Яблука – для молодості, груша – для кровотворення, слива чистить судини
Сезон яблук, груш і слив варто сповна використати для оздоровлення, зазначає фітотерапевт обласного центру Громадського здоров'я Зоряна Володимир. Яблуко надзвичайно багате на вітаміни, органічні кислоти. Та найбільшу цінність вона має завдяки пектинам. Ці речовини зменшують рівень холестерину в крові. Груші, на відміну від яблук, мають менше вітаміну С, вітамінів групи В, зате багаті на фолієву кислоту, що корисна для судин.
- Ще у польській енциклопедії середини XVIII століття описаний рецепт довголіття на основі яблук і волоських горіхів, - розповідає фітотерапевт. - Яблуко надзвичайно багате на вітаміни, органічні кислоти. Та найбільшу цінність вона має завдяки пектинам. Ці речовини зменшують рівень холестерину в крові. Яблуко покращує роботу шлунково-кишкового тракту. У різному вигляді його корисно вживати і при закрепі, і при проносі. Печені яблука допомагають при отруєннях – виводять шкідливі речовини з організму, навіть важкі метали. Відомо, що спожиті печені яблука на вечерю забезпечать легкий і спокійний сон.
Яблучний сік використовують для лікування атеросклерозу, подагри, хронічного рематизму, сечокам’яної хвороби, анемії, нестачі вітамінів.
Для людей з ожирінням чи надлишковою масою тіла часто рекомендують розвантажувальні яблучні дні – з’їсти за день 1,5-2 кг яблук.
До слова, кислими сортами яблук рятувалися навіть від бородавок. Якщо протирати бородавку по 5-6 разів на день, то за 3-4 тижні вона може зійти, розповідає Зоряна Володимир.
Груші, на відміну від яблук, мають менше вітаміну С, вітамінів групи В, зате багаті на фолієву кислоту. Вона виявляє протисклеротичну і капілярозміцнюючу дію. Листя груші, як і листя толокнянки чи брусниці, має сечогінну, протизапальну і дезінфікуючу дію, його використовують при захворюванні нирок.
А от хворим на діабет краще їсти нестиглі грушки, бо вони мають багато сорбіту.
Та попри свою користь, є застереження щодо вживання груш для тих, хто має гастрит, виразкову хворобу. Цей фрукт таким хворим варто обмежувати через подразнення слизової.
Сливи за кількістю заліза не поступаються вишні, наголошує фітотерапевт. Також сливи мають багато вітаміну Р, корисні при гіпертонії, зазначає фітотерапевт.
– Чорнослив сприяє виведенню холестерину, тому корисний при порушеннях обміну речовин, - зазначає Зоряна Володимир. - Сливи багаті і на калій. Він зміцнює серцевий м’яз, а також виводить надлишок води та солі з організму.
Як і до кожного фрукту, щодо слив є застереження. Споживання солодких сортів варто обмежити при ожирінні та цукровому діабеті.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер