Тернопільська спека — причина ангін, застуди та пневмонії

Тернопільська спека — причина ангін, застуди та пневмонії

Кондиціонер в офісі, пиво чи пепсі з холодильника, протяги в маршрутках, непомита полуниця, квітучі трави — декому достатньо чогось одного, аби все літо “просидіти” на таблетках  

На ангіну, вірусні застуди і пневмонії через спеку і різкі перепади температур страждають зараз все більше тернополян, кажуть у поліклініках. Навіть влітку людей підстерігає чимало небезпек — протяги в маршрутках, холодне пиво чи пепсі-кола, непомита полуниця, цвіт трав. Декому достатньо чогось одного, аби все літо провести з таблетками. Тому варто навчитися жити зі спекою на “ти”.

“Дайте мені з холодильника”

Зараз відбувається сезонне підвищення захворюваності на гострі респіраторні вірусні захворювання, зазначає заступник директора «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Надія Боднар. Більшість це списують на те, що “ходить якийсь вірус”. Проте віруси циркулюють завжди, а люди хворіють тому, що не вміють справлятися зі спекою, пояснює лікар.

Відео дня
  • У таку спеку природно хочеться прохолоди, — каже Надія Боднар. — Рятуються або в офісах за допомогою кондиціонерів, або дуже холодними напоями. Дуже багато людей розповідають нашим лікарям, що випили щось холодне прямо з холодильника або вдома, або на вулиці. А саме від різкого перепаду температур відбувається переохолодження. Як наслідок — падає імунітет і починається застуда. Від холодних напоїв із холодильника може бути загострення хронічних тонзилітів, ларингітів, також може бути ангіна.

Стосовно небезпеки від кондиціонерів, то людина може захворіти не лише від того, що різниця температури між вулицею і офісом сягає до 10 С, а й від сильного руху повітря, зазначає лікар. Чим сильніші потоки повітря йдуть на людину, тим більший рух мікрофлори. Є навіть різновид пневмонії, яку можна підхопити в офісах, так звана пневмонія легіонерів. Тому аби не захворіти від кондиціонера, не варто знижувати температуру більше 5С, а якщо потік повітря спрямований на когось з працівників, то варто перенести чиєсь робоче місце.

 

Пневмонія — з моря

— Наші люди переважно їдуть на море на 7-10 днів, бо мають короткі відпустки. Але 10 днів потрібно лише для того, щоб організм адаптувався до іншого клімату. А ще 10 днів потрібні для оздоровлення. А коли їдуть лише на тиждень, то це взагалі шкідливо для організму — різко падає імунітет, і люди, які схильні до застуд, підхоплюють або вірусні інфекції, або хворіють на пневмонію. У мене була минулого року така пара — чоловік і дружина. Вони поїхали на море на дуже короткий час, то після поїїздки обоє злягли з пневмонією.

Тому, зауважує лікар, якщо застудилися влітку, варто чимшвидше звертатися до лікаря. Лікар має оцінити, наскільки важкий стан і визначити, чи можна обійтися липою-калиною-малиною, чи потрібне серйозне лікування антибіотиками.

  • Пневмонія досить небезпечна, — зауважила лікар. — Якщо вчасно не звернутися по допомогу, то її важче лікувати, потрібно більше ліків, запалення може призвести до загострення інших хронічних хвороб.

 

Полуниці мити забувають

Крім того, небезпечними є протяги в транспорті, бо спричиняють загострення міозитів, невритів, радикулітів.

— А особливо протяги небезпечні для малих дітей, які спітніли і мають мокру голову, — каже терапевт. — Постарайтеся знайти місце, де немає відкритого вікна і одягніть дитині на голову хустинку.

А ще, як зауважила Надія Боднар, зараз росте кількість харчових отруєнь. По-перше, люди не завжди добре миють овочі чи ягоди, чи взагалі забувають їх помити, а по-друге, через спеку їжа дуже швидко псується, а люди їдять, не відчуваючи, що їжа вже зіпсувалася, або шкода викинути. Також більше людей звертаються до лікарів через алергію — хтось реагує на пух, хтось на квітучі трави, а когось вже бджола вкусила чи комарі. Таким людям варто зараз таким людям приймати свої протиалергічні ліки, а коли сезон мине— пролікуватися від алергії.

 

Поради від терапевта Надії Боднар:

  • у спеку більшості людей варто пити багато рідини через підвищене потовиділення. Не збільшувати кількість рідини треба лише тим, хто має набряки і хто страждає на гіпертонію;не можна бути довго на сонці, особливо на півдні.
  • Варто дотримуватися режиму — на пляжі бути до 11.00 і з 16.00, засмагати по 15 хвилин з перервами, ховаючись у затінок. Дітям варто засмагати лише при розсіяних променях;у спеку треба носити головний убір, особливо дітям і старшим людям;
  • овочі і ягоди ретельно мити у проточній воді, частіше мити руки;
  • не купувати надто багато продуктів, навіть овочі і фрукти зберігати в холодильнику;
  • не пити надто холодні напої.
     

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up