Вони дуже крихітні, дехто важить усього 600 г: як у Тернополі рятують недоношених діток

Вони дуже крихітні, дехто важить усього 600 г: як у Тернополі рятують недоношених діток

У відділі недоношених немовлят щороку рятують мінімум 250 маленьких життів. Для надання медичної допомоги новонародженим потрібне спеціальне обладнання, підгузки та суміші для годування.

Вони народжуються на світ передчасно, але мають шанс на повноцінне життя завдяки роботі кваліфікованого персоналу педіатричного відділу для недоношених немовлят, що в обласній дитячій клінічній лікарні. Як виходжують малюків, які передчасно з'являються на світ, дізнавалася журналістка “RIA плюс”.

Історія кожної дитини тут заслуговує на особливу увагу, адже, щоб допомогти  немовляті жити, потрібен не один місяць. Якщо дитина з’являється на світ раніше терміну, органи і системи у неї ще не розвинені в тій же мірі, що у доношеної. Тому вона з першої хвилини потребуватиме медичної допомоги, причому її обсяг і тривалість будуть залежати від того, на якому терміні і з якою вагою народився малюк.

Може бути зупинка дихання

Чотири лікарі-неонатологи та 28 медсестер забезпечують цілодобову роботу відділення. Їх праця не є простою — вони годують, перевдягають, підтримують життєдіяльність малечі, часом навіть проводять реанімаційні заходи, поки чекають спеціалістів із відділу інтенсивної терапії новонароджених. 24 години на добу медичний персонал відстежує стан своїх дрібненьких пацієнтів, які так хочуть жити. Не мають права відволіктися чи заснути, адже в будь-яку хвилину може трапитися зупинка дихання.  Адже одна із серйозних проблем у недоношених дітей – становлення функції дихання.

Відео дня

Усі діти, які народилися передчасно, потребують реабілітації. Щороку у педіатричному відділі недоношених новонароджених виходжують в середньому 250 діточок. Керує ним лікар із сорокарічним стажем Тетяна Бліхар. Каже, уся їхня робота покликана на те, аби зберегти життя та здоров’я малечі, яка передчасно з’явилася на світ. Хоча передчасні пологи нерідко є причиною смерті новонароджених, лікарі докладають усіх зусиль, аби цього не допустити. Смертність у відділі нульова, наголошує завідувач. Дітей із дуже важкими ускладненнями переводять у відділ інтенсивної терапії – реанімацію. Але загалом рання неонатальна смертність – саме за рахунок недоношених немовлят.

Протягом останніх двох років зменшилася кількість пологів, у тому числі і передчасних. Найменша дитинка, якій медики надавали тут допомогу, - народилася на 24-му тижні вагітності з вагою 680 г.

- Майбутнє малечі залежить від багатьох факторів: соматичного здоров’я матері, перебігання вагітності, самих пологів, кількості плодів тощо. Часто у нас бувають і двійнята, і навіть трійнята. Це пов’язано зі збільшенням кількості екстракорпоральних заплідень (штучних), - пояснює пані Бліхар.

Велика кількість ДЦП

Чим більший ступінь недоношеності, тим більша ймовірність розвитку ускладнень, продовжу спеціаліст.  

- Йде серйозне ураження нервової системи, як наслідок, часто виникає ДЦП, патологія легенів, вроджені пневмонії, внутрішньоутробні інфекції, анемії тощо. Дуже багато недоношених мають ретинопатії – ураження сітчастої оболонки очей, або ж вроджені вади серця. Такі ускладнення потребують хірургічного втручання, тому ми скеровуємо дітей із батьками у київську лікарню «Охматдит», - говорить вона. –  Насправді спрогнозувати стан маленьких пацієнтів важко. Часом шанс на житті досить крихітний, а дитинка видужує і все добре. А трапляється і навпаки – ніби все гарно йде, а потім закінчується плачевно. Кожна ситуація індивідуальна. Найважче те, що всі прогнози та оцінки інтуїтивні, на основі маси обстежень та аналізів.

Одна із серйозних проблем у недоношених дітей – становлення функції дихання, продовжу пані Тетяна. Лікарям важливо її налагодити функцію дихання у дитини. У відділ поступають діти після перебування на апарті штучної вентиляції легень. У практику впроваджені сучасні методи дихальної підтримки, включаючи сучасні технології інтенсивної підтримки життєво важливих функцій.

Малечу оглядають всі вузькі спеціалісти. Є можливість зробити УЗД внутрішніх органів та головного мозку, МРТ, проводять генетичні та різноманітні лабораторні  обстеження.  

У лікарні, у відділ інтенсивної терапії новонароджених  у цілодобовому режимі працює виїзна бригада. Реанімобіль укомплектований сучасним медичним обладнанням – це апарат штучного дихання, інкубатор, що дозволяє надавати медичну допомогу малюкам під час транспортування із реанімацій та пологових будинків з усієї області. Дітей, які не потребують штучної вентиляції легень, транспортують санітарним автомобілем.

Серед батьків – і асоціальні особистості

Екстрагенітальна патологія вагітних, ТОРЧ-інфекції , асоціальна поведінка – ці причини найчастіше провокують передчасні пологи. Щонайменше двоє-троє дітей на рік працівники відділу передають у дитячий будинок, бо від них відмовилися батьки.

За 40 років, які Тетяна Бліхар працює у відділі, вдалося виходити тисячі пацієнтів. Багато з них уже дорослі.

- Часом зустрічаю їх уже на вулиці, вони не впізнають. А ми так бавилися з ними, - посміхаючись говорить лікар.

Завідувач проводить по палатах, щоб показати, у яких умовах перебувають новонароджені. Є кухня, де можна приготувати суміш.

У палатах – дрібнесенькі янголятка, які так хочуть жити. Відділ розрахований на сумісне перебування матері та дитини. Медичні сестри стежать за їхнім станом цілодобово.

Тернополянка Ольга розповіла, що її донечка народилась із вагою 850 грамів на шостому місяці вагітності. У відділі недоношених жінка вже перебуває місяць. Донечка потроху росте, мама молиться за її здоров’я та сподівається, що вони скоро підуть додому.

Оскільки лікування може бути довготривалим, у відділ новонароджених приходить священик, він хрестить хлопчиків і дівчаток.

Процес лікування у кожного індивідуальний. На жаль, бувають також інкурабельні пацієнти, їх вади розвитку несумісні з життям. Їм потрібна паліативна допомога, каже завідувач Тетяна Бліхар.

Потрібні кювези для новонарожених

Немовлята у відділі перебувають у спеціальному обладнанні  – кювезах, адже їм потрібна дихальна підтримка киснем.

- Це є дуже необхідне обладнання для виходжування і контролю за  станом здоров'я недоношених дітей. До нас малеча потрапляє після дихальної підтримки і треба вирівнювати, взнавати рівень  насичення тканин киснем, - пояснює вона.

У відділ недоношених дуже необхідні кювези – спеціальні прилади, де підтримується певна температура і вологість, без яких діти на перших днях і тижнях життя не можуть обходитися. Вартість одного кювезу – від 15 тисяч євро. Це – із мінімальним набором функцій.

Крім того, завжди у потребі підгузки (розмір 0+) та суміш для годування - Nutrilon передчасний догляд та Nestle Pre Nan. Маленькі пацієнти будуть вдячні небайдужим за допомогу.

 

ДОВІДКА

Якщо ви можете допомогти відділу недоношених новонароджених, звертайтесь у редакцію за телефонами: 43-00-50, 097-445-82-67 (Наталія).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Маша Гурська

    Хочу подякувати за нашу донечку вам Тетяна Володимирівна і всьому медперсоналу за турботу яку ви даєте діткам ми виходжувались 3місяці  з вагою710г зараз нам три роки і щиро вдячні вам  за вашу працю
  • Tanja Dzherdzh

    Щиро дякую лікарям та медсестрам, за те, що виходжували  моїх синочків протягом 3-х місяців. Хай Господь посилає вам здоров'я та опікується вами так, як ви опікуєтесь всіма крихітками, які потребують вашої допомоги. ДЯКУЮ!!!
  • Ореста Бужор

    Велике спасибі медперсоналу та низький уклін,лікарю Олені Орестівні та хірургу Боднарчуку Василю Любомировичу від щирого серця,за те що врятували мою доню.
  • Оля Орищук

    Дякую всім. Особливо Жанні Леонідівні
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up