Міністр Супрун перевірила нову диспетчерську службу центру екстреної медичної допомоги у Тернополі

Міністр Супрун перевірила нову диспетчерську службу центру екстреної медичної допомоги у Тернополі

1 листопада офіційно показали роботу оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на Рєпіна, 11. 

Як працює служба прийому викликів швидкої побачила і в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

- Рік тому ми запропонували реалізувати проект створення єдиної диспетчерської служби екстреної медичної допомоги на території області, - розповів керівник управління охорони здоров’я ТОДА Володимир Богайчук. - Будівництво оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф області та підключення до телекомунікаційної мережі загального користування проходило в 2016 році за рахунок коштів фонду регіонального розвитку. Загальна вартість проекту – 7,6 млн гривень.

Відео дня

В січні цього року всі роботи завершили. Досі система проходила тестування. Загалом система працює уже півроку. Зараз будівельно-монтажні роботи завершили, систему налаштовали, програмне забезпечення протестували і навчили диспетчерів, лікарів швидкої та бригади, які виїжджають на виклики.

- Диспетчерський центр – це кілька складових, - пояснив керівник центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Михайло Джус. - Це диспетчери прийому викликів і диспетчери напрямків, старший лікар зміни і лікар-консультант, програмісти, серверна, і бригади, які виїжджають на виклики.

Раніше було три диспетчери, які приймали виклики по місту. Зараз на зміні працює чотири диспетчери: одні приймають виклики, інші – диспетчери напрямків – ведуть супровід бригади швидкої. Згодом, коли до системи підключать усю область, їх буде бульше: чотири диспетчери прийому викликів і п’ять диспетчерів напрямків.   

- Зараз до системи підключений Тернопіль і Тернопільський район. До кінця року плануємо підключити всю область, - зазначив пан Джус. - Це покращить роботу швидкої. На виклик буде їхати та бригада, яка є найближче до місця виклику.

Система працює так: спочатку виклик приймає диспетчер прийомів викликів, передає автоматично диспетчеру напрямку. Далі повідомлення про виклик на свій смартфон отримує лікар бригади швидкої. Всі дії бригади швидкої відбуваються через смартфон – отримання виклику, виїзд на виклик, завершення роботи на виклику, госпіталізація хворого. На моніторах видно, де знаходиться та чи інша бригада,  Якщо раніше бригади поверталися на станцію після кожного виклику, то зараз, якщо бригада звільнилася з попереднього виклику, її можна скерувати на наступний. Це оперативність.

Усі карети швидкої мають GPS-модулі з картографією, лікарі бригад забезпечені сучасними смартфонами, на які приходить виклик від диспетчера напрямку, також заповнюється уся необхідна інформація по виклику, додав начальник управління охорони здоров`я облдержадміністрації Володимир Богайчук. За допомогою додатку смартфона лікар може також оперативно шукати усю необхідну інформацію, а в разі потреби передавати в телеметричний центр з ЕКГ апаратів, та організацію телеконференцій з кваліфікованими вузькопрофільними спеціалістами.

Роботу нової системи прийому викликів швидкої сьогодні, 1 листопада, показали і в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Пані Супрун побачила, як диспетчери приймають виклики, підійшла майже до кожного диспетчера, лікарів, пересвідчилася, чи справді усі вміють користуватися новою програмою, поцікавилася, у чому полягає їхня робота, подивилася, як оснащена машина швидкої, поговорила з працівниками бригад швидкої, розповіла про реформи і сфотографувалася на пам'ять.

- Сьогодні дуже важливий день, бо в Тернополі запускається нова диспетчерська система, - зазначила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. – Коли ви дзвоните на 103 – голос диспетчера - це перший голос, який ви чуєте по телефону. Це найважливіша частина цілого ланцюга екстреної медичної допомоги. Бо як ця людина не піднесе телефон, не візьме правильно інформацію і не передасть її на бригаду швидкої, тоді бригада швидкої не приїде. Хочу подякувати Тернопільській області, що відважилися створити зовсім нову українську систему, яка базується тут. Вона є найкращою в Україні, бо вже може переключитися на систему надання допомоги 112. Тоді пожежники,  поліцейські і  бригади екстреної медичної допомоги зможуть співпрацювати між собою. Це зроблено на дуже високому рівні. Думаю, що дуже швидко це розповсюдиться по цілій Україні.

 

Довідка 

В системі екстреної медичної допомоги області працює 1400 людей. Це 89 бригад швидкої, це 89 машин.  На забезпечення бригад швидкої медикаментами з обласного бюджету щороку виділяють 4 мільйони гривень, зазначив голова ОДА Степан Барна. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    А для чого так ускладнювати ,і бавитися смарфонами ,якщо можна зразу по рації передавати виклик . Смарфони це звичайно добре тільки ось у мене питання ,а що вони будуть робити ,якщо в місті пропаде мобільний звязок в разі чергової хакерської атаки . Нехай той Джус почитає спочатку нормативно-правові акти де написано чим обладнується машина швидкої допомоги . Всі машини екстрених служб мають бути обладнані радіостанціями . Навіть москалі в машинах ставлять рації як альтернативний звязок хоча теж користуються мобільними  .
  • Хімочка Сергій

    а "пан" джус непояснив скількі він бабла вкрав ???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up