Як журналісти "RIA плюс" шукали у супермаркетах зіпсовані продукти

Як журналісти "RIA плюс" шукали у супермаркетах зіпсовані продукти

Перед тим, як купити продукт, варто подивитися на сертифікат якості. Якщо побачили зіпсований товар, потрібно скаржитися його реалізатору та вимагати зняти з продажу. Паралельно можна написати скаргу в Держпродспоживслужбу.

Якість продуктів харчування, які ми щодня купуємо в магазинах чи на ринках, далеко не завжди така, як би хотілося.

Що ж робити, коли ви придбали зіпсовану продукцію? Куди звертатись? Чи справді допомагають скарги у відповідні служби змінити ситуацію на краще? Про це поговорили під час прямого ефіру в понеділок, 17 липня. Крім того, торкнулися важливої теми – безпечності ранніх літніх фруктів та овочів. Зокрема, розглянули питання завищеного вмісту нітратів та їх шкоди для здоров’я людини.

Відповідаючи на запитання читачів сайту «20 хвилин», експерти розповіли про те, як здійснює роботу Держпродспоживслужба, які повинні бути підстави для проведення перевірки. Сімейний лікар пояснила, чому прості продукти стають причиною гострих отруєнь.

Відео дня

Перед тим, як проводити прямий ефір, 16 липня журналіст газети «RIA плюс» здійснила експериментальний рейд у чотири тернопільські магазини: «Сільпо» (вул. 15 Квітня, 5а), «Галичаночка» (вул. Київська, 10), «Універсам» (просп. Злуки, 25), «Фуршет» (вул. Стуса, 1). Хочемо наголосити, що журналіст не проводила комплексної перевірки всіх товарів і не може гарантувати того, що в даних торгових точках не було більше продукції, у якої вже закінчився термін зберігання, але яка залишалася на прилавках магазинів. У загальному в кожному магазині, які ми випадково вибирали за принципом географічної наближеності та відповідно до кількості скарг, які лишали наші читачі в соцмережах, виявили продукти, у яких закінчився термін придатності.

Під час проведення онлайн-чату журналіст показала всі товари на камеру. Експерти мали змогу пересвідчитися, що названі дати були вказані на упаковці товару. Редакція має три чеки, які підтверджують придбання вканих продуктів.

Тож, у магазині «Сільпо» ми придбали в’ялену рибу «Густер», крайній термін зберігання якої – до 12 липня; масло «Селянське», підозріле на вигляд, із затертим стікером, дата виготовлення – 10 лютого поточного року. Отож у магазині воно лежить вже більше п’яти місяців. Коли закінчується термін придатності – невідомо. Інформація відсутня.

У супермаркеті «Універсам» ми придбали заморожену «Піцу з ковбасою», виготовлену 22 червня. Згідно з даними на упаковці, її найбільший термін зберігання при найнижчому температурному режимі – 12 діб. Тобто вживати цей полуфабрикат вже не можна. Крім того, ми тут знайшли сир ковбасний копчений, термін придатності якого – до 7 липня.

І в супермаркеті «Галичаночка» нам на очі потрапила несвіжа закуска з шинкою та сиром «Пікнік» - термін дії – до 15 липня, а також плавлений сирок «Голандський» - виготовлений 13 квітня. При відповідному температурному режимі, найбільший термін його зберігання – 90 днів.

Що робити у випадках виявлення такої продукції простому споживачеві?

- У кожній великій юридичній мережі є велика юридична служба, і на подібні закиди вони відповідають наступним чином: «Як ви можете гарантувати те, що цей товар вдома не був замінений, що ви його зберігали вдома, а потім нам принесли із вчорашнім чеком?» Якщо споживач купив зіпсований продукт, не потрібно його тримати вдома кілька днів. Потрібно одразу в магазині фіксувати факт продажу протермінованого товару. Варто покликати адміністратора та зробити відповідний запис у Книзі скарг і пропозицій. Покупець також має право вимагати зняти даний продукт з продажу. Крім того, споживачі можуть написати письмову заяву в нашу службу. Оскільки в країні досі діє мораторій на проведення перевірок, ми можемо лише ініціювати проведення позапланової перевірки по факту скарг. Як правило, на отримання дозволу йде місяць.

 

Гостями програми були:

  • Сімейний лікар Ірина Кузьменко;
  • начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Олександр Дністрян.

 

Найцікавіші відгуки з сайту «20 хвилин»:

 

Альона

Хто взагалі контролює якість продуктів?

Олександр Дністрян

Держпродспоживслужбу утворили шляхом злиття певних контролюючих структур. Оскільки головний європейський принцип: від лану – до столу, у країні був створений єдиний орган, який контролює безпеку харчових продуктів. До складу служби ввійшли СЕС, ветеринарна служба, фітосанітарна служба. Також сюди входить управління захисту прав споживачів, та інспекцію з контролю за цінами. При виявленні зіпсованої продукції тернополяни повинні звертатись до нас. Телефон гарячої лінії: 52-30-18.

 

Від редакції

Чи завжди потрібно мати чек? Як бути, коли продавець його не надає?

Олександр Дністрян

Заява може бути недійсною, якщо немає підстав для її розгляду. Потрібно не лише звернутися із продуктом, а й надати чек на її придбання. Відповідно за до закону, будь-який оператор ринку повинен надати чек. Його можна навіть виписати на бланку. Тож споживачам, аби захисти свої права, потрібно вимагати чек.

 

Софія

У багатьох супермаркетах самі штампують щодня стікери. І термін придатності там може бути насправді зовсім інакший. Хто це контролює?

Олександр Дністрян

Є менеджери в магазині, які відповідають за якість продукції. Не потрібно купувати продукцію, коли стікер не тільки заклеює дату виготовленні та кінцевого споживання, а і склад товару. Адже таким чином можуть бути приховані його певні негативні властивості.

 

Від редакції

Часто торгові мережі влаштовують гучні акції зі знижками на продукцію, у якої вже закінчується термін зберігання. Як часто ви отримуєте такі скарги?

Олександр Дністрян

Останній випадок був у великій торговій мережі, коли там продавали напівгнилі персики зі знижкою 50%. Під час перевірки було зазначено. Що цей продукт вже взагалі не можна продавати – були зіпсовані всі одиниці продуктів.



Софія

Чим небезпечні нітрати взагалі? Як можна в домашніх умовах перевірити їх наявність у овочах та фруктах?

Ірина Кузьменко

Ті фрукти і овочі, які продають ще на початку весни, всі мають у своєму складі нітрати. Адже для їх вирощення активно використовували міндобрива. Найбільше вони накопичуються в зеленій частині, стеблах, корінні.

Щоб вберегтися від отруєнь, потрібно вживати овочі та фрукти в той період, коли вони вже дозрівають на відкритому ґрунті, а не в теплицях. Деякі корисні нюанси: петрушку чи салат – листову частину корінчиків треба обривати, щодо огірка та редиски –  варто зрізувати кінчики, але перед тим півтори години вимочити у воді.

 

Від Каті

На скільки реально впливає термін зберігання товару?

Ірина Кузьмено

Це – одна з головних умов безпечності продуктів. Краще робити ту кількість страви, яка потрібна на один прийом їжі. Залишки обов’язково зберігати у прохолодному місці.

 

ХХХ

Чим нітрати загрожують нашому здоров’ю?

Ірина Кузьменко

Нітросполуки, які йдуть від рослини в організм людини, рухаються через шлунково-кишковий тракт. Під дією мікрофлори перетворюються у сполуки – нітрити, які потрапляють у кров. У людини з’являться нудота, загальна слабкість, легенька синюшність.

 

Олег

На ринку ніхто чеків не дає. Кому там скаржитись?

Олександр Дністрян

На всіх офіційних продовольчих ринках Тернополян працюють лаборатої санітарно-ветеринарної експертизи. Ми маємо нітратомір, із допомого якого вимірюємо вміст небезпечних сполук. Кожен продавець повинен мати сертифікат якості на товар. І йог потрібно вимагати.

 

Свєта

Кавуни краще купувати у вересні. Зараз там хімія одна чи ні???
Олександр Дністрян

Можна їсти все. Але перед тим потрібно побачити експертний висновок. Який свідчить про те, що даний продукт пройшов офіційний контроль. При його відсутності варто скаржитись контролеру ринку чи адміністратору торгового закладу.

 

Оксана

Як надати допомогу при отруєнні?

Ірина Кузьменко

Спочатку потрібно промити шлунок. У домашніх умовах можна взяти соляний розчин: 1 ч.л. солі на склянку кип’яченої води кімнатної температури – випити 3-4 склянки. Одночасно потрібно натиснути на корінь язика, аби викликати блювотний рефлекс. Після того можна випити зелений чай із велико кількістю аскорбінки – лимонів. Нітрати бояться кислої продукції.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу 10:50 В аварії на Тернопільщині загинув мотоцикліст
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up