П'ять плюсів і мінусів чаю

П'ять плюсів і мінусів чаю

Імбир у чаї зігріє, а чорнобривці покращать травлення. Але для поповнення організму водою чай не підходить. Потрібна звичайна вода

Чай є напоєм, який п’ють заради якогось ефекту чи насолоди смаком.

Тернополянка Оксана працює в офісі. Розповідає, що за день може і 3-4 склянки чаю випити. Чорний з пелюстками волошки, обліпиховий чи з солодкий з плодів манго - її улюблені. Дівчата на роботі люблять хвалитися новинками, яких особливих чаїв довелося спробувати. Особливо зараз, коли суттєво похолодало. Та дієтологи стурбовані, що переходячи на чай, люди забувають пити звичайну воду. Фахівці наголошують, що чай води не замінить. І це є одним з мінусів цього напою. Адже люди, попиваючи чаї, уже не п'ють звичайної води, або випивають її значно менше, ніж потрібно організму для його життєдіяльності.

- Високоякісний чай містить таніни, катехін, ферменти, вітамін C, P, B1, B2, K, кофеїн, а також мікроелементи в легкозасвоюваній формі. Для того щоб, чай був на користь, потрібно вживати його помірно: слідкувати за водним балансом, споліскувати ротову порожнину після чаю , - зазначає нутріціолог, дієтолог Мар’яна Лебідь.

Відео дня

Якщо смакує міцно запарений чай, то його треба пити у першій половині дня, щоб уникнути безсоння.

  • Коли ви піклуєтеся про стан здоров’я і фігуру, то до чаю достатньо просто чаю, а традиція з солодким тільки у нас «в голові», - розповідає дієтолог. - Спробуйте пити сам чай протягом трьох тижнів. Так виробиться корисна звичка - і цукерки далі не будуть потрібні. І пам’ятаємо нашим клітинам необхідна вода, а чай як доповнення, а не навпаки.

 

Чорний, червоний, з трав чи ягід

  • Важливо, який саме чай хочете пити. Для мене чай – це є лише напій з трав, - розповідає фітотерапевт Зоряна Володимир. – Я не сприймаю як напої ні чорного, ні зеленого чаю. Чорний чай зокрема вимиває кальцій. Тому до нього треба додавати трошки молока. І крім того він має тонізуючу дію. Якщо його напитися ввечері, то не захочете спати. Він має такий самий ефект, як кава.

Щоб була менша тонізуюча дія, до чаю можна додати меленої кориці, радить фітотерапевт.

– Тому якщо люди вважають, що чорний чай їм підніме тиск, то чай з корицею не даватиме такого ефекту. І, до речі, зелений чай тиск не піднімає, - розповідає Зоряна Володимир.

З корисних властивостей чорного чаю варто відзначити його дезінфікуючу і бактерицидну дію, якщо його використовувати зовнішньо, роблячи примочки чи промивання. Якщо очі сльозяться, є почервоніння, то часто радять промивати очі міцним чаєм.

А ще серед плюсів зеленого чаю є те, що його добре пити в час поширення ГРВІ і грипу.

 

Чорнобривці – для травлення

Залежно від того. якого ефекту хоче людина досягти чаєм, такий рецепт варто обрати.

Зараз найактуальнішою є боротьба з вірусними інфекціями, також чай п’ють, щоб зігрітися.

  • З цією метою найкраще приготувати чай з імбирем, - радить фітотерапевт. – У час, коли є епідемія грипу, він є дезінфікуючим, зігріваючим і має невелику противірусну дію. Щоб досягти легкого жовчогінного ефекту, до вашого чаю треба додати кілька китичок чорнобривців. І буде покращувати травлення.

Для покращення травлення також добре додати до чаю гіркі трави – дрібку золототисячника. А якщо потрібно додати трохи сечогінного ефекту, то можна додати трохи споришу або вересу. Ці трави покращують роботу нирок.

Можна додавати до чаю шкірку яблука чи дольку лимона, апельсина чи мандаринки – буде більше вітамінів. А кілька родзинок збагатять напій калієм. Це добре для серця.

Інші сухофрукти теж використовують з чаєм, але переважно їх їдять з чаєм вприкуску, як десерт – замість печива. Тоді корисні солодощі не додадуть зайвих кілограмів любителям чаювання.

 

Вітаміни дасть горобина і глід

Чай з горобиною, глодом додасть вітамінів і зміцнить стінки судин.

  • Горобину до чаю можна вживати в будь-якому вигляді – свіжу залити окропом, годину потримати і просто пити. Горобина дещо знижує тиск і багата на вітаміни. Але наприклад чорна горобина трохи згущує кров, тому її варто поєднувати наприклад з буркуном. Тоді такого ефекту не буде. А червона горобина добре зміцнює стінку судин. Тому в кого часто утворюються синці на кінцівках, є схильність до кровоточивості, добре попити чаї з горобини червоної.

Також зараз добре збирати глід. Його плоди теж можна додати в чай. Їх можна підсушити і додавати в чай. Або можна ягоди перетерти. Для цього їх треба заварити, перетерти через сито і тоді додати цукор. Вийде щось схоже на пастилу. Такий чай з глодом корисний, щоб підживити серце і нормалізувати тиск. Також глід має протиалергічну дію.

 

Як правильно готувати чай

Чорний чи зелений чай заливають окропом і 5-10 хв тримають під кришкою. Чайник треба закутати рушником.

Чаї з листя і квітів варити не треба, а лише запарювати. Листя і квіти заливають окропом і тримають 30 хвилин, щоб чай настоявся. Чайник накривають рушником.

Якщо серед трави для чаю є стебла, то таку сировину треба проварити 2-3 хвилини під закритою кришкою, а вже тоді настояти 30 хвилин.

Чай з плодів треба запарювати в термосі. Плоди заливають окропом і залишають настоятися на ніч. Настій п’ють наступного дня. Сушені плоди перед приготуванням чаю потрібно подрібнити.

 

Довідка

Користь чаю:

+ стимулює обмін речовин - покращує загальний стан організму через виведення вільних радикалів;

+ сприяє перетравленню їжі - стимулює виділення шлункового соку;

+ допомагає у лікуванні кишкових інфекцій - речовини, які знаходяться в чаї, зв’язують і виводять з кишківника токсини і бактерії;

+ має тонізуючу дію на нервову систему - знімає сонливість, головний біль, втому;

+ покращує роботу нирок.

Шкода чаю:

- зневоднює організм - теобромін в поєднанні з кофеїном має сечогінну дію, тож, випивши чашку чорного чаю, потрібно випити ще й склянку води;

- вимиває магній – а він відповідає за нормальну роботу нервової системи, тож часте споживання чаю може призвести до його дефіциту;

- призводить до потемніння зубної емалі;

- чаювання часто супроводжують солодощами, бутербродами та випічкою, а це може призвести до зайвої ваги.

* За інформацією дієтолога, нутріціолога Мар’яни Лебідь

- чорний чай вимиває кальцій. Щоб не було такого ефекту, додавайте до чаю молоко. А щоб зменшити тонізуючий ефект - корицю.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Тернопільська Нерухомість

    Не "зі Львівської" а "ІЗ Львівської".
  • АНАТОЛІЙ

    Дачники , це пездець !!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:15 На корупції затримали військовослужбовця Тернопільського військкомату 12:00 Погіршення погоди на Тернопільщині може призвести до збільшення кількості аварій — поліція 11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up