Імбир у чаї зігріє, а чорнобривці покращать травлення. Але для поповнення організму водою чай не підходить. Потрібна звичайна вода
Чай є напоєм, який п’ють заради якогось ефекту чи насолоди смаком.
Тернополянка Оксана працює в офісі. Розповідає, що за день може і 3-4 склянки чаю випити. Чорний з пелюстками волошки, обліпиховий чи з солодкий з плодів манго - її улюблені. Дівчата на роботі люблять хвалитися новинками, яких особливих чаїв довелося спробувати. Особливо зараз, коли суттєво похолодало. Та дієтологи стурбовані, що переходячи на чай, люди забувають пити звичайну воду. Фахівці наголошують, що чай води не замінить. І це є одним з мінусів цього напою. Адже люди, попиваючи чаї, уже не п'ють звичайної води, або випивають її значно менше, ніж потрібно організму для його життєдіяльності.
- Високоякісний чай містить таніни, катехін, ферменти, вітамін C, P, B1, B2, K, кофеїн, а також мікроелементи в легкозасвоюваній формі. Для того щоб, чай був на користь, потрібно вживати його помірно: слідкувати за водним балансом, споліскувати ротову порожнину після чаю , - зазначає нутріціолог, дієтолог Мар’яна Лебідь.
Якщо смакує міцно запарений чай, то його треба пити у першій половині дня, щоб уникнути безсоння.
Щоб була менша тонізуюча дія, до чаю можна додати меленої кориці, радить фітотерапевт.
– Тому якщо люди вважають, що чорний чай їм підніме тиск, то чай з корицею не даватиме такого ефекту. І, до речі, зелений чай тиск не піднімає, - розповідає Зоряна Володимир.
З корисних властивостей чорного чаю варто відзначити його дезінфікуючу і бактерицидну дію, якщо його використовувати зовнішньо, роблячи примочки чи промивання. Якщо очі сльозяться, є почервоніння, то часто радять промивати очі міцним чаєм.
А ще серед плюсів зеленого чаю є те, що його добре пити в час поширення ГРВІ і грипу.
Залежно від того. якого ефекту хоче людина досягти чаєм, такий рецепт варто обрати.
Зараз найактуальнішою є боротьба з вірусними інфекціями, також чай п’ють, щоб зігрітися.
Для покращення травлення також добре додати до чаю гіркі трави – дрібку золототисячника. А якщо потрібно додати трохи сечогінного ефекту, то можна додати трохи споришу або вересу. Ці трави покращують роботу нирок.
Можна додавати до чаю шкірку яблука чи дольку лимона, апельсина чи мандаринки – буде більше вітамінів. А кілька родзинок збагатять напій калієм. Це добре для серця.
Інші сухофрукти теж використовують з чаєм, але переважно їх їдять з чаєм вприкуску, як десерт – замість печива. Тоді корисні солодощі не додадуть зайвих кілограмів любителям чаювання.
Чай з горобиною, глодом додасть вітамінів і зміцнить стінки судин.
Також зараз добре збирати глід. Його плоди теж можна додати в чай. Їх можна підсушити і додавати в чай. Або можна ягоди перетерти. Для цього їх треба заварити, перетерти через сито і тоді додати цукор. Вийде щось схоже на пастилу. Такий чай з глодом корисний, щоб підживити серце і нормалізувати тиск. Також глід має протиалергічну дію.
Чорний чи зелений чай заливають окропом і 5-10 хв тримають під кришкою. Чайник треба закутати рушником.
Чаї з листя і квітів варити не треба, а лише запарювати. Листя і квіти заливають окропом і тримають 30 хвилин, щоб чай настоявся. Чайник накривають рушником.
Якщо серед трави для чаю є стебла, то таку сировину треба проварити 2-3 хвилини під закритою кришкою, а вже тоді настояти 30 хвилин.
Чай з плодів треба запарювати в термосі. Плоди заливають окропом і залишають настоятися на ніч. Настій п’ють наступного дня. Сушені плоди перед приготуванням чаю потрібно подрібнити.
Довідка
+ стимулює обмін речовин - покращує загальний стан організму через виведення вільних радикалів;
+ сприяє перетравленню їжі - стимулює виділення шлункового соку;
+ допомагає у лікуванні кишкових інфекцій - речовини, які знаходяться в чаї, зв’язують і виводять з кишківника токсини і бактерії;
+ має тонізуючу дію на нервову систему - знімає сонливість, головний біль, втому;
+ покращує роботу нирок.
- зневоднює організм - теобромін в поєднанні з кофеїном має сечогінну дію, тож, випивши чашку чорного чаю, потрібно випити ще й склянку води;
- вимиває магній – а він відповідає за нормальну роботу нервової системи, тож часте споживання чаю може призвести до його дефіциту;
- призводить до потемніння зубної емалі;
- чаювання часто супроводжують солодощами, бутербродами та випічкою, а це може призвести до зайвої ваги.
* За інформацією дієтолога, нутріціолога Мар’яни Лебідь
- чорний чай вимиває кальцій. Щоб не було такого ефекту, додавайте до чаю молоко. А щоб зменшити тонізуючий ефект - корицю.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 18 від 30 квітня 2025
Читати номер