Спецтема: карантин

Яким має бути правильний сніданок

Яким має бути правильний сніданок

Пропускати сніданок не можна, навіть коли ви на дієті. Не можна снідати лише соком, чи кавою, а замість мюслі краще варити кашу з цільного зерна

Основне упередження стосовно сніданку полягає в тому, що, аби схуднути, сніданок можна пропускати, розповідають дієтологи, також тернополяни керуються певними міфами стосовно окремих продуктів, які на їхній погляд є корисними на сніданок. Тож деякі міфи про корисні сніданки спростовує тернопільський дієтолог Наталія Суслова.

  • Сніданок обов’язково має бути, — наголошує дієтолог Наталія Суслова. - Акцент потрібно робити на вуглеводах, як складних, так і простих, щоб поповнити організм енергією. Адже в першій половині дня зазвичай переважає розумова праця, також максимально працюють наші гормони.

Найкращими стравами для сніданку лікар вважає цільнозернові каші. Рекомедує готувати їх або на молоці, розводячи його наполовину з водою, або лише на воді, адже є багато людей, які важко сприймають цільне молоко. Проте жири організму потрібні, тому у воду під час готування можна додавати чайну ложку нерафінованої олії, а якщо дозволяє здоров’я, немає порушення холістеринового обміну, то можна додавати 5-7 г масла.

- Це потрібно для того, щоб стимулювати роботу жовчного міхура, шлунково-кишкового  тракту, щоб максимально покращити і налагодити роботу печінки, - пояснює співрозмовниця. - Тому сніданок має бути не лише вуглеводним, а й повинен мати ще й легку жовчогінну дію, аби очиститися від усього, що вночі утворилося і накопичилося в шлунково-кишковому тракті. Наприклад, від жовчних кислот, які накопичилися і є досить концентрованими.

Запустити роботу організму, допопогти йому прокинутися здатний перший прийом їжі, наголошує лікар. Такої ж думки дотримується і відома тернополянка, пропагандист активного способу життя, багаторазова чемпіона світу з пауерліфтингу Лілія Проць. Вона зазначає, що одним із її секретів, аби весь день почуватися бадьорою, є сніданок.

Якщо вранці немає апетиту, а є відчуття гіркоти в роті, важкість у шлунку, дискомфорт - це треба проаналізувати, зазначає дієтолог. Пізній прийом їжі, переїдання на ніч, нічні перекуси зазвичай ведуть до того, що зникає бажання снідати.

 

На дієті – треба снідати

Кількість їжі для сніданку – поняття індивідуальне, зазначає дієтолог.

- Звичайно, відчуття переїдання не повинно бути, - каже вона. – А в кого є надлишкова вага, хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, повинен індивідувально коригувати кількість їжі для сніданку.

Об’єм їжі для здорової людини складає в середньому 350 грамів, адже об’єм шлунка - близько 300-400 мл. Тож можна з’їсти на сніданок 250 г салату і 150 г каші або 200 г каші і  50-70 г сухофруктів, каву з печивом.

- Якщо людина вважає, що коли вона не поснідає, то схудне, то ця людина помиляється, - наголошує Наталія Суслова. - Бо ймовірність того, що вона переїдатиме впродовж дня, є вищою. Та навіть якщо не буде переїдати, то є великий  ризик утворення камінців у жовчному, порушення обміну речовин.

Категорично не можна не снідати людям, в яких є цукровий діабет. Кількість прийому їжі має бути дотримана – три основні прийоми їжі і два-три перекуси.

 

Кави не достатньо

  • Дехто вважає, що вранці для сніданку досить лише горнятка кави, але це не так, - зазначає лікар. – Кава, звичайно, є жовчогінним продуктом, але недостатньо поживним для сніданку. Це не є повноцінна страва. Вона може бути доповненням до сніданку, але не може замінити його. Якщо вранці п’єте каву, то додайте сирники чи шматок пирога.

Чимало молоді після мандрівок Європою почали практикувати вдома європейський сніданок - кава чи чай з булочкою або круасаном. Лікар каже, що такий сніданок інколи можливий, але не постійно і не для всіх.

- Звичайно, краще вранці з’їсти булку з кавою, ніж узагалі нічого, але тут теж є свої застереження, - продовжує лікар. - Добре, щоб булка була з висівками чи з фруктовою начинкою. Булка – це вуглеводи, вона дасть багато енергії, але такий сніданок допустимий для людини здорової, в якої немає порушення обміну речовин. В іншому випадку, коли є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, потрібно подумати, що краще їсти вранці.

Мюслі, на думку дієтолога, теж не є найкращим сніданком.

  • Це їжа або для дітей, або для людей старшого віку, яким через певні важко захворювання перетравлювати звичну їжу, - зазначає дієтолог. – Це перероблений продукт із надмірною кількістю підсолоджувачів, який зазнав хімічної обробки, а також у процесі підготовки втратив велику кількість поживних речовин. Це спочатку збіднений, а потім штучно збагачений продукт вітамінами, клітковиною.

Доросла людина повинна їсти повноцінну цільнозернову вівсяну чи іншу кашу. До неї можна додавати сухофрукти чи свіжі фрукти, горішки. Тож на сніданок краще готувати натуральні необроблені продукти і комбінувати їх відповідно до свого смаку.

 

Фреші – на перекус

  • Фруктові соки (фреші), особливо натще, не підходять для сніданку, - зазначає дієтолог. – Вони дуже агресивні для шлунка і кишечника, мають виразну подразнюючу дію, можуть викликати здуття, порушення травлення, дискомфорт.

Фрукти у чистому вигляді чи фреші найкраще вживати як другий сніданок або підвечірок чи перекус. Для заміни одного з основних прийомів їжі, особливо вранці, така їжа не підходить.

Ситний сніданок - смажена яєчня з ковбасою чи м’ясом - теж може бути, якщо йдеться про дорослого чоловіка, в якого має бути фізично важкий день. Проте краще готувати не смажену страву, а паровий омлет і доповнювати його салатом.

  • Сніданки повинні бути різноманітними, щоразу продукти слід комбінувати між собою, - зазначає дієтолог. - Сьогодні це може бути паровий омлет з овочевим салатом, наступного разу - цільнозернова каша з сухофруктами, іншого дня - здоба з фруктовою начинкою, домашня випічка, домашній сир із фруктами чи овочами або домашнє печене м’ясо. Ранкову їжу варто урізноманітнювати. Одна й та ж страва набриднуть навіть людині, яка ретельно дотримується раціонального харчування.
Коментарі (2)
  • тарас

    цільнозернова каша якесь дуже дуже розумне слово, а такі слова як "повинна їсти" більше підходять для худоби у якої немає мозгів

    Богдан Богданович reply тарас

    По правильному то називається комбікорм
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:03 Що запрацює у Тернополі з 1 червня (ПЕРЕЛІК) 19:30 Інноваційні та «доісторичні»: як виглядають дитячі майданчики міста (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera stars 19:05 "Побили і залишили помирати на дорозі": хлопцям з Підгаєччини потрібна допомога. Стан важкий (18+) 18:31 Тарифи знову зростуть. Скільки тернополяни платитимуть за воду? stars Від читача 17:05 Захистити юнацтво від приваблення до куріння — брифінг до Всесвітнього дня без тютюну 18:05 "Мій світ - це голоси і дотики": незряча вчителька із Тернополя про 50 років темряви і шрифт Брайля stars 17:35 Коли відновлять роботу спортивні школи, зали і басейни та за яких умов їх можна відвідувати? play_circle_filled 17:00 В Козові раптово померла 3-річна дитина. Що показала експертиза 16:47 На "Східному" 10-річний хлопчик впав з велосипеда: викликали швидку 16:28 У Тернополі з'явиться вісім нових спортивних майданчиків. За якими адресами 16:00 Без кисті руки виховала п’ятьох дітей: історії про сильних духом 15:09 Вони дуже крихітні, дехто важить усього 600 г: як у Тернополі рятують недоношених діток 14:31 Забив до смерті брата, а тіло на тачці перевіз до старої крамниці. Там і залишив 14:01 Тернопільських таксистів тестуватимуть на коронавірус. Чи варто: що думаєте? (ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ) 13:30 Гучний вибух поблизу Скалата: люди налякані і не розуміють, що коїться stars 12:48 Шахрай позбирав в людей гроші, яким обіцяв роботу за кордоном, і щез 12:12 Відновив роботу автобус №32, який курсує до кладовища (РОЗКЛАД) 11:41 На Тернопільщині зробили перші тести. У скількох тернополян виявили антитіла до коронавірусу? 11:11 На "Рогатці" аварія. Затор аж до Березовиці (оновлене) photo_camera 10:50 Яких послаблень карантину чекати тернополянам на початку червня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up