Медична реформа на Тернопільщині: які заклади об’єднають та куди звертатися по допомогу

Медична реформа на Тернопільщині: які заклади об’єднають та куди звертатися по допомогу
  • На Тернопільщині діятимуть п’ять надкластерних закладів, сім – кластерних та 13 загальних. Що це взагалі значить, якщо говорити простою мовою?
  • Кого з ким планують об’єднати, як нововведення вплине на роботу лікарень та надання медичної допомоги пацієнтам – розповідаємо.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

В Україні розпочали інфраструктурний етап медичної реформи, який передбачає формування спроможної мережі лікарень. Основою для її розбудови стануть госпітальні округи. Медзаклади у кожній області розділять на загальні, кластерні та надкластерні в межах одного госпітального округу.

Такий розподіл зробили для того, щоб пацієнт, який в силу певних обставин не має можливості обрати медзаклад, зміг отримати невідкладну меддопомогу.

Що надає кожен статус

Як повідомляють в Міністерстві охорони здоров’я України, кожна лікарня отримає той статус, на рівні якого вона вже зараз може надавати якісну медичну допомогу. Розповідаємо, чим надкластерні, кластерні та загальні відрізняються один від одного.

Відео дня

Надкластерні лікарні – це рівень високоспеціалізованої медичної допомоги. Тобто його може отримати медичний заклад, у якого наявні ресурси та технології, що дозволять надати медичну допомогу у найбільш складних чи рідкісних випадках захворювань.

Відповідно до розпорядження голови Тернопільської ОВА, до надкластерних віднесли: обласну клінічну лікарню, обласну дитячу клінічну лікарню, обласну клінічну психоневрологічну лікарню, регіональний фтизіопульмонологічний медичний центр, а також обласний клінічний онкологічний диспансер.

У кластерних лікарнях забезпечать надання медичних послуг у більш поширених захворюваннях і станах – від педіатрії до хірургічних втручань.

Згідно з розпорядженням «Про затвердження переліку закладів спроможної мережі закладів охорони здоров’я Тернопільського госпітального округу», кластерні заклади будуть в кожному районі: один в Кременецькому, чотири в Тернопільському та два в Чортківському.

Загальні медичні заклади мають стати осередками надання допомоги на базовому рівні та за потреби перенаправляти пацієнта далі на кластерний або на надкластерний рівень. Відповідно до розпорядження Володимира Труша, два загальних медзаклади будуть в Кременецькому районі, шість загальних – у Тернопільському районі та п’ять – у Чортківському районі.

Під час брифінгу 21 серпня директорка департаменту охорони здоров’я Ольга Ярмоленко наголосила, що поза спроможною мережею лікарень залишилися 26 лікувальних закладів Тернопільщини. Проте вона запевнила, що медичні установи працюватимуть, а згодом можуть потрапити до цієї мережі.

— Медичні заклади, які як самостійна юридична особа не увійшли до спроможної мережі, можуть це зробити шляхом об’єднання з іншою лікарнею. Але це питання мають вирішувати власники. Якщо вони погоджуються, то чому б і ні, — каже пані Ярмоленко.

Зі слів міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, медичні заклади, які не увійдуть до спроможної мережі лікарень, продовжать свою роботу та зможуть і надалі укладати контракти із Національною службою здоров’я за програмою медичних гарантій. Про це він повідомив під час зустрічі з представниками Асоціації міст України.

— Наше основне завдання в умовах обмежених ресурсів — забезпечити максимальний результат. Тобто надати якісну, доступну та безоплатну медичну допомогу українцям. Ми не говоримо про закриття лікарень. Йдеться мова про пріоритезацію. Новий підхід також передбачає, що медичні заклади будуть забезпечувати обладнанням, відповідно до їх рівня в госпітальному окрузі. Не має бути ситуацій, коли в загальну лікарню, встановлюють дорогий ангіограф, якому місце в кластерному закладі. Тому що в загальній лікарні його вмикають раз на тиждень, а то й на місяць, а він повинен працювати 24/7. Ми повинні постійно покращувати якість послуг, які надають людям, й ефективно використовувати наявні ресурси, — каже Віктор Ляшко.

Чи об’єднуватимуть медичні заклади?

Під час формування спроможної мережі лікарень у Тернопільській міській територіальній громаді провели чимало дискусій щодо недоречності медичного реформування. Зокрема, досить гостро та активно обговорювали можливе об’єднання саме Перинатального центру «Мати і дитина» з Тернопільською обласною дитячою клінічною лікарнею.

Детальніше читайте тут: Чому «взялися» за Перинатальний центр? Аналізуємо, чим загрожує об'єднання з дитячою лікарнею

Медиків не почули! У МОЗ підтримали об'єднання перинатального центру з іншою лікарнею: що далі

Відповідно до розпорядження Володимира Труша «Про затвердження переліку закладів спроможної мережі закладів охорони здоров’я Тернопільського госпітального округу», у 2024 році у Тернопільській громаді до можливого об’єднання варто готуватися 10 медичним закладам. Кого і з ким планують об’єднувати – дивіться на графіках.

— Станом на 21 серпня, розпорядження голови Тернопільської ОВА видали на ознайомлення власникам медичних закладів, а також головам громад. Ми нічого не від кого не приховуємо, нехай ознайомлюються і далі будемо реалізовувати, — каже пані Ярмоленко.

У 2024 році маємо встигнути

Як відбуватиметься процес об’єднання двох, а то і трьох самостійних медичних закладів? Ольга Ярмоленко розповідає на прикладі Перинатального центру «Мати і дитина».

— Власнику медичних закладів ми подаємо офіційний лист, де зазначаємо, що Перинатальний центр «Мати і дитина» увійшов до спроможної мережі. Є погоджений та затверджений варіант, що Перинатальний центр «Мати і дитина» об’єднуємо з Тернопільською обласною дитячою клінічною лікарнею. Обов’язково має засідати медична комісія, а далі це питання будуть виносити на сесію обласної ради, — каже пані Ярмоленко. – Обов’язково варто узгоджувати терміни об’єднання двох медичних закладів, аби лікарня не втратила пакети (фінансування) від Національної служби здоров’я України. Декларативно можна в цьому році вже прийняти рішення про приєднання чи непогодження. Але у випадку непогодження є великий ризик того, що самостійно перинатальний центр може не увійти у затверджену мережу на наступні три роки.

Зі слів Ольги Ярмоленко у 2024 році заклади вже мають об’єднати.

— Контрактування від Національної служби здоров’я України оновлюється в грудні. Якщо ми зараз візьмемося об’єднувати перинатальний центр та обласну дитячу лікарню, то маємо вкластися у два місяці. А це щось нереальне, бо треба попередити медичні персонали, керівництво. Треба провести медичну комісію та виносити це питання на сесію облради. Є ще другий варіант – ми розпочинаємо процес об’єднання в лютому 2024 року. І виходить, що в грудні обласна дитяча клінічна лікарня подовжує контрактування з НСЗУ, у січні укладають відповідні договори, а в лютому вирішують питання щодо фінансування та затверджених пакетів послуг за медзакладом. На цьому етапі ми можемо додати для обласної дитячої клінічної лікарні пакет «Медична допомога при пологах», — розповідає пані Ярмоленко.

Об’єднують, бо?

Під час чергового спілкування з журналістами «20 хвилин» голова постійної комісії з питань законності Тернопільської облради Олег Сиротюк наголосив, після засідання робочої групи МОЗ України щодо формування перспективного плану організації Тернопільського госпітального округу та спроможної мережі закладів охорони здоров'я минуло понад два місяці.

А депутатам облради і досі ніхто не пропонував ознайомитися із затвердженою спроможною мережею лікарень та не назвали конкретні потреби цього об’єднання.  

— У розпорядженні я побачив, що об’єднати пропонують обласні медичні заклади, власником яких є Тернопільська обласна рада. Розпорядження видали ще  п’ятого серпня. Пройшло вже понад два тижні, а депутати і досі не знають, в які термін мають провести це об’єднання. Нам ніхто не говорить про календарні терміни. Наскільки мені відомо, керівників та персонал медичних закладів теж поки що ніхто ні про що не попереджав. Тобто є загальне розпорядження без дат і чітких вказівок. А ви далі собі додумуйте? — каже пан Сиротюк.

Не менш важливо під час реформування чи то освіти, чи то медицини мати конкретний план, за яким мають діяти керівники та працівники. Зі слів Олега Сиротюка, під час будь-яких обговорень щодо об’єднання медзакладів, з’являються суперечливі факти.

— Давайте будемо розбиратися на прикладі Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні та Перинатального центру «Мати і дитини». Я досі не можу зрозуміти мети цього об’єднання. Бо нам обіцяють, що перинатальний центр буде функціонувати на колишньому місці і ніхто не перенесе його на територію обласної дитячої лікарні. Це зрозуміло, бо там немає куди його все переносити. Уже на комісії МОЗ України від деяких чиновників я почув, що об’єднання дозволить нам зекономити кошти. Коли запитали яким чином, то почули, що непотрібних працівників будуть звільняти, — каже пан Сиротюк. – Але ж перед цим керівниця охорони здоровʼя області казала, що всі залишаться на своїх місцях, окрім директорів. Там мають обирати на конкурсній основі. Та і яким чином ми скоротимо витрати, якщо фінансуються ці заклади з НСЗУ.

Також під час розмови Олег Сиротюк закцентував на тому, що досі в облраді не представили детального плану медичного реформування.

— Це хтось десь сказав і починають думати, як воно буде. Особисто моя думка така: в умовах війни ми маємо по-іншому ставитися до медиків і зберегти наших фахівців. Зараз триває повномасштабне вторгнення і висококваліфіковані медики потрібні нам як ніколи раніше. Ми віримо в те, що окуповані території звільнять наші захисники і туди треба буде комусь їхати, щоб відкривати лікарні, проводити операції. Бо, якщо ми позбавимо людей робочих місць, вони поїдуть за кордон. Там теж треба світлі голови та працьовиті руки. Також зараз я готую запити до Міністерства охорони здоров’я України, щоб отримати від них офіційну інформацію та план подальшого реформування, — завершив пан Сиротюк. 

 

 

Читайте також:

Сучасна та якісна медична реабілітація для дітей з усієї України доступна в Тернополі

Як і хто може подати заяву на посмертне донорство у Тернополі? Ми дізналися всі деталі

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Читач29

    А яка доля медінституту в цій "грі престолів"? Випускники не мають де проходити інтернатуру,я про державників.Наші лікарні їх просто так не беруть.Скоро і кафедри повиселять.Чому про це ні слова ні від Ярмоленко,ні від міністра,ні від Труша
  • Олеся Лт

    Це до медичної реформи нічого не має. Це віджим цінної ділянки землі біля озера в центрі Тернополя.
    Опа, ловкість рук, і ніякого шахрайства
  • Taras Matvienko

    Не зрозуміло,які випадки вважати складні і більш рідкісні,які-більш поширені захворювання і стани,яка допомога здійснюється на базовому рівні???Приклад-ДЦП важкого ступеня враження з набором супутніх набутих захворювань.Їх класифікація:заступник гол. лікаря обл,дит.ліікарні Колос-у всіх такі діти,всі так важко живуть.
  • Майя Сагайдачна

    Вже так дореформувалися що плакати хочеться,розвалили все що могли

keyboard_arrow_up