Тернополян закликають обстежити груди. Сплануйте свій час на 18 жовтня

Тернополян закликають обстежити груди. Сплануйте свій час на 18 жовтня

18 жовтня тернополяни можуть обстежитися у лікарів-мамологів в жіночих консультаціях міста та обласному онкодиспансері. Заходи присвячені до Всесвітнього та Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози. 

Про заходи в лікувальних закладах Тернополя повідомляє прес-служба Тернопільського центру громадського здоров'я.

Консультативний прийом лікарів-мамологів в жіночій консультації № 1 (вул. Замкова, 10) триватиме 18 жовтня з 10.00 до 12.00 год. та жіночій консультації № 2 (вул. Р. Купчинського, 14) з 12.00 год.

Консультації лікарів-мамологів кабінетів патології молочної залози Тернопільського обласного онкологічного диспансеру (ТОКОД, поліклінічне відділення, каб. № 9, 16 та 17) відбуватиметься з 9.00 до 15.00.

Відео дня

Факторів ризику є велика кількість. Щоб знизити ризик захворюваності на рак молочної залози, можна змінювати ті фактори ризику, які залежать від вас. Наприклад, вести здоровий спосіб життя, не курити і не вживати алкоголь, вчасно лікувати всі захворювання, які можуть сприяти розвитку хвороби, усвідомлено підходити до вагітності. Знизити ризик розвитку раку можна, якщо годувати дитину грудьми до 7 місяців.

Медики зазначають, що надійного способу запобігти раку молочної залози не існує. Тому основна рекомендація – регулярно проходити профілактичний огляд, щоб виявити захворювання ще на ранній стадії. Виявити рак на ранній стадії можна, якщо виконувати наступні рекомендації:

🔹 Жінкам до 40 років 1 раз на рік потрібно проходити УЗД і консультацію мамолога, гінеколога або онколога за місцем проживання в поліклініці;
🔹 Після 40 років слід робити мамографію (рентген молочних залоз) кожні 2 роки, а за наявності деяких факторів ризику (обтяжена спадковість, ранній початок менструації, часті аборти, перші пологи після 30 років, відмова від годування грудьми, прийом замісної гормональної терапії, захворювання молочних залоз) – 1 раз на рік;
🔹 Після 50 років потрібно проходити мамографію щороку;
🔹 Щомісяця кожній жінці слід робити самообстеження молочних залоз, що допоможе не тільки зменшити частоту запущених форм раку молочної залози, але і зменшити смертність від раку на 18,8%.

☝️ Обстеження в державних поліклініках і онкологічних центрах безкоштовне, іноді лише просять заплатити за витратні матеріали (плівку), оскільки не завжди вистачає фінансування з держбюджету. Сучасне обладнання дозволяє зберігати дані в цифровому зображенні в базі даних. Апарати для цифрової мамографії дозволяють діагностувати ранні доклінічні форми раку – від 0,1 до 2 см, чого не зробиш на огляді. На жаль, у нашій країні тільки приватні центри і великі державні мають апарат для цифрової мамографії.

📍 Самообстеження молочної залози

Як вже було сказано, самостійно обстежити молочну залозу необхідно раз на місяць, за найменших підозр необхідно відразу звернутися до лікаря.
Самостійно обстежити молочні залози можна такими способами:

✔️ В положенні лежачи. При обмацуванні правої молочної залози під праву лопатку підкладіть невелику подушку або валик, долоня правої руки при цьому розміщена під головою. Обстежте праву молочну залозу лівою рукою. Для цього пальцями обмацайте молочну залозу круговими рухами з легким натисканням, починаючи від країв молочної залози в напрямку соска, обмацуючи таким чином всі відділи молочної залози. Аналогічно обмацайте ліву молочну залозу.

✔️ Перед дзеркалом. Проводьте огляд молочних залоз з опущеними руками, а потім з піднятими, при цьому звертаючи увагу на форму молочних залоз, збільшення або зменшення розміру однієї з молочних залоз, наявність втягнення або виразки, зміни кольору шкіри. Легко стисніть обидва соска у їх основи вказівним і великим пальцями, щоб перевірити наявність виділень. Дослідіть пахвові западини, поклавши руку на тверду основу і обмацуючи пальцями круговими рухами праву пахвову западину, ліву – пальцями іншої руки.

✔️ Під час прийняття душу. Підніміть праву руку, а пальцями лівої руки дослідіть всі відділи правої молочної залози. Також обмацайте ліву молочну залозу.

‼️ Якщо ви виявите набряки, ущільнення в тканині залози, потовщення, інші утворення, обов'язково зверніться до лікаря. Якщо ж ви не зовсім зрозуміли прийоми самообстеження, фахівці-мамологи, онкологи, гінекологи зобов'язані вас проконсультувати в цьому питанні.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up