Тернополянин 14 років не їсть м’яса, риби і яєць

Тернополянин 14 років не їсть м’яса, риби і яєць
Володимир Сова (39 р.) вже 14 років не їсть м’яса, риби і яєць. Каже, що чудово почувається, і ділиться своїми знаннями зі всіма бажаючими

Йог і вегетаріанець дотримується принципів, що м’ясо, риба і яйця не корисні для людини. Не готує більше, ніж потрібно на сніданок, обід чи вечерю і не їсть їжі, яка пролежала більше трьох годин. Виняток – випічка, яка за кілька годин не псується

Тернополянин Володимир Сова переконаний, що серед здорової їжі не має бути м’яса, риби і яєць. Без них людина почувається бадьорішою, ясніше мислить, має кращу працездатність та й загалом щасливіша і живе довше. Він 14 років не їсть м’яса, риби і яєць – практикує йогу і лактовегетаріанство, тобто їсть усе, крім зазначених трьох продуктів, молоко і молочні продукти і мед дозволені.

 

Через три години їжа втрачає користь

Відео дня

А ще головне правило здорового харчування – їсти лише свіжу їжу. Тож щоразу він готує собі рівно стільки їжі, скільки потрібно на один прийом. Каже, що те, що пролежало більше трьох годин – втрачає корисні якості, не кажучи вже про страви, які простояли в холодильнику кілька днів. З точки зору йоги таку їжу не рекомендують вживати взагалі. У такий спосіб він харчується уже багато років. Зараз він дійшов до такого рівня, що не лише відмовився від м’яса, риби і яєць, а й замінив практично всі звичні для загалу, але некорисні з точки зору вегетаріанців продукти на власне вегетаріанські. Років 3-4 тому відмовився від цукру.

На своєму досвіді чоловік переконався, що такий спосіб харчування набагато корисніший від традиційного. Своїми знаннями він безкоштовно щонеділі ділиться зі всіма зацікавленими в клубі «Практична мудрість».

- Раніше наш клуб був англомовним, в обласній науковій бібліотеці в центрі «Вікно в Америку»(відділ літератури іноземними мовами), але людей, які цікавляться йогою і вегетаріанством й знають англійську є відносно мало, і ми вирішили проводити заняття українською, - розповідає Володимир Сова. - Намагаюся проводити заняття так, щоб людина отримувала практичні знання і уже на найближчий обід чи вечерю могла спланувати свій раціон з корисних продуктів, або обмежувала некорисну їжу.

Цікаво, що мама пана Володимира - кухар, але дотримується традиційних поглядів на українську кухню, тож поглядів на їжу Володимира не розділяє і досі готує для сім’ї те, що Володимир не їсть. Він розповідає, що спочатку мама дуже ображалася на нього, що не розділяє її старань, але потім змирилася з його вибором. І тепер, коли готує для родини «Олів’є», то м’ясо і яйця викладає окремо, щоб кожен їв так, як йому подобається, крім того, Володимир заправляє собі салат не майонезом, а спеціальним вегетаріанським соусом.

- Коли мені було 25, мене не задовольняв той спосіб харчування, який був раніше. Я працював вчителем, і мені не подобався той стан, який виникав після споживання їжі: хотілося спати, важко було зосередитись на якійсь справі, - пригадує Володимир. - І я шукав інформацію про інше харчування. Так натрапив на семінар, тема якого прямо і не була пов’язана з харчуванням, але там була така фраза, що вживання м’яса, риби і яєць не буде сприяти вашому розвитку, в тому числі і духовному. Мене не довелося довго переконувати чому саме так, я  просто прийняв це. Десь місяць я дотримувався такого харчування. Але поставився трохи фанатично до цього - просто різко в один день відмовився від всього. І це було не дуже добре. Місяць так протримався і вже ледве ходив. Було таке відчуття, що просто недоїдав. Були такі думки, що це або взагалі не для мене, або поки що не для мене, або я щось не правильно роблю. І я повернувся до звичного режиму.

Потім за кілька місяців Володимир познайомився з іншими людьми, які практикують вегетаріанство, і перейняв їхній досвід. Відмовлявся від м’яса поступово і тепер готує наближені до наших українських страви: супи, борщ, каші, - прості страви, які може приготувати будь-хто, просто виключає м’ясо, рибу, яйця. На заперечення як же можна обійтися без необхідних і незамінних амінокислот, відповідає:

- Якби це було справді так, що без м’яса, риби і яєць організм був позбавлений незамінного і життєво необхідного, то за 14 років ви б зі мною уже не розмовляли, - каже Володимир. - У мене є знайомі, які 40 років не їдять м’яса, риби і яєць, і які не їдять цих продуктів взагалі від народження. Коли я сам вперше побачив такого хлопця, то подумав, що то фантастика.

Про те чи обов’язково бути і вегетаріанцем і йогом Володимир каже, що ні. Зв’язок вегетаріанства і йоги не є обов’язковим. Але якщо ти дбаєш не тільки про те, щоб було гнучке тіло, але і про те, щоб воно було чистим, то йога допомагає контролювати кількість їжі і робити вибір на користь корисних продуктів. Також він відзначає, що відмова від шкідливої їжі сприяє покращенню гнучкості тіла.

- Спочатку це було для мене навіть трохи героїчно, зараз – це звичні речі, - розповідає йог і вегетаріанець Володимир Сова. – Переконаний, якщо харчування не поєднувати з практиками медитації – це зробити набагато складніше, бо розраховуєш тільки на власну силу волі, а «спокус» є багато, можна не втриматися. Якщо ж поєднувати з практиками медитації, то контролювати кількість їжі та обирати корисні продукти суттєво легше. Ти контролюєш шлунок і язик. Я підходжу до свого життя як до системи і для мене мій спосіб харчування не вимагає докладати неймовірних зусиль. Це не є такою аскезою, що хочеться щось з’їсти, а не можна. У мене такого немає. В мене якось усе це органічно відбувається.

 

По-справжньому відчуває смак їжі

Переконання пана Володимира базуються на йогівському вченні. Головне тут певні впливи на людину – гуни (з санскриту). Якщо спроектувати це на харчування, то є гуна благочестя, пристрасті і невігластва. Хто перебуває під впливом гуни благочестя, того переповнює відчуття щастя і гармонії. Їжа, яка підпадає під цей критерій, є корисна для здоров’я, продовжує життя. Така їжа масляниста, соковита, – це каші, овочі, фрукти, горіхи, насіння, молочні продукти, мед.

В гуні пристрасті їжа, яка надто гірка, кисла, перчена, гостра, солена, гаряча - розпалює пристрасть, викликає захворювання і, відповідно, нещастя. В цю категорію потрапляє їжа з часником, цибулею. Тобто навіть якщо їжа на перший погляд вегетаріанська, але вона пересолена, переперчена, а ще й з часником чи цибулею, то вона не є корисною.

Їжа з гуни невігластва – це їжа несвіжа – тобто приготовлена довше, як за 3 години до прийому їжі.

- Наприклад, каші я не варю цілу каструлю, щоб вона цілий день стояла, готую їжі небагато, лише на один прийом, - розповідає вегетаріанець. - Раніше мама готувала, щоб було на три дні, на тиждень. Але за впливом на здоров’я це не корисно. Некорисною є зіпсована їжа. Така їжа викликає хвороби, неадекватну поведінку, якісь нездорові думки.

Тож базові принципи його харчування такі: шкідливими є м’ясо, риба і яйця. Менш шкідливі продукти: дріжджі, дріжджовий хліб він не вживає, також не їсть цукор, сіль, часник, цибулю, каву і чай. Часник і цибуля перебувають в гуні невігластва, мають різкий неприємний запах. Ці продукти стоять на рівні з м’ясом, рибою, яйцями і алкоголем.

- Згодом, коли певний час не вживати деяких продуктів, очищуються смакові рецептори і ти по-іншому починаєш сприймати смак їжі. Тоді відчуваєш справжній смак овочів, фруктів, тобі не потрібно штучного підсолодження і додаткової солі. Хоча моя мама про мою їжу каже, що вона як трава, - сміється Володимир. – Я ж насолоджуюся смаками фруктів, овочів, горіхів, насіння. Споживаючи овочі свіжими чи тушкованими, отримуєш набір різних вітамінів.

 

Як зробити правильно?

- Для початку треба зменшувати ту кількість м’яса, риби і яєць, які ви споживаєте щодня, з часом їх можна буде виключити взагалі. Починати треба з більшої за розміром тварини і закінчувати меншими. Тобто спочатку виключаємо гов’яже м’ясо. Веди говорять, що м’ясо корови нездорове для людини, як в матеріальному так і в духовному розумінні. Не тільки на Cході вважають, що корова - священна тварина. Для українців теж поширене шанобливе ставлення до корови, як до годувальниці родини. Потім виключаєте м’ясо менших тварин – свині, і так до птиці, і вже на останок рибу і яйця. Але спочатку зменшуєте їх кількість за один прийом. Треба робити це поступово, для кожного час індивідуальний. Для контролю стану свого здоров’я треба порівнювати свої відчуття раніше і коли змінили стиль харчування і, за бажанням, час від часу здавати аналізи, щоб переконатися, що все в нормі.

- Я рідко звертаюся в поліклініку, хіба довідку яку потрібно, бо ж робота з людьми, і коли останній раз здавав аналізи, перепитав лікаря про результати, мені сказали що всі показники в нормі. І лише коли я сказав, що 10 років не їм м’яса, одразу глянути в рядок, де була цифра гемоглобіну і не повірили, що таке може бути, - розповідає Володимир.

Люди, які приходять на заняття в клуб часто говорять, що так жити постійно нереально.

- Я відповідаю, що варто спробувати прожити 1-2 місяці в такому режимі і порівняти свої відчуття, які були при звичному для вас стилі харчування і зробити вибір, - радить він. - Переконаний, якщо відмовитися від некорисних продуктів, то будеш краще почуватися, будеш бадьорішим, життєрадіснішим, буде відчуття щастя, легкість, не буде після їжі такої сонливості, як при вживанні м’яса.

 

Продукти нижчого класу замінюйте класом вище

Чимало некорисних з точки зору вегетаріанців продуктів, як переконаний Володимир Сова, можна замінити корисними. Він це робить поступово впродовж багатьох років.

  • Некорисні з точки зору вегетаріанства часник і цибулю ми замінюємо на імбир, бактерицидні властивості якого є дуже сильними, - розповідає пан Сова. – Білок поповнюємо з квасолі, гороху, чечевиці, молочних продуктів. Замість некорисного желатину використовуємо агар-агар.

Не вживає вегетаріанець і чаю і кави в традиційному розумінні, замість них він використовує чай з ромашки, м’яти, інших трав, а замість кави – курземе чи аналогічні ячмінні напої.

Навіть є у вегетаріанців замінник шоколаду – це кероб. Цей продукт зовні і на смак нагадує какао. Отримують його з бобів ріжкового дерева, які багаті на біологічно активні речовини, але не містять збудливого ефекту кофеїну і теоброміну, які є в каві і какао. Його можна купити навіть у Тернополі в спеціалізованих магазинах, де продається усе для випічки.

Чимало шкідливих продуктів можна замінити на корисні, навіть солодощі можна робити не з цукру, жиру і борошна вищого сорту, а з фініків, бананів, горіхів, меду, родзинок, насіння. Це дуже смачно, корисно, і їх можна постійно урізноманітнювати, розповідає пан Володимир.

– Ставитися до свого харчування потрібно не просто як до якоїсь дієти, а як до системи, - говорить пан Володимир. – Це як з будинком. Як і будинок має фундамент – в нашому випадку фундаментом є відмова від м’яса, риби і яєць. А далі можна, як кажуть, нарощувати стіни і дах: відмовлятись від цукру, дріжджів; вибирати корисний рис, наприклад басматі, а не якийсь інший; борошно вищого гатунку замінювати на першого гатунку, житнє чи з висівками; замість листа чайного дерева брати прості трави, замість кави - ячмінь і так поступово переходити на корисну їжу, яка дає ясний розум, енергію та високу працездатність, і збільшує тривалість життя.

Довідка

Засідання клубу «Практична мудрість» відбуваються щонеділі о 16.00. Місце проведення обласна наукова бібліотека. Треба стежити за анонсами клубу в соцмережах. Тел 067-354-01-67.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Петро Білецький

    Місце роботи - керівник в Йога студія Нітайгор. Я розумію, так можна грати варята скільки хочеш. Я би хотів подивитись якби він працював на стройці або гружчиком - скільки він би на тій травичці протягнув :)
  • Misha Galamay

    Интересно, в тот момент, когда повар жарит мясо, смотришь на это и у тебя полный рот слюны. А у вегетарианцев тоже так, когда кто-то рядом газон косит?
  • fatima

    Я не їм хліба і цукру  але солодощі їм.Колись як навчалася мене дивувало те що дівчата п'ють чай без цукру ну я попробувати і уже 4 роки не вживаю цукор.Коли мама  додала в чай цукор я попробувати і думаю ой та воно тягнеться як соплі якесь таке густе мені видалося хотя цукру дуже мало було.Просто люди відчувають солодке але не відчувають смак чаю.Думаю від всього можна відкладати сягає головне сила волі.Алкоголь,сигарети,цукор
  • David Starr

    А у тій "Практичній мудрості" усі такі дистрофіки?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up