Що їсти восени, щоб не хворіти

Що їсти восени, щоб не хворіти

Прості поради для кожного, які допоможуть залишатися здоровим та урізноманітнити осіннє харчування, підготував Центр Громадського здоров'я України.

Корисне сезонне харчування – це одна з важливих складових міцного імунітету та гарного настрою в осінній період. Для того щоб без стресу підлаштуватися і адаптувати свій організм до нових погодних умов недостатньо просто утеплитися та змінити гардероб, важливо також переглянути свій щоденний раціон.

Пийте воду

Не забувайте підтримувати питний режим! Здається,що восени не так хочеться пити, як влітку. Але, навіть якщо не відчуваєте спраги, питного режиму необхідно дотримуватися, виходячи з норми 30 мл рідини на кілограм ваги. Достатнє вживання води щодня допомагає подолати хронічну втому, стрес, поліпшує роботу мозку і всього організму.

Гарбуз, яблука, капуста

Надавати перевагу сезонним овочам та фруктам. Саме в них зберігається найбільша концентрація поживних речовин, яка необхідна. Гарбуз, яблука, груші, виноград, баклажани, солодкий перець, різні види капусти, корінь петрушки, селери, морква - джерела вітамінів та мікроелементів, які підготують організм до сезонних змін.

Менше цукру

Контролюйте та обмежте вживання солодкого (цукру). Навіть якщо ви не ставите перед собою мету скинути кілька зайвих кілограм, пам'ятайте, що простий цукор може стати причиною різних захворювань (серцево-судинні захворювання, ожиріння, карієс, хвороби печінки та деяких видів раку). ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій. Скільки це? Для людей, які щодня витрачають у середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) - до 50 г на добу (10 чайних ложок). Водночас, разом з експертами ВООЗ рекомендуємо зменшити споживання цукру ще вдвічі – до 25 г (така кількість вільного цукру знаходиться у склянці фруктового соку) або до п’яти чайних ложок на день. Мінімізуйте споживання солодощів на користь здорових альтернатив. Їжте мед, фрукти і сухофрукти, робіть смузі на основі банану, запікайте яблука з домашнім сиром і гарбуз з корицею та горіхами.

Потрібні корисні жири

Обмежте вживання жирної та важкої їжі. Віддайте перевагу продуктам, де більше корисних жирів: авокадо, оливкова олія, горіхи та червону риба. Повноцінне харчування допоможе залишатися ситим протягом довгого часу та зберігати хорошу фізичну форму.

Потрібні спеції

Додавайте спеції та прянощі в гарячі напої. До зігріваючих відносять імбир, кардамон, мускатний горіх, корицю, лавровий лист, гвоздику, перець червоний і чорний, шафран, куркуму, кмин. Для приємного аромату додавайте часточки фруктів, а підсолодити напій можна солодкою настоянкою шипшини або медом.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Тернополя за сьогодні

09:05 Що можна і що не можна робити на Покрову 08:00 Сьогодні, 14 жовтня: свято Покрови та День захисника України 07:00 Погода у Тернополі: 14 жовтня, туман, +22 20:50 Еротичний масаж: як завдяки дотикам зміцнити стосунки Від читача 10:26 Служба зайнятості побувала на “Форумі нових можливостей” 19:25 Сцена 1, дубль... безкінечний: обмежувач на Гаївському знову знесли. Там затор photo_camera 19:01 Тернопільський борець – призер чемпіонату України серед кадетів 18:09 Тату на жіночому тілі: як вибрати малюнок і кому робити не варто photo_camera 17:01 Відео дня: бабусі та дідусі показали свої “Файні вечорниці” play_circle_filled 16:03 На Тернопільщині визначили призерів Вищої ліги з футболу 15:02 На Театралці тернополяни можуть «торкнутись до культури»: що там відбувається photo_camera 14:12 Із підсвіткою та пішохідний: у Тернополі відкрили оновлений фонтан «Кульбаба» play_circle_filled photo_camera 14:02 У Тернополі зробили понад 200 операцій на відкритому серці photo_camera 13:01 Фото дня: бювет на "Алясці" обіцяють відкрити на Покрови photo_camera 12:02 “4 весілля”: тернопільських молодят запрошують взяти участь у реаліті-шоу 11:02 Топ-7 вражаючих осінніх фото з Дністровського каньйону photo_camera 10:01 Лікарка працює в сільській раді, боксер - в ресторані: діти знають, як заробляють дорослі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up