Що ж робити, якщо людина отруїлася грибами та як надавати першу допомогу при отруєнні грибами, дізнавалась журналістка “20 хвилин”.
Гриби – не тільки смачні і корисні, але й небезпечні, та можуть призвести до отруєння, а іноді й до смерті.
За останній час у тернопільські лікарні не звернулось жодної людини з підозрою на отруєння.
- На щастя, з пчоатку цього грибного сезону не звертались ще люди із такими симптомами, - повідомила заступник головного лікаря Центру екстреної медичної допомоги Ганна Мончак.
Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. А щорічний аналіз отруєння грибами свідчить, що їх пік припадає з липня по жовтень місяць, пояснюють фахівці.
- Варто відмітити те, що отруїтися можна навіть їстівними грибами, якщо їх неправильно приготувати, або ж занадто багато з'їсти, - розповідає завідувач відділення КНП "Тернопільський обласний центр громадського здоров’я" Тернопільської обласної ради Наталія Харченко. - Тому, ми вирішили пригадати Вам, яку саме гриби несуть загрозу, які перші симптоми при отруєнні грибами, і як правильно лікуватися при цьому.
Фахівці пояснюють, що отруєння спричиняє: вживання отруйних грибів,неправильне приготування умовно їстівних грибів; вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).
- Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів, - пояснює Наталія Харченко. - Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання;різкий біль в животі;діарея; запаморочення; підвищення температури тіла; зниження пульсу; задуха; судоми; відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги); поява галюцинацій та марення.
Лікарі зазначають, що якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно викликайте лікаря
Найголовніше - терміново телефонуйте «103», кажуть фахівці.
- Промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 1 таблетка на 10 кілограм маси тіла. Тобто, якщо Ваша вага становить 50 кілограм, Вам потрібно випити 5 таблеток активованого вугілля), - каже лікар. - До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів, каже лікарка.
Також, залишки грибів або грибних страв треба обов'язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.
- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, які підлягають контролю, - розповідає пані Харченко. - Не купуйте гриби на стихійних ринках.Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів.
Лікарка рекомендує збирати лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними. Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали, - каже Наталія Харченко. - Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
А ще фахівці застерігають - ніколи не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання, - каже лікарка. - Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
Зберігати страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді рекомендують не більше доби.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 27 від 2 липня 2025
Читати номер