Пропускати сніданок не можна, навіть коли ви на дієті. Не можна снідати лише соком, чи кавою, а замість мюслі краще варити кашу з цільного зерна
Основне упередження стосовно сніданку полягає в тому, що, аби схуднути, сніданок можна пропускати, розповідають дієтологи, також тернополяни керуються певними міфами стосовно окремих продуктів, які на їхній погляд є корисними на сніданок. Тож деякі міфи про корисні сніданки спростовує тернопільський дієтолог Наталія Суслова.
Найкращими стравами для сніданку лікар вважає цільнозернові каші. Рекомедує готувати їх або на молоці, розводячи його наполовину з водою, або лише на воді, адже є багато людей, які важко сприймають цільне молоко. Проте жири організму потрібні, тому у воду під час готування можна додавати чайну ложку нерафінованої олії, а якщо дозволяє здоров’я, немає порушення холістеринового обміну, то можна додавати 5-7 г масла.
- Це потрібно для того, щоб стимулювати роботу жовчного міхура, шлунково-кишкового тракту, щоб максимально покращити і налагодити роботу печінки, - пояснює співрозмовниця. - Тому сніданок має бути не лише вуглеводним, а й повинен мати ще й легку жовчогінну дію, аби очиститися від усього, що вночі утворилося і накопичилося в шлунково-кишковому тракті. Наприклад, від жовчних кислот, які накопичилися і є досить концентрованими.
Запустити роботу організму, допопогти йому прокинутися здатний перший прийом їжі, наголошує лікар. Такої ж думки дотримується і відома тернополянка, пропагандист активного способу життя, багаторазова чемпіона світу з пауерліфтингу Лілія Проць. Вона зазначає, що одним із її секретів, аби весь день почуватися бадьорою, є сніданок.
Якщо вранці немає апетиту, а є відчуття гіркоти в роті, важкість у шлунку, дискомфорт - це треба проаналізувати, зазначає дієтолог. Пізній прийом їжі, переїдання на ніч, нічні перекуси зазвичай ведуть до того, що зникає бажання снідати.
На дієті – треба снідати
Кількість їжі для сніданку – поняття індивідуальне, зазначає дієтолог.
- Звичайно, відчуття переїдання не повинно бути, - каже вона. – А в кого є надлишкова вага, хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, повинен індивідувально коригувати кількість їжі для сніданку.
Об’єм їжі для здорової людини складає в середньому 350 грамів, адже об’єм шлунка - близько 300-400 мл. Тож можна з’їсти на сніданок 250 г салату і 150 г каші або 200 г каші і 50-70 г сухофруктів, каву з печивом.
- Якщо людина вважає, що коли вона не поснідає, то схудне, то ця людина помиляється, - наголошує Наталія Суслова. - Бо ймовірність того, що вона переїдатиме впродовж дня, є вищою. Та навіть якщо не буде переїдати, то є великий ризик утворення камінців у жовчному, порушення обміну речовин.
Категорично не можна не снідати людям, в яких є цукровий діабет. Кількість прийому їжі має бути дотримана – три основні прийоми їжі і два-три перекуси.
Кави не достатньо
Чимало молоді після мандрівок Європою почали практикувати вдома європейський сніданок - кава чи чай з булочкою або круасаном. Лікар каже, що такий сніданок інколи можливий, але не постійно і не для всіх.
- Звичайно, краще вранці з’їсти булку з кавою, ніж узагалі нічого, але тут теж є свої застереження, - продовжує лікар. - Добре, щоб булка була з висівками чи з фруктовою начинкою. Булка – це вуглеводи, вона дасть багато енергії, але такий сніданок допустимий для людини здорової, в якої немає порушення обміну речовин. В іншому випадку, коли є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, потрібно подумати, що краще їсти вранці.
Мюслі, на думку дієтолога, теж не є найкращим сніданком.
Доросла людина повинна їсти повноцінну цільнозернову вівсяну чи іншу кашу. До неї можна додавати сухофрукти чи свіжі фрукти, горішки. Тож на сніданок краще готувати натуральні необроблені продукти і комбінувати їх відповідно до свого смаку.
Фреші – на перекус
Фрукти у чистому вигляді чи фреші найкраще вживати як другий сніданок або підвечірок чи перекус. Для заміни одного з основних прийомів їжі, особливо вранці, така їжа не підходить.
Ситний сніданок - смажена яєчня з ковбасою чи м’ясом - теж може бути, якщо йдеться про дорослого чоловіка, в якого має бути фізично важкий день. Проте краще готувати не смажену страву, а паровий омлет і доповнювати його салатом.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 16 від 17 квітня 2024
Читати номер
тарас
Богдан Богданович reply тарас