукти перед тим, як їх їсти.
myvova83
Наталія Лимар
Чого б це
Як донести, що кісти тваринам НЕ можна