Як уникнути кишкових інфекцій дорослим та дітям в період спеки

Як уникнути кишкових інфекцій дорослим та дітям в період спеки
  • Період сонячних днів й чудових дарів природи, на які щедре літо, сприяють загрозі підхопити гострі кишкові інфекції. Кишкові інфекції – група інфекцій, що викликає захворювання травного тракту з основними клінічними проявами, такими як підвищення температури тіла, пронос, блювання.
  • До кишкових інфекцій відносяться такі небезпечні захворювання як черевний тиф, дизентерія, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, ботулізм, гастроентероколіти.

Як боротись із кишковими інфекціями розповідають у Тернопільському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Причини виникнення та шляхи запобігання гострим кишковим інфекціям

Основними причинами кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

У разі підтоплення території від сезонного підняття води з річок можливо потрапляння стічних вод з вигрібних ям, зливи із звалищ побутових та сільськогосподарських відходів (від утримання домашніх тварин) у питну воду криниць, колодязів громадського та індивідуального користування, забруднення ґрунту.

Відео дня

При гострих кишкових інфекційних захворюваннях ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання гігієнічних правил.

Новини / Що треба знати про кишкові інфекції

Що важливо робити для профілактики

  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;
  • не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
  • не брати в дорогу при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
  •  продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’язково дотримуватись термінів їх зберігання;
  •  при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні температурних режимів, зазначених на упаковці та у встановлений виробником термін;
  •  не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
  •  розливне молоко, куплене на базарі, перед вживанням обов’язково слід кип’ятити, не вживати молоко-самоквас і сир з нього без попередньої термічної обробки;
  •  на відпочинку виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо);
  •  не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);
  •  при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково обдати окропом;
  •  не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, ставків, невідомих підземних джерел водопостачання, поверхневих вод тощо;
  •  перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди мити руки з милом;
  •  необхідно обов’язково мити руки після відвідування туалету;
  •  ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
  •  сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремо, стіл, розділювальні дошки, ножі, м’ясорубку (блендер, кухонний комбайн тощо) після роботи з сирими продуктами потрібно ретельно вимити і ошпарити окропом;
  •  під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни;
  •  для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно визначеними місцями відпочинку та відповідно облаштованими пляжами; при купанні у водоймах і басейнах не слід допускати потрапляння води до рота;
  •  вести боротьбу з мухами;
  •  захищати харчові продукти від випадкових забруднень, від комах, гризунів та інших тварин. Для надійного захисту продуктів слід зберігати їх у щільно закритих банках (контейнерах).
  • Обережно, кишкові інфекції! | Первозванівська сільська рада

Інфекції у дітей 

Синдроми, які можуть проявлятися при кишкових інфекціях:

  • інтоксикаційний (включно з запамороченням, відчуттям нудоти, кістково-м'язовими і головними болями);
  • гастритичний (біль у шлунку, нудота, блювання, що дає полегшення);
  • ентеритний (на ранніх стадіях – блювота, потім діарея);
  • колітичний (болючі тенезми і кал з патологічними домішками).

Більшість пацієнтів скаржиться на те, що болить живіт, є блювота, пронос, температура і слабкість. Симптоми можуть поєднуватися в різних комбінаціях. Ступінь їх прояву залежить від типу збудника та загального стану організму хворого. Вагоме значення має вік, імунний статус та наявність/відсутність хронічних захворювань.

Батьки нерідко запитують, що робити, коли у дитини блювота без температури і проносу. Блювота далеко не завжди свідчить про кишкові інфекції або отруєння. У маленьких дітей вона буває функціональною (зригування). В деяких випадках мають місце психогенні фактори чи соматичні захворювання (патології органів травлення; ураження центральної нервової системи; патології органів ендокринної системи (залоз внутрішньої секреції); серцева недостатність; хвороби нирок; гіпервітаміноз вітаміну D (у дітей першого року життя).

При блюванні необхідно покласти дитину на бік і підняти їй голову, щоб уникнути аспірації блювотних мас. Потім слід викликати бригаду «швидкої допомоги» і давати малюку часто пити для запобігання дегідратації.

Не можна робити промивань шлунку (розчином марганцівки) і давати антибіотики. До приїзду «швидкої допомоги» не потрібно застосовувати анальгетики та спазмолітичні препарати, оскільки вони «згладжують» картину, що утруднює постановку діагнозу.

Читайте також: 

Захворіли одразу дев'ять студентів училища в Тернополі: медики розслідують спалах

Студентське застілля закінчилося лікарнею. Ми дізналися, що сталося у тернопільському гуртожитку

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up