Яким має бути правильний сніданок

Яким має бути правильний сніданок

Пропускати сніданок не можна, навіть коли ви на дієті. Не можна снідати лише соком, чи кавою, а замість мюслі краще варити кашу з цільного зерна

Основне упередження стосовно сніданку полягає в тому, що, аби схуднути, сніданок можна пропускати, розповідають дієтологи, також тернополяни керуються певними міфами стосовно окремих продуктів, які на їхній погляд є корисними на сніданок. Тож деякі міфи про корисні сніданки спростовує тернопільський дієтолог Наталія Суслова.

  • Сніданок обов’язково має бути, — наголошує дієтолог Наталія Суслова. - Акцент потрібно робити на вуглеводах, як складних, так і простих, щоб поповнити організм енергією. Адже в першій половині дня зазвичай переважає розумова праця, також максимально працюють наші гормони.

Найкращими стравами для сніданку лікар вважає цільнозернові каші. Рекомедує готувати їх або на молоці, розводячи його наполовину з водою, або лише на воді, адже є багато людей, які важко сприймають цільне молоко. Проте жири організму потрібні, тому у воду під час готування можна додавати чайну ложку нерафінованої олії, а якщо дозволяє здоров’я, немає порушення холістеринового обміну, то можна додавати 5-7 г масла.

- Це потрібно для того, щоб стимулювати роботу жовчного міхура, шлунково-кишкового  тракту, щоб максимально покращити і налагодити роботу печінки, - пояснює співрозмовниця. - Тому сніданок має бути не лише вуглеводним, а й повинен мати ще й легку жовчогінну дію, аби очиститися від усього, що вночі утворилося і накопичилося в шлунково-кишковому тракті. Наприклад, від жовчних кислот, які накопичилися і є досить концентрованими.

Відео дня

Запустити роботу організму, допопогти йому прокинутися здатний перший прийом їжі, наголошує лікар. Такої ж думки дотримується і відома тернополянка, пропагандист активного способу життя, багаторазова чемпіона світу з пауерліфтингу Лілія Проць. Вона зазначає, що одним із її секретів, аби весь день почуватися бадьорою, є сніданок.

Якщо вранці немає апетиту, а є відчуття гіркоти в роті, важкість у шлунку, дискомфорт - це треба проаналізувати, зазначає дієтолог. Пізній прийом їжі, переїдання на ніч, нічні перекуси зазвичай ведуть до того, що зникає бажання снідати.

 

На дієті – треба снідати

Кількість їжі для сніданку – поняття індивідуальне, зазначає дієтолог.

- Звичайно, відчуття переїдання не повинно бути, - каже вона. – А в кого є надлишкова вага, хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, повинен індивідувально коригувати кількість їжі для сніданку.

Об’єм їжі для здорової людини складає в середньому 350 грамів, адже об’єм шлунка - близько 300-400 мл. Тож можна з’їсти на сніданок 250 г салату і 150 г каші або 200 г каші і  50-70 г сухофруктів, каву з печивом.

- Якщо людина вважає, що коли вона не поснідає, то схудне, то ця людина помиляється, - наголошує Наталія Суслова. - Бо ймовірність того, що вона переїдатиме впродовж дня, є вищою. Та навіть якщо не буде переїдати, то є великий  ризик утворення камінців у жовчному, порушення обміну речовин.

Категорично не можна не снідати людям, в яких є цукровий діабет. Кількість прийому їжі має бути дотримана – три основні прийоми їжі і два-три перекуси.

 

Кави не достатньо

  • Дехто вважає, що вранці для сніданку досить лише горнятка кави, але це не так, - зазначає лікар. – Кава, звичайно, є жовчогінним продуктом, але недостатньо поживним для сніданку. Це не є повноцінна страва. Вона може бути доповненням до сніданку, але не може замінити його. Якщо вранці п’єте каву, то додайте сирники чи шматок пирога.

Чимало молоді після мандрівок Європою почали практикувати вдома європейський сніданок - кава чи чай з булочкою або круасаном. Лікар каже, що такий сніданок інколи можливий, але не постійно і не для всіх.

- Звичайно, краще вранці з’їсти булку з кавою, ніж узагалі нічого, але тут теж є свої застереження, - продовжує лікар. - Добре, щоб булка була з висівками чи з фруктовою начинкою. Булка – це вуглеводи, вона дасть багато енергії, але такий сніданок допустимий для людини здорової, в якої немає порушення обміну речовин. В іншому випадку, коли є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, потрібно подумати, що краще їсти вранці.

Мюслі, на думку дієтолога, теж не є найкращим сніданком.

  • Це їжа або для дітей, або для людей старшого віку, яким через певні важко захворювання перетравлювати звичну їжу, - зазначає дієтолог. – Це перероблений продукт із надмірною кількістю підсолоджувачів, який зазнав хімічної обробки, а також у процесі підготовки втратив велику кількість поживних речовин. Це спочатку збіднений, а потім штучно збагачений продукт вітамінами, клітковиною.

Доросла людина повинна їсти повноцінну цільнозернову вівсяну чи іншу кашу. До неї можна додавати сухофрукти чи свіжі фрукти, горішки. Тож на сніданок краще готувати натуральні необроблені продукти і комбінувати їх відповідно до свого смаку.

 

Фреші – на перекус

  • Фруктові соки (фреші), особливо натще, не підходять для сніданку, - зазначає дієтолог. – Вони дуже агресивні для шлунка і кишечника, мають виразну подразнюючу дію, можуть викликати здуття, порушення травлення, дискомфорт.

Фрукти у чистому вигляді чи фреші найкраще вживати як другий сніданок або підвечірок чи перекус. Для заміни одного з основних прийомів їжі, особливо вранці, така їжа не підходить.

Ситний сніданок - смажена яєчня з ковбасою чи м’ясом - теж може бути, якщо йдеться про дорослого чоловіка, в якого має бути фізично важкий день. Проте краще готувати не смажену страву, а паровий омлет і доповнювати його салатом.

  • Сніданки повинні бути різноманітними, щоразу продукти слід комбінувати між собою, - зазначає дієтолог. - Сьогодні це може бути паровий омлет з овочевим салатом, наступного разу - цільнозернова каша з сухофруктами, іншого дня - здоба з фруктовою начинкою, домашня випічка, домашній сир із фруктами чи овочами або домашнє печене м’ясо. Ранкову їжу варто урізноманітнювати. Одна й та ж страва набриднуть навіть людині, яка ретельно дотримується раціонального харчування.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • тарас

    цільнозернова каша якесь дуже дуже розумне слово, а такі слова як "повинна їсти" більше підходять для худоби у якої немає мозгів

    Богдан Богданович reply тарас

    По правильному то називається комбікорм
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up