Що можна робити в час карантину, а від чого краще відмовитися

Що можна робити в час карантину, а від чого краще відмовитися
  • Карантин та обмеження проведення масових заходів запроваджується для того, аби зменшити ризики поширення коронавірусу. Це не просто канікули або відпустка, а велика відповідальність, яка покладається на кожного.
  • Ми зібрали поради МОЗ та колишньої очільниці цього міністерства Уляни Супрун, щоб ви змогли вберегти себе і своїх рідних від коронавірусу.

МОЗ України закликає залишатися вдома під час карантину і пропонує кожному стати прикладом для інших, поділитися закликом #ЗалишаюсяВдома через рамку для фото у Facebook від МОЗ України.

МОЗ України закликає уникати відвідування місць масового скупчення та по можливості залишатися вдома, аби убезпечитися від інфікування респіраторними захворюваннями та, зокрема, коронавірусом COVID-19. Самоізоляція - найефективніший спосіб боротьби з поширенням коронавірусної інфекції в усіх країнах, де її було зафіксовано.

У соціальній мережі Facebook з’явилась можливість додати до фото профілю рамку #ЗалишаюсяВдома. МОЗ закликає піклуватися про власне здоров’я та стати прикладом для інших.

Відео дня

Аби завантажити рамку, натисніть на фото профілю → додати рамку→ пишіть у пошуку “залишаюся вдома”→ встановити рамку.

МОЗ нагадує, прості правила рятують життя: не забувайте регулярно та ретельно мити руки з милом та тримайте дистанцію. Будьте пильними та піклуйтеся про своє здоров‘я, обов'язково зверніться до лікаря, у разі поганого самопочуття.

Також Міністр охорони здоров'я Ілля Ємець 15 березня у зверненні до українців зазначив, що необхідно закривати заклади громадського харчування та ТРЦ, працювати мають лише аптеки та продуктові магазини, необхідно обмежити пересування всередині країни, запровадити дистанційний режим роботи працівників, переглянути режим роботи громадського транспорту та обмежити дозволені збори людей у групах до 10 осіб.

Розумна дистанція і увага до свого здоров'я

Екс-міністерка охорони здоров'я Уляна Супрун наголошує, аби обмеження були дійсно ефективними, варто якомога більше залишатися вдома, вчитися або працювати дистанційно, не користуватися громадським транспортом та максимально зменшити контакти із людьми. Це не означає купувати гречку та туалетний папір у величезній кількості “про запас”. Йдеться про розумне дистанціювання і особлива увага до свого здоров’я та людей навколо.

Ми закликаємо вас бути свідомими, утриматися від зайвих активностей, поїздок і зустрічей, та проводити більше часу вдома. Час до 3 квітня — не привід їхати з дітьми до бабусі, провідати усіх родичів, нарешті зустрітися з друзями або почати займатися спортом у спортзалі. Пояснюємо чому та розповідаємо, що можна робити натомість.

Ваші бабусі та дідусі, батьки та інші родичі старшого віку знаходяться в зоні високого ризику. Що старша людина та що більше хронічних захворювань вона має, то більш небезпечним для неї може бути SARS-CoV-2. У дітей та молодих людей легка форма коронавірусу може виглядати як застуда, а тому не варто зайвий раз використовувати карантин як привід посидіти за родинним столом.

Не варто зустрічатися з друзями лише тому, що у вас є вільний час. На цей період краще обмежити великі зустрічі і походи в заклади, де досить людно. Пам’ятайте, що під час інкубаційного періоду коронавірус може не проявлятися симптоматично, проте людина може все одно передавати вірус. 

ТОП корисних справ від Уляни Супрун

Карантин та зменшення соціальних взаємодій і контактів — ваша можливість убезпечити себе і своїх близьких. Якщо у вас є можливість потурбуватися про своє здоров’я, навіщо підвищувати ризики захворіти? Натомість, більше перебуваючи вдома, можна зайнятися корисними для здоров’я справами:

▪ Спіть як мінімум 7-8 годин на день. Тепер ви маєте більше вільного часу, а тому можете виділити його на здоровий сон, який є одним із важливих елементів для зміцнення імунітету. Дотримуйтеся режиму дня. 

▪ Стежте за своїм харчуванням. Через брак часу та насичений графік ми можемо забувати про повноцінне й збалансоване харчування. Спробуйте відмовитися від спокусливої доставки їжі та почніть більше готувати вдома. Гречка, якої ви могли багато купити в супермаркеті, до речі, чудово пасує до здорового харчування.

▪ Займайтеся спортом. Важливо підтримувати фізичну форму, коли ви весь день сидите вдома і мало рухаєтеся. Вдома обов’язково робіть прості вправи, а ось абонемент у спортзал краще відкласти на майбутнє.

▪ Приберіть вдома. Окрім того, що у вас нарешті з’явився час провести генеральне прибирання, тіштеся, що це може допомогти вам у профілактиці коронавірусу та зниження ризику зараження. 

▪ Регулярно провітрюйте приміщення. А також час від часу виходьте на прогулянку. Ходіть в магазини тоді, коли там небагато покупців: пізно ввечері або рано вранці. І пам’ятайте про безпечну дистанцію — щонайменше два метри від іншої людини. 

▪ Читайте книги та дивіться фільми та серіали, які давно планували. Можна також звернути увагу на серіали, які допомагають краще розібратися з питаннями стосовно коронавірусу. Наприклад, серіал Netflix про те, як поширюються віруси “Pandemic: How to Prevent an Outbreak”. Розуміння процесу допоможе вам облишити паніку та більш об’єктивно аналізувати події в Україні та світі. 

▪ Займайтеся самоосвітою. Карантин — хороша можливість почати вчити нову іноземну мову або вдосконалити знання мови, яку вже вивчали. Платформи онлайн-курсів готові вам допомогти з вивченням найбільш різноманітних тем.

▪ Підтримуйте близьких і рідних та будьте з ним на зв’язку. Зниження інтенсивності соціальних зв’язків із людьми може стати причиною появи депресії, тривожності, апатії тощо. Тому важливо підтримувати комунікацію між собою, телефонувати своїм рідним та близьким, цікавитися не лише станом фізичного, а й психічного здоров'я.

Пам’ятайте, що від правильного дотримання умов карантину залежить не лише ваше здоров’я.

Нагадуємо загальні правила, як знизити ризики інфікування коронавірусом:

Чи варто при перших підозрах на коронавірус йти до лікаря?

Міський голова Тернополя радить усім  жителям громади користуватися «гарячою телефонною» лінією ☎️ 098 441 59 81, яка працює цілодобово. Медики оперативно зможуть надати Вам консультацію. Також телефонуйте своєму сімейному лікарю. Якщо виникне підозра на COVID-19, до Вас приїде бригада швидкої допомоги, яка має напрацьований алгоритм дій.

В Тернопільській області також діє цілодобова «гаряча лінія» для інформування населення щодо отримання медичної допомоги у випадку виявлення симптомів, схожих на коронавірус COVID-19.

Відтепер телефонний номер екстреної медичної допомоги - 103 виконує функцію «гарячої лінії» з питань коронавірусу.

У випадку погіршення самопочуття потрібно телефонувати на номер "гарячої лінії" всім, хто:

- впродовж останніх 14 днів повернулися із країни, в якій зафіксовані випадки коронавірусної інфекції;
- спілкувалися з людиною, яка контактувала з хворими на коронавірус;
- контактували з людьми, які повернулися з країн, де лютує коронавірус COVID-19, навіть, якщо під час перетину кордону проблем зі здоров’ям не було виявлено.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 Тимчасове відключать газ в центральній частині Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up