Смертність від COVID-19 зростає. Кого вірус вражає більше – чоловіків чи жінок? Ми порівняли (ГРАФІКА)

Смертність від COVID-19 зростає. Кого вірус вражає більше – чоловіків чи жінок? Ми порівняли (ГРАФІКА)

Останні тижні в області та країні загалом спостерігають зростання захворюваності на COVID-19. А зі зростанням захворюваності збільшується і кількість померлих. Ми проаналізували дані та з'ясували, хто в області помирає частіше – чоловіки чи жінки? В якому віці смертність вища? Чи дійсно ковід «молодшає» та що про це кажуть експерти? Про це – в матеріалі!

Для нашого аналізу ми використали щоденні дані ДУ «Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб». В останніх повідомленнях серед померлих переважають жінки. До прикладу, 18 жовтня стався «рекорд» по летальності за останніх кілька місяців. За добу коронавірус забрав 18 життів. З них – 4 чоловіка, решта – жінки.

Смертність росте

В літній період кількість летальних випадків була низькою. Були навіть дні, коли за добу не виявляли жодного хворого. Однак уже з початком осені захворюваність пішла в гору, а з нею і смертність. Ось як виглядає графіка смертності у Тернопільській області від початку року. Можна чітко побачити весняну хвилю та вже наростання осінньої:

Відео дня

За три місяці літа в області померли 43 людини. З початку вересня лише за три тижні померли 44 людини і кількість випадків збільшується. З 1 вересня по 18 жовтня вже нових 238 летальних випадків. Найбільше життів забрав ковід 18 жовтня – 18 людей. Напередодні, 15 жовтня, був ще один «рекорд» цієї осені – 14 осіб. За увесь час пандемії найбільше людей за добу померло у квітні – 22 особи за один день.

Хто помирає частіше

Ми вирішили порівняти, хто помирає частіше. Для цього ми використали дані про померлих з 1 вересня, по 18 жовтня – період зростання захворюваності.

Як свідчать дані – жінок серед померлих більше. Різниця не така велика. 55% жінок та 45% чоловіків. 

Однак варто зазначити, що і загалом жінок більше, ніж чоловіків. В області, за останніми даними Державної служби статистики, станом на 1 січня 2020 року, зареєстровано 484 тис. чоловіків та 550 тис. жінок. На 1000 чоловіків припадає 1136 жінок. Така ж картина і в інших областях та загалом по Україні. Жінок приблизно на 16% більше, ніж чоловіків. 

Чи впливає стать на протікання хвороби та летальність? Чи дійсно жінки ризикують більше ніж чоловіки? Ми запитали про це у академіка НАМН України, професора-інфекціоніста та голову «Всеукраїнської Асоціації інфекціоністів» Михайла Андрейчина. Як каже професор – стверджувати про зв'язок статі та складності протікання хвороби не можна.

– Наразі в науковій літературі та дослідженнях про такий зв'язок інформації немає. Більше того, в різних регіонах та медичних закладах є різні дані. Десь помирає більше жінок, десь – чоловіків. Тому стверджувати про закономірність не можна. Більше того, можу сказати, що кількість летальних випадків у порівнянні з минулою хвилею, не збільшилась. Стверджувати, що новий штам «Дельта» має більшу летальність не можна. Достовірно відомо, що новий штам значно швидше поширюється. Тому і зростає кількість хворих на коронавірус та, відповідно, і летальних випадків.

Як каже професор – значно більший вплив на летальність має вік та наявність хронічних хвороб. Це насамперед цукровий діабет, хвороби церцево-судинної системи, легень, імунодефіцити, тощо.

В якому віці помирають частіше?

Журналіст «20 хвилин» побував у ковідному відділенні Фтизіопульмонологічного медичного центру, де лікують хворих з усієї області. Медики припускають – нова осіння хвиля буде ще важчою, ніж була навесні. Кількість пацієнтів збільшується.

Завідувачка першого інфекційного відділення Любов Кицай каже – пацієнти стали важчі. Можливо, у цьому винен новий штам «Дельта», а може – вже нові його мутації. Хвороба прогресує швидко і лікарі мають менше часу, щоб почати комплексне лікування. Ще одна зміна, яку помітили лікарі – серед пацієнтів побільшало випадків психозу. Дехто починає поводити себе агресивно, хтось впадає в сильну дипресію. Більше про це читайте за посиланням:

Ми задихаємось, не всі самі можуть дійти до вбиральні! Ексклюзивний репортаж з ковідного відділення

https://te.20minut.ua/Podii/virus-stav-agresivnishim-lyudi-hvoriyut-vazhche-eksklyuzivniy-reportaz-11445771.html

– Не сказала б, що значно побільшало молодих людей – каже Любов Кицай. – Зазвичай це люди середнього віку, від 40 років. Багато людей пенсійного віку. Були і молодші, але вони мали супутні хвороби – серцеві, легеневі. Не застрахований ніхто, але найбільше ризикують люди з супутніми хворобами та патологіями. Найбільш проблемні пацієнти, які мають цукровий діабет, серцеві хвороби. Це хворі, які мали онкологію або з імунодефіцитами.   

Професор кафедри інфекційних хвороб ТНМУ, доктор медичних наук та практикуючий лікар лікарні швидкої допомоги, який рятує хворих на коронавірус з перших днів пандемії, Василь Копча каже – як і раніше, хворіють чоловіки та жінки різного віку. Як і раніше – 60 і більше років – це група ризику. Але зовсім немало і молодших 40–ка, ба навіть 30–ти років.

Ми порівняли вік людей, які померли від коронавірусу від початку осені. Кількість померлих та їх вік дивіться на графіці:

Як і застерігають медики, люди віком 60+ ризикують більше. Навіть молоді люди можуть не перенести хворобу.

Також ми порівняли вік чоловіків та жінок. Графіки фактично ідентичні. 80% померлих чоловіків в області віком 60+. Така ж картина і з жінками – 80% померлих були віком 60+. Середній вік померлих чоловіків – 68 років, жінок – 69.

Наймолодшому хлопцю, який помер від коронавірусу, було всього 22 роки. Серед жінок наймолодшій було 35.

В лікарнях більшість невакциновані

Захистити себе та своїх близьких можна завдяки імунізації. Найбільш дієвий та ефективний спосіб попередити ускладнення – вакцинація. Медики наголошують – вакцинована людина також може захворіти і також бути носієм інфекції. Однак значно знижуються ризики винекнення ускладнень та смерті.

Як повідомили у департаменті охорони здоров’я ОДА, в лікарнях області лише 3% пацієнтів були вакциновані повністю або однією дозою.

– Ніколи не можна досягнути 100% ефективності вакцинації, – каже професор Михайло Андрейчин.  – Приблизно 5-10% населення має дефекти імунної системи, імунну слабкість. Навіть якщо щепити їх найкращою вакциною – імунітет не виробиться, або він буде дуже слабкий. Тому не можна вимагати 100% ефективної вакцини, бо такої просто не існує.

Тож лікарі закликають не вірити фейкам та нісенітниці про вакцинацію, яку можна прочитати в соціальних мережах. Наразі імунізація та протиепідемічні заходи – дієві методи захисту та попередження хвороби, які показали свою ефективність.

Читайте також:

Інноваційні ліки від коронавірусу вже у лікарнях Тернопільщини: хто їх зможе отримати. Ми дізналися

Від запису до отримання сертифікату. Ми перевірили, як щепитися від ковіду і отримати документ

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Yuriy Kupeev

    Друзі, найближчим часом різномасті шахраї і офіційна влада почнуть закликати вас змінити літню шину на зимову. Жадібні виробники шин, псевдоінженери, продажні журналісти і блогери з усіх щілин будуть вмовляти вас заплатити космічні гроші за абсолютно непотрібний і навіть небезпечний продукт. Не піддавайтеся і не стаєте рабами світового шинного закулісся. Зимова шина-фейк. Ось кілька фактів про які замовчує сучасна наука та виробники.
    В СРСР не було зимової шини, але це не заважало великому народу протистояти пін @ осам аж до самого розвалу СРСР
    Зимові шини придумала фінська компанія Nokian в 1934 році, але до цих пір не поставляють їх на внутрішній ринок. Вас це не бентежить?
    Склад зимових шин невідомий і до кінця не вивчений. Шинна мафія продає нам якусь незрозумілу суміш.
    На зимових шинах розбиваються і гинуть ще більше, ніж на літніх. Зимова шина не дає 100% гарантії від ДТП. Тоді навіщо нас заганяють на шиномонтаж?
    Взимку можна використовувати максимум всесезонку і то тільки після обговорення з вашим особистим шиномонтажником. Одного разу мій дідусь вилетів на жигулі в лоб вантажівці, але завдяки літніх шин не втримався на траєкторії і злетів у кювет. Друга удача - він не був пристебнутий і вилетів через лобове в стіг сіна. У підсумку, у діда ні подряпини! Думайте!
    Ще 70 років тому вони говорили, що достатньо двох зимових шин, позавчора, що потрібно чотири, вчора радили чотири з шипами, а завтра змусять купувати відразу шість шин. Не будьте покірною біомасою!
    Всі мої друзі гонщики використовують взимку виключно річну десятирічну лису шину, і ніхто жодного разу не потрапляв в аварію, а деякі навіть перемагали в престижних змаганнях.
    У мого приятеля є знайомий власник шиномонтажу, він змінює зимові шини клієнтам, але сам їздить виключно на сліках і категорично проти зимових шин.
    Останнім часом розумні люди задають важливе питання: навіщо потрібно було вигадувати зимову шину, якщо можна було відразу змінити клімат?
    У Конституції нічого не написано про обов'язкове використання зимових шин.
    Автор Рауль Чілічава
  • Владимир Иванович

    Найбільше вірус вражає ідіотів, які на нього ведуться.
    Хто не ведеться, того вірус не вражає, що це за страшний вірус, який протікає безсимптомно і смертність від нього в три рази нижча ніж від звичайного грипу
  • Vasyl Smoliak

    Офіційний документ на сайті МОЗ, "випробування лікарського засобу"☝️🤔 А у додатка 1,2 ще більше цікавого...
  • Василь Васильович

keyboard_arrow_up