Вагітність у 40: зважте «за» і «проти»

Вагітність у 40: зважте «за» і «проти»

Медико-генетичне обстеження повинні пройти пари, де жінці 35 років і більше, а чоловіку – 40 років і більше. Варто пересвідчитися, що майбутня дитина буде здоровою

Вагітніти чи ні у 40 років, жінки радяться навіть у форумах.

«Дві знайомі: одна у 43 народила здорову другу дівчинку, друга - зараз от-от має народити другого хлопчика у 41. Двоє моїх друзів - самі другі діти у матерів у 40 років», пише Світлана. «Моя родичка останню дитину народила у 40 - усе гаразд. Власник і директор приватної школи, де я колись працювала, народила другу дитину у 42 - здорового хлопчика. Але чужий приклад у такій ситуації, на мій погляд, нічого не підтверджує і не спростовує - майбутній мамі варто пройти обстеження», - пише Яна.

- Такого поняття, як пізня вагітність, зараз немає. Є медичні накази і рекомендації ВООЗ. Репродуктивний вік жінки визначений до 49 років. Та краще народжувати, особливо першу дитину, до 35 років, - зазначає завідувач консультативної жіночої консультації з центром планування сім’ї Перинатального центру «Мати і дитина» Павло Кашуба. – Я багато років займаюся проблемами безпліддя. Ми маємо право займатися пацієнткою віком до 35 років максимум два роки, якщо їй більше 35 років – максимум рік. Якщо за цей час вагітність не настає, то скеровуємо її для проведення допоміжних репродуктивних технологій, щоб жінка не втратила можливість стати мамою. Бо з кожним роком завагітніти важче - зменшується запас фолікулів, з яких мають розвиватися яйцеклітини.

Відео дня

Прийнято вважати, що пологи після 40 – поширене явище. Та статистика свідчить: жінки такого віку народжують не так вже й часто. Торік у віці 40 років і більше в обласному Перинатальному центрі «Мати і дитина» народжували 53 жінки. У 2015 році - 46.

Такі випадки нечисленні, кажуть медики. Згідно з Сімейним кодексом тільки жінка вирішує, що робити з вагітністю. 98% жінок у такому віці звертаютьсяув «Центр планування сім’ї», аби перервати вагітність, бо часто вже є дорослі діти, у когось вже й онуки. І лише небагато жінок зважуються народжувати. Буває, що народжують і пізніше – у 43-44 роки. Але щоб ще пізніше, такого майже не буває. Не звертають уваги на вік хіба що жінки з Бучацького району, а саме сіл Космирин, Стінка. Через релігійні переконання вони народжують доти, поки можуть.

 

Обов’язкові генетичні обстеження

Найчастіше страхи жінок пов’язані з ризиками генетичних хвороб чи викидня, та медики кажуть, що не варто даремно хвилюватися. Загроза викидня може бути у будь-якому віці.

- Якщо жінці більше 35 років, а чоловіку – більше 40 років, перед плануванням вагітності вони обов’язково повинні пройти медико-генетичне консультування, - зазначає Павло Кашуба. - Тому що ризик народження першої дитини у такому віці з синдромом Дауна зростає в рази. Якщо вагітність уже є, перший біохімічний та УЗД-скринінг призначають у терміні 11-13 тижнів плюс 6 днів – це майже 14 тижнів, а другий – на 18-21 тижні, щоб не пропустити хромосомні та спадкові захворювання.

-Абсолютно здоровими в нас зараз народжуються лише 6% дітей, про це йшлося на засіданні комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я, де я був 3 березня, - розповідає пан Кашуба. - З кожним роком жінка «обростає» тими чи іншими захворюваннями. З віком через неправильний спосіб життя з’ надлишкова вага, гіпертонія, варикоз, серцеві хвороби. І як би жінки не старалися тримати себе в тонусі, настають зміни у тканинахе знаю, чи знайдеться гінеколог, який взявся б прийняти вагінальні пологи, якщо вони перші. Тому це роблять вже за допомогою кесарського розтину.

 

В ЕКЗ можуть відмовити

Щодо допоміжних технологій, то у державних центрах жінці не відмовлять до 40 років, у приватних на вік не зважають.

- Для надання допомоги шляхом ЕКЗ за бюджетні кошти ми маємо право скеровувати жінок з абсолютним трубним безпліддям виключно до 40 років, тобто якщо труб немає або вони непрохідні у товщі стінки матки, - розповідає Павло Кашуба. – Раніше цей термін був до 35 років, зараз - до 40, бо більшість жінок страждають на трубне безпліддя у 35-40 років.

Державні центри, де роблять ЕКЗ, є в Івано-Франківську, Києві, Харкові, Одесі. Але для результативності ключову роль відіграють наявність соматичних захворювань і вік жінки. Одна справа робити штучне запліднення у 25 років, коли жінка соматично здорова, є величезний запас фолікулів в яєчниках, але труби видалили через певні проблеми. «Золоте» число фолікулів буде 15, більше стимулювати не потрібно. Інша справа, якщо на ЕКЗ жінка йде в 40-45 років. Буде лише 2-4 фолікули. У клініках, куди зверталося більше молодих жінок, відсоток результативності буде вищим. Там, куди зверталося більше старших – меншим. У середньому позитивний результат є в 33-35%.

 

Аби вагітність була безпечною

-Впродовж 2-3 місяців перед вагітністю треба вести здоровий спосіб життя, не палити, не вживати спиртного, змінити роботу, якщо вона пов’язана зі шкідливими виробництвом, - радить лікар. - І насамперед варто обстежитися.

Якщо жінка обстежена, в неї немає серйозних захворювань, то немає підстав для побоювань.

- Звичайно, є перелік захворювань, за наявності яких вагітність може загрожувати життю жінки або призвести до інвалідності, - наголошує Павло Кашуба. – Жінка має право перервати вагітність згідно з постановою Кабміну №144, якщо є надзвичайно складні захворювання або патологія розвитку плода в термін до 22 тижні. Один з моментів – цукровий діабет у важкій формі. Але професор Володимир Медвідь з інституту акушерства і гінекології чітко говорить, що такі жінки можуть народжувати. Якщо жінка зацікавлена стати мамою, чітко виконує рекомендації лікаря-ендокринолога, якщо настає стадія компенсації цього захворювання, вона може вагітніти. Потім її спостерігають ендокринолог і гінеколог, і жінка народжує. Якщо ж вона завагітніла на стадії декомпенсації, таку вагітність доводиться переривати за медичними показами.

- Тому якщо планувати вагітність після 40, треба зважити всі за і проти, - наголошує лікар. - Це не означає, що не можна. Насамперед обстежитися, пролікуватися. Жінка повинна знати все про стан свого здоров'я, а тоді приймати рішення. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (30)
  • Анна

    Я народила у 39 не радила б цього робити нікому хоча зразу вагітність була бажана це не той вік щоб родити на все свій час зараз у глибокій депресії, Думайте добре чим це зробити!¡
  • Оля

    Дуже дивно і дико читати певні коментарі!!!

    Людина доступно пояснила, що треба зробити, щоб народити здорову дитину, а ви розводите демагогію: родити не родити, мами- бабці і т.д.

    Якби в нас більше людей прислухалось до порад лікарів і робили так як треба, а не так як їм хочеться, було б значно менше проблем, але ж ні всі вчені... (
  • Yuliya Naczulska

    Не варто пхати свій ніс в чуже життя. Краще за собою дивіться
  • Ольга Гемська

    Дітей мають виховувати батьки !Бабці можуть максимум іноді допомогти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up