Як тернополянам не отруїтись грибами

Як тернополянам не отруїтись грибами
  • Різноманітні сорти грибів відрами виносять із лісу жителі Тернопільщини кожного грибного сезону. Гриби - це смачно, але й небезпечно. Помилки можуть призвести до поганих наслідків.
  • Що ж робити, якщо людина отруїлася грибами та як надавати першу допомогу при отруєнні грибами, дізнавалась журналістка “20 хвилин”.


 

Гриби – не тільки смачні і корисні, але й небезпечні, та можуть призвести до отруєння, а іноді й до смерті. 

За  останній час у тернопільські лікарні не звернулось жодної людини з підозрою на отруєння.

- На щастя, з пчоатку цього грибного сезону не звертались ще люди із такими симптомами, - повідомила заступник головного лікаря Центру екстреної медичної допомоги Ганна Мончак.

Відео дня

Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. А щорічний аналіз отруєння грибами свідчить, що їх пік припадає з липня по жовтень місяць, пояснюють фахівці. 

Отруїтись можна навіть їстівними грибами 

- Варто відмітити те, що отруїтися можна навіть їстівними грибами, якщо їх неправильно приготувати, або ж занадто багато з'їсти, - розповідає завідувач відділення КНП "Тернопільський обласний центр громадського здоров’я" Тернопільської обласної ради Наталія Харченко. - Тому, ми вирішили пригадати Вам, яку саме гриби несуть загрозу, які перші симптоми при отруєнні грибами, і як правильно лікуватися при цьому.

Фахівці пояснюють, що отруєння спричиняє: вживання отруйних грибів,неправильне приготування умовно їстівних грибів; вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).

- Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів, - пояснює Наталія Харченко. - Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання;різкий біль в животі;діарея; запаморочення; підвищення температури тіла; зниження пульсу; задуха; судоми;  відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги); поява галюцинацій та марення.

Лікарі зазначають, що якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно викликайте лікаря

Перша допомога при отруєнні грибами

Найголовніше - терміново телефонуйте «103», кажуть фахівці. 

- Промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 1 таблетка на 10 кілограм маси тіла. Тобто, якщо Ваша вага становить 50 кілограм, Вам потрібно випити 5 таблеток активованого вугілля), - каже лікар. - До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів, каже лікарка. 

Також, залишки грибів або грибних страв треба обов'язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Як уникнути отруєння грибами

- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, які підлягають контролю, - розповідає пані Харченко. - Не купуйте гриби на стихійних ринках.Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів.

Лікарка рекомендує збирати лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.

- Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними. Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали, - каже Наталія Харченко. - Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.

 А ще фахівці застерігають - ніколи не куштуйте сирі гриби.

- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання, - каже лікарка. - Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.

Зберігати страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді рекомендують не більше доби.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім
    Не збирати і не вживати ось єдиний рецепт як не отруїтися грибами.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:50 BMW мчав зі швидкістю 174 км/год в населеному пункті 21:00 Історик «Хорват»: охороняв небо Тернополя, тепер на передовій photo_camera 20:00 300 доларів за відстрочку: судили головного спеціаліста мобілізаційного відділення 19:00 У Зарваниці відбудеться загальноукраїнська проща Від читача 09:00 Просимо всіх не байдужих,підписати петицію нашому Герою(посмертно) 18:15 На Тернопільщині оголосили штормове попередження через грози і шквали 18:00 «Маємо боротися за тих, чия доля невідома». Акцію-нагадування провели у Тернополі 17:00 Четверо випускників Чорткова отримають грошова винагороди за високі результати НМТ-2025 16:02 Збили велосипедистку на Збаразькій 15:00 Сформували календар матчів на сезон 2025/26: коли гратиме тернопільська «Нива» 14:00 Позбавлений права керування на 7 років знову сів за кермо — інцидент на Шумщині 13:00 Музей в Тернополі отримав цінну ікону, яку намагалися незаконно вивезти з України 12:00 Укрзалізниця розширює перелік поїздів із жіночими купе 11:15 Одружився захисник «Азовсталі» Михайло Діанов 10:00 Готуємо чізкейки з ягодами: класичні рецепти і без випічки 09:00 Хвилина мовчання на честь тернополянина Григорія Сипка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up