Скільки дітей у Тернополі ще не мають щеплення від кору

Скільки дітей у Тернополі ще не мають щеплення від кору

У відвідуванні школи через відсутність обох щеплень від кору ще нікому не відмовили, а от серед дошкільнят є такі, хто не відвідує дитсадок через безпідставну відмову від щеплення від кору, повідомляють медики

У Тернополі 92,4% однорічних дітей тепер мають щеплення від кору і 73% 6-річних дітей мають повторну ревакцинацію від цієї хвороби. Про це на прес-конференції в міській раді повідомив завідуючий поліклініки міської дитячої лікарні Володимир Кучма.

- В липні 2017 року наша міська протиепідемічна комісія рекомендувала не допускати до навчання в садки і школи дітей, які не мають жодного щеплення від кору, - зазначив Володимир Кучма.

Завдяки цьому рішенню, за словами медика, в місті зменшили кількість спалахів кору в навчальних закладах Тернополя і батьки з Тернополя активізувалися щодо проведення профілактичних щеплень. Із листопада 2017 року досі в міській дитячій поліклініці провели 14,5 тисяч щеплень. До цього числа увійшли як планові щеплення, так і позапланові – вакцинували дітей, які не отримували вакцини з 2013 по 2016 рік, коли вакцини практично не було і вакцинованих було лише 20-30%.

Відео дня

Плановий показник вакцинованої кількості дітей на цей період становить 80-82%, зазначив пан Кучма. А побороти кір вдасться, коли кількість щеплених буде 96%. Тоді кору в Тернополі не буде, бо буде діяти колективний імунітет.

- Зараз ми маємо ситуацію, що частина дітей шкільного віку не мають ревакцинації від кору, - продовжує пан Кучма. – Крім того, до відвідування школи і дитячого садка допущені діти, в яких проведення щеплення є неможливим. Це діти, які отримують імуносупресорну терапію, коли щеплення не дасть результату, не виробляться антитіла до хвороби. Є діти, які мають протипокази до введення вакцин за станом здоров’я, наприклад, двоє дітей мали анафілактичну реакцію на курячий білок, і це є протипоказом.

Рішенням комісій, які створені при кожному педіатричному відділенні, переліченим категоріям дітей надається право відвідувати дитсадки в період епідеміологічного благополуччя в данному закладі. Якщо в закладі нема випадків кору, діти його відвідують, якщо є - діти негайно підлягають відстороненню і нагляду педіатра.

- У Тернополі уже практично немає дітей, які неправомірно відвідують дитячий садок без щеплення від кору, - зазначив пан Кучма, - а от в школах ще є діти, які не провели вчасно ревакцинації. Повпливати на ситуацію ми можемо лише проводячи бесіди з батьками. Одне щеплення такі школярі мають, і не допускати їх до навчання ми не маємо права. Зрештою, питання недопущення школяра до навчання вирішує директор конкретної школи. А от діти, яких не допустили до відвідування дитсадків через відсутність щеплення від кору, такі є.

Без щеплення від кору дитина не має відвідувати дитсадок чи школу, наголосила заступник начальника міського управління охорони здоров’я Ольга Ярмоленко. Це європейська практика.

- Відповідно до спільного листа Міносвіти і МОЗ, якщо батьки відмовляються робити щеплення дитині, тобто вона не має ні щеплення, ні ревакцинації, ця дитина не має відвідувати ні дитсадок, ні школу, - зазначила Ольга Ярмоленко. – Так, у Конституції дійсно записано, що освітні заклади забезпечують процес освіти для кожної дитини, але це є в тому випадку, якщо є нормальна епідситуація. А коли в нас в місті оголошено спалах і є рекомендації поведінки в спаласі, а батьки відмовляються робити щеплення, тоді вони мають і садочок собі самі забезпечувати, а для навчання в школі за власні кошти можуть перевести дитину на індивідуальну форму навчання. Вчителі можуть приходити, але за це батьки будуть оплачувати, бо вони не дотримуються вимог, які є в цьому колективі, зокрема в місті Тернополі. Така правова сторона цього питання. Кожен з батьків зобов’язаний дотримуватися вимог, які пропонує лікар. А лікарі дотримуються стандартів МОЗ України. Якщо є обов’язковий календар щеплень, його треба виконувати. Вакцинація від кору належить до обов’язкових щеплень.

Як зазначають медики, Тернополю в цьому році ще не вдалося витримати 21 день після реєстрації останнього випадку захворювання на кір, щоб зняти статус міста зі спалахом кору. Найдовше кір не реєстрували в липні - жодного нового випадку захворювання не було 14 днів.

- Спалах можна зняти, коли впродовж 21 дня в місті не було зафіксовано жодного випадку кору. Протягом року такої ситуації не було і це насторожує, - зазначила Ольга Ярмоленко. - Продовжують хворіти і діти, і дорослі. Ми звертаємося до дорослих, які усвідомлюють важливість проблеми, і до тих, хто не має щеплення, зробити їх і дотримуватися санітарних рекомендацій, які надають лікарі.

Читайте також У Тернополі спалахи кору виникають в школах, університетах і профтехучилищах
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up