Центр лікування і реабілітації учасників АТО в Яблунові переформатували за 1,5 млн гривень

Центр лікування і реабілітації учасників АТО в Яблунові  переформатували за 1,5 млн гривень

Обласна рада перетворила Яблунівський обласний комунальний дитячий протитуберкульозний санаторій, що в  Гусятинському районі, в обласний медичний центр для лікування і реабілітації учасників АТО. На реконструкцію та переформатування закладу обласна рада виділила півтора мільйони гривень.

Воїни, котрі повертаються із зони бойових дій, передової потребують не лише фізичного зцілення, медичної реабілітації та лікування, а й, насамперед, допомоги духовної, моральної підтримки та послуг психологів і психотерапевтів. Адже воєнні дії – це передусім важкий стрес та випробування для людини.

Бійці часто потребують психологічної реабілітації. Це серйозне випробування не лише для самого ветерана, а й для його родини, оточуючих. Як правило, у спеціалізованих закладах таку допомогу військовий отримувати відмовляється, а частіше такої потреби і немає, людині необхідні скоріше санаторно-курортні послуги.

Відповідного закладу не лише в області, а й в Україні немає, повідомляє прес-служба обласної ради. Хоча  протоколи МОЗ наголошують про важливість, насамперед, психологічної допомоги. А ті заклади, які сьогодні є, працюють за радянським принципом – один психолог на відділення. 

Відео дня

Досвід успішних волонтерських проектів говорить, що потрібно мінімум чотири фахівці на групу з 10-12 чоловік. Крім того, є важливим чіткий розпорядок дня, який спрощує перехід до цивільного життя, одночасна робота з травмою фахівців різних психотерапевтичних напрямків, багаторівнева система допомоги, соціальна адаптація учасників АТО. Це все те, над чим працюватимуть фахівці новоствореного закладу  - Обласного медичного центру для лікування і реабілітації учасників АТО.

З огляду на нагальну потребу обласна рада прийняла рішення створити обласний медичний центр для лікування і реабілітації учасників АТО. Тим паче, що територія колишнього Яблунівського обласного комунального дитячого протитуберкульозного санаторію - це 35 гектарів паркової зони.

Корпуси розміщені серед озер, дібров, навколо пахуче різнотрав’я. Місце  наче  створене для медитації та заспокоєння, тут, серед прекрасної природи, легко буде знайти душевну рівновагу та комфорт. Рідна земля допомагатиме та підтримуватиме, а свіже повітря  зцілюватиме. А ще відпочиваючі матимуть змогу займатись  спортом та  риболовлею. До слова, тут уже відбулися обласні спортивні змагання між учасниками АТО, військовими 44 бригади та національною поліцією.

Яблунівський обласний дитячий протитуберкульозний санаторій колись надавав медичні послуги хворим дітям на туберкульоз та інші легеневі патології, здійснював профілактику туберкульозу, легеневих захворювань, облаштовував  відпочинок дітей, надавав освітні послуги.

Проте вже декілька років поспіль наповнюваність пацієнтами (можливості санаторію 80 ліжкомісць) у закладі була менше 30%, та й то за рахунок місцевих жителів. Санаторій повністю втратив свою кваліфікацію як обласний. Попри таке становище в Яблунівському обласному дитячому протитуберкульозному санаторії працює понад 80 осіб.

Проаналізувавши роботу Яблунівського дитячого протитуберкульозного санаторію (тут упродовж майже півтора року працювали численні комісії), обласна рада прийшла до висновку, що санаторій при такому низькому заповненні та фактичній втраті рівня обласного є значним тягарем для обласного бюджету. Область  не може витрачати такі шалені кошти лише для того, аби люди ходили на роботу і отримували заробітну плату, не маючи завантаження.

Разом з тим депутати відповідально поставились і до персоналу санаторію. Заклад не закрили, а перепрофілювали – надали йому нових функцій, тим самим вселили нове життя, подарували перспективи.  Після того, як буде здійснено реорганізацію, необхідні ремонті та інші роботи, тут запрацює Обласний медичний центр для лікування і реабілітації учасників АТО, у якому своєчасно надаватиметься допомога людям, котрі пережили бойовий стрес.

- Переформатування комунальних закладів, якщо говорити відверто, йде важко. Це зрозуміло, адже люди бояться залишитися без роботи, дехто - втратити дуже затишні, вигідні з усіх сторін посади, - зазначив голова облрадии Віктор Овчарук. - Проте попри супротив ми будемо перепрофільовувати, реформувати, змінювати комунальні заклад. Без цього область не має перспектив. Тим паче, що вже є певні успіхи. Нагадаю, яке обурення викликало у деяких колах зміна Тернопільської обласної протитуберкульозної лікарні, що в Білій, на  Тернопільську обласну лікарню «Хоспіс». Ми перебороли чимало перешкод, протестів  та нерозуміння. І нині хоспіс успішно працює. Необхідно сказати, що це перший на Тернопільщині заклад подібного типу.  А їх у краї потрібно чимало. Розвиток комунальних закладів має бути в інтересах усієї громади області. Слід турбуватись про захищеність цього процесу від суб’єктивних впливів, хаотичного руху непрофесійних людей та впливу політичних популістських заяв.

Довідка

У власності Тернопільської обласної ради комунальних закладів понад 170. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up