Витягнути кліща олія не допоможе

Витягнути кліща олія не допоможе

Яких помилок не варто робити, коли вкусив кліщ, пояснює ентомолог Світлана Величко

Останнім часом в нашій області медики щодня реєструють десятки укусів кліщів.

- Це свідчить про те, що останнім часом кліщі дуже сильно розмножилися, - каже ентомолог обласного лабораторного центру Світлана Величко. – Навіть при тому, що парки, територію біля дитсадків, стаціонарних дитячих таборів кроплять від кліщів, але всю територію обробити неможливо. Якщо колись централізовано з літаків обробляли ліси, і це було ефективно, то зараз обробляють лише окремі території. Після обробки чисельність кліщів значно менша, але все-рівно вона є високою. Підхопити кліща можна не тільки в лісах і парках, а і на звичайному міському газоні, де росте висока трава. Тварини активні аж до жовтня. Тому зараз щодня реєструємо таку кількість укусів кліщами.

Шукає тонку шкіру

Зазвичай кліщ кусає людину на волосяній частині потилиці, шиї, в пахових ділянках, на грудях, в промежині, на животі, між пальцями, під лопатками, на хребті. Тобто шукає місця, де тонша шкіра, розповідає лікар. При цьому присмоктування до тіла в більшості випадків залишається непоміченим. А якщо кліщ насмоктується крові, то сам відпадає. Процес насичення кров’ю може продовжуватися від кількох годин до кількох днів. Часто люди помічають кліщів через 2-3 дні, в місці укусу з'являється припухлість, свербіння, почервоніння.

Відео дня

- Краще помітити і зняти кліща до того, як він присмокчеться, - каже Світлана Величко. - Кліщ пересувається повільно, лише по кілька міліметрів за секунду, тому його можна помітити і зняти з себе чи одягу до того, як він обере собі місце, де можна присмоктатися.

Якщо кліщ вже вкусив, треба чимшвидше спробувати його витягнути, каже лікар.

Більшість переконані, що кліщ сам вилізе, якщо залити місце укусу олією. Та це не так. Кліщ від цього не вилізе. Олія лише пом'якшить шкіру і можливо, полегшить процес викручування кліща.

- Краще витягувати кліща не самому, а звернутися в травмпункт, там все-таки нададуть кваліфіковану допомогу, - зазначає співрозмовниця. - Якщо нема такої можливості, то варто спробувати витягнути його самому. Робити це слід максимально обережно. Не можна давити кліща нігтем чи пінцетом, розчісувати те місце, де вкусила тварина, чи намагатися висмикнути силою. У таких випадках з'являється небезпека занесення інфекції. Треба спробувати витягнути кліща пальцями обертальними рухами. Не має значення чи за рухом годинникової стрілки, чи проти, головне обертаючи, а не різко тягнути.

Якщо якась частинка кліща все-таки залишилася, треба вийняти її стерильною голкою. Якщо не можете, звертайтеся в травмпункт. Там витягнуть. Інакше буде нагноєння, рана.

Ранку треба замастити чим маєте під руками - одеколоном, спиртом, йодом. Також треба поспостерігати за місцем укусу. Може з’явитися почервоніння, часом виникають запаморочення, головні болі. Якщо є такі симптоми є, то, звертаючись за медичною допомогою, треба обов’язково вказати, що вас кусав кліщ. Бо прояви хвороби Лайма можуть проявитися навіть через рік-два. Людина навіть не пов'язує свій стан з укусом, який колись був.

Кліща треба перевірити

Коли кліща витягнули, в жодному разі не викидайте його. Якщо це буде зріла самка, то в тому місці, де її викинули, вона може відкласти до 2 000 яєць, пояснює лікар.

- Нещодавно телефонували знайомі, яких вкусив кліщ, питають, що робити з кліщем, - розповідає лікар. – Кажу, приносьте на перевірку, а вони того кліща розчавили і викинули. Так робити не варто. Треба його принести і перевірити. Зараз ми цим акивно займаємося, їздимо по лісових господарствах, вивчаємо тих кліщів.

Кліща треба принести в лабораторію особливо небезпечних інфекцій Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» для дослідження на інфікованість збудниками хвороби Лайма, зазначає Світлана Величко.

- Покладіть його в банку і принесіть в лабораторію для досліджень, чи він інфікований бореліями, до речі, до нас в центр майже щодня люди приносять кліщів, - каже лікар.

Також після укусу бажано звернутися до лікаря-інфекціоніста за консультацією. Якщо кліщ побув на тілі людини недовго, то імовірність інфікування є малою, але якщо пробув кілька днів, то така вірогідність є.

- А через місяць після укусу кліща треба здати аналіз крові за місцем проживання і принести його в лабораторію «Лабораторного центру», щоб пересвідчитися, що немає хвороби Лайма, - зазначає Світлана Величко. - Зразу після укусу це визначити неможливо: повинен пройти час, щоб виявити антитіла в крові до збудника бореліозу.

Кліщів відлякують різкі запахи

До речі, ентомологи кажуть, що кліщі відчувають людину за 10-15 м і сповзаються на запах. Тому вздовж стежок їх більше, ніж в глибині лісу.

Можна захищатися від кліщів спеціальними засобами, які можна придбати в аптеках чи супермаркетах. З народних методів, як зазначила ентомолог, кліщі не переносять запаху чорнобривців, лаванди, м'яти. Можна використовувати ефірні олії розмарину, чайного дерева. Вони мають відлякуючу для кліщів дію, але треба зважати, чи не маєте алергії. Збираючись на прогулянку, треба одягати світлий одяг, кожних дві години оглядати себе і товаришів, чи немає кліща.

А після прогулянки треба добре струсити одяг, обдивитися домашніх тварин. Бо кліщ може переповзти на людину з одягу, собаки, з букету квітів, соломи, дров.

Чим небезпечна хвороба Лайма

Виявлену на ранніх стадіях недугу повністю виліковують за допомогою антибіотиків. Запущена хвороба має невтішний фінал. Приблизно за два місяці може виникнути парез лицьового нерва, запалення суглобів, радикуліт. А вже через півроку розвивається хронічний артрит, атрофія шкіри і кінцівок. Погіршується пам'ять, увага, у дітей можлива затримка інтелекту. До ранніх проявів хвороби відносяться гарячка, головний біль, слабкість та характерна висипка у вигляді почервоніння навколо місця укусу, яке з часом збільшується. Якщо хворобу не лікувати, то в патологічнй процес можуть бути задіяні суглоби, серце, нервова системи. Несвоєчасне звернення за медичною допомогою може призвести до хронічного стану, коли хвороба важко піддіється лікуванню і може стати причиною інвалідності.

Деякі вчені припускають, що в Україні хворобою Лайма щороку уражаються щонайменше 500 осіб.

Що робити якщо вкусив кліщ

Крок 1 витягнути кліща (самому або в травмпункті)

Крок 2 - принести кліща (бажано живого) в лабораторію особливо небезпечних інфекцій ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України», що на вул. Федьковича, 13, щоб пересвідчитися, чи немає хвороби Лайма

Крок 3 – звернутися на консультацію до інфекціоніста

Крок 4 – через місяць після укусу здати кров на збудників бореліозу

* за інформацією лікаря-ентомолога Світлани Величко

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Андрій Гурневич

    Скільки тисяч коштує обстежити кліщика?

    Таня Білінська reply Андрій Гурневич

    500 грн у Києві за 1 аналіз
  • Петро Білецький

    До вас йди, можна руки позбутись
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up