Як потурбуватися про своє здоров'я, коли ти — мама

Як потурбуватися про своє здоров'я, коли ти — мама

Материнство — особливий досвід та період у житті жінки: від зміни тіла й гормонального балансу до нових ментальних особливостей.

Яким би не був культ матері в суспільстві, усе частіше породіллі публічно зізнаються про важкість відновлення після пологів, депресії, недостатню поінформованість про ризики вагітності та перших місяців догляду за дитиною. Часто мами кажуть, що зовсім не втомлюються від домашніх справ і турботи про дітей. Або вони не хочуть нікому розповідати про свої проблеми, або в них є чарівна паличка!

Щоб залишатися мамам спокійними, ефективними й ментально здоровими до глибокого віку можна скористатися порадам від Центру громадського здоров'я.

🔹Займайтеся спортом щодня. Це не означає, що вам потрібно негайно вийти на вулицю й одразу почати бігати. Достатньо протягом дня присвятити кілька хвилин активним іграм зі своєю дитиною, наприклад, прогулятися вулицею.

Відео дня

Якщо ви відчули, що ваш мозок почав «гальмувати», то на найближчі 10 хвилин відкладіть справу. Натомість зробіть легку розминку для тіла (досить декількох потягувань і присідань), випийте улюблений напій (краще, якщо це буде зелений чай), і подивіться у вікно. Це активізує вашу нервову систему.

🔹Мінімум 10 хвилин у день присвячуйте «розумовій зарядці»: розгадайте кросворд, розв’яжіть задачу, пограйте в інтелектуальну гру. Привчіть свою дитину робити це регулярно разом із вами. Такі дії активують нервові рецептори, щоби вони реагували навіть на найменші дії. У подальшому ця звичка допоможе дитині в навчанні, а мамі послужить добру службу в зміцненні пам’яті та профілактиці вікових порушень когнітивних функцій. Такі заняття допомагають додати мозку гнучкості, стійкості й загострюють пам’ять.

🔹Будь ласка, спіть! Сон грає життєво важливу роль у поліпшенні вашого психічного і фізичного здоров’я. Якщо ви не достатньо спите (мінімум вісім годин), у вас можуть розвинутися деякі хронічні стани, які можуть вплинути на ваше мислення, реакцію, навчання і спілкування з іншими людьми. Сон допомагає центральній нервовій системі працювати належним чином. Більш того, регулярний графік сну допомагає вчитися й запам’ятовувати інформацію набагато простіше і зручніше. Сплануйте день так, щоби приділити для денного сну годину-півтори. Чому б вам не відпочити вдень разом із дитиною?

🔹 Не бійтесь сонця. Дослідження показали, що сонце знижує ризик виникнення цілої низки захворювань. Щоденного перебування на сонячному світлі протягом приблизно 10 хвилин достатньо, щоби зміцнити нервову систему й отримати достатню кількість вітаміну D. Але, звісно ж, не зловживайте променями.

🔹 Медитуйте щодня. Медитація корисна всім, а особливо — мамам. Це розумний спосіб заспокоїти нерви. Медитація допомагає регулювати частоту серцевих скорочень, рівень артеріального тиску, частоту дихання й заспокоює всі інші симпатичні нерви.

🔹Ходіть босоніж. Така прогулянка допоможе нервовій системі, поліпшить ваше ментальне здоров’я, покращує сон і зміцнює імунну систему. Дослідження показують, що хода босоніж може зменшити біль і запалення, знизити ризик серцевих захворювань, поліпшити кровообіг і позитивно вплинути на мозок. Знайдіть затишну галявинку зі свіжою травою або піщаний берег водойми, де ви безпечно й у задоволення можете побігати з дитиною.

А дітям, чоловікам та внукам усіх мам в Центрі громадського здоров’я нагадують: ваші мами і дружини потребують підтримки не лише раз на рік. До речі, зараз ідеальний день зателефонувати своїй мамі та поцікавитись її здоров’ям.

На зображенні може бути: текст

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up