З 1 серпня аптекам заборонено продавати антибіотики без рецепта: які зміни чекають українців

З 1 серпня аптекам заборонено продавати антибіотики без рецепта: які зміни чекають українців

З 1 серпня антибіотики в аптеках відпускатимуть за електронним рецептом.

 

Як повідомляють в Міністерстві охорони здоров'я, таке рішення прийнято, аби контролювати нецільове використання препаратів.

Ввести електронний рецепт на антибіотики МОЗ планувало з 1 квітня 2022 року. Але через воєнні дії рішення перенесли. З 1 серпня до кінця року триватиме перехідний період запровадження Е-рецепту на антибіотики, про це повідомив  голова комітету ВРУ з питань здоров'я нації Михайло Радуцький з посиланням на МОЗ.

Як отримати антибіотики у перехідний період?

Відео дня

 Потрібно звернутись до свого сімейного лікаря або до будь-якого іншого у медичному закладі, отримати електронний рецепт на діючу речовину та забрати ліки в аптеці. Пацієнт обов’язково має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Якщо ви не зареєстровані, то зробити це теж можна у лікаря. 

 Винятки становлять медичні заклади, які знаходяться на лінії фронту, у зоні бойових дій та на тимчасово окупованих територіях. В таких лікарнях лікар випише на антибіотики паперовий рецепт. 

 На найближчий час МОЗ запланувало декілька нарад для обговорення роботи за електронним рецептом, в тому числі з аптечними мережами.

Читайте також: Як правильно вживати антибіотики. Зібрали корисні поради, які врятують ваше здоров'я

Антибіотик — не цукерка: що потрібно знати про прийом антибіотиків та чи доцільно їх приймати при Covid-19 (ІНФОГРАФІКА)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Полина Капустина

    То може воно й добре, бо якось була на консультації терапевта у Медікомі (до речі досить відома київська клініка - https://medikom.ua/terapiya-kiev/ ), так от лікар як раз був о розпачі - проходять пацієнти з ускладненнями, бо намагаються лікуватися самостійно. Самі собі призначають антибіотики, бо зараз інформації багато у Інтернеті та й практично усі ліки у вільному продажу, у тому числі і антибіотики. А потім біда виходить.

  • Полина Капустина

    То може воно й добре, бо якось була на консультації терапевта у Медікомі (до речі досить відома київська клініка - https://medikom.ua/terapiya-kiev/), так от лікар як раз був о розпачі - проходять пацієнти з ускладненнями, бо намагаються лікуватися самостійно. Самі собі призначають антибіотики, бо зараз інформації багато у Інтернеті та й практично усі ліки у вільному продажу, у тому числі і антибіотики. А потім біда виходить.

keyboard_arrow_up