Рідні пацієнтів, які втратили зір після ін'єкцій у лікарні, шукають винних. А що кажуть медики?

Рідні пацієнтів, які втратили зір після ін'єкцій у лікарні, шукають винних. А що кажуть медики?
  • 16 лютого стало трагічним для понад 20 жителів Тернопільщини. Саме у цей день за кілька годин після медичних ін’єкцій пацієнти Чортківської центральної міської лікарні втратили зір.
  • Постраждалим вже надали необхідну медичну допомогу, а поліція проводить розслідування.
  • Ми поспілкувалися з дружиною потерпілого та дізналися про події того дня. Також звернулися за поясненнями до медиків.

 Неприємний інцидент трапився в офтальмологічному відділенні Чортківської центральної міської лікарні. Від ранку до медзакладу завітали пацієнти, аби пройти процедуру. Серед тих, які отримували медичні ін’єкції, був і житель села Оришківці Орест Зрайчик.

Орест Зрайчик (перший праворуч) разом з родиною

Ми поговорили з дружиною потерпілого Галиною Зрайчик. Жінка в розпачі, адже за кілька годин її чоловік перетворився з годувальника родини на немічну людину, яка завжди потребує допомоги та піклування. Вона детально розповіла про події того дня, адже хоче, щоб винні були покарані.

Ще зранку він все бачив, а ввечері повністю осліп

Лікувати очі 47-річний Орест Зрайчик почав ще з вересня 2022 року. Зі слів його дружини Галини, чоловік хворіє на цукровий діабет, через який за останні кілька років в нього значно погіршився зір. З перших днів звернення, обстеження та лікування проводила лікарка Ірина, яка працює в Чортківській центральній міській лікарні та має приватний кабінет. 

Відео дня

– Ми звернулися саме до неї, бо знали, що має великий досвід роботи. Зверталися у приватний кабінет. Там чоловік отримував консультації. Вона призначила чоловікові лікування одразу двох очей, бо так було потрібно. Одним з пунктів були спеціальні уколи. Лікарка переконувала нас, що препарат має знати набряк сітківки, після чого та мала б прийти в норму, і зір покращиться. Ми погодилися. Перший раз ін’єкцію препаратом А. (назва нам відома) зробили у вересні, а другу – у жовтні 2022 року. Під час консультації вона сказала, щоб чоловік прийшов в офтальмологічне відділення лікарні,  і вже там робитимуть уколи. Ніякого електронного направлення у нас не було. Вона просто сказала нам дату і час. Ми не купували препарат, просто платили кошти на місці, і йому робили процедуру. Препарат коштує 2 000 гривень для одного ока. Після цих уколів у чоловіка і справді був прогрес. Також пані Ірина порадила ще пройти курс лазерної терапії у Львові. Ми їздили туди тричі, і знову ж таки бачили результат. 16 лютого 2023 року це мав бути останній укол для Ореста. Щоб закріпити результат, – розповідає Галина Зрайчик.

Орест Зрайчик разом з дружиною

Після останньої ін’єкції Оресту Зрайчику мали підбирати лінзи або окуляри. Це дозволило б йому знову їздити за кермом. Та все сталося не так, як гадалося. Введений препарат не закріпив результат, а залишив 47-річного чоловіка незрячим. Той день його дружина називає пекельним.

– Процедура проходила 16 лютого о 09:00. Ми зустрілися з лікаркою, вона вказала, який саме препарат будуть вводити і забрала чоловіка в операційний блок. Процедуру робили під місцевою анестезією. Ми нічого не підписували, бо і не думали про погане. Процедура не потребує госпіталізації, тому після уколів ми з чоловіком поїхали додому. О 13:00 того ж дня чоловік почав скаржитися на біль в очах, таке відчуття, що там щось різало. А далі сльозотеча і почервоніння, – каже співрозмовниця. – Тоді ми відразу звернулися до лікарки, вона порекомендувала придбати краплі і починати вже капати в очі. Вже тоді лікарка нам зізналася, що з аналогічними симптомами до неї звернулися двоє пацієнтів. Спочатку чоловікові було трохи легше. Але до вечора ситуація ставала гірше.

О 21:30 подружжя Зрайчиків все ж приймає рішення їхати в Чортківську центральну міську лікарню. Чоловік та дружина були налякані, адже в такій ситуації опиняються вперше і ніяк не були готові до таких наслідків. Вже у лікарні вони побачили всіх тих пацієнтів, які зранку разом з Орестом отримували ін’єкції.

– На той час у нього жаливо пекли очі, була світлобоязнь, він нічого не бачив. Я вже його по сходах ледве завела. Коли ми зайшли в лікарню, медики були всі перелякані. Вони одразу прийняли нас, почали капати йому якийсь препарат, кожні 15 хвилин прибігали до кожного пацієнта питали про самопочуття. Поки я сиділа з чоловіком, то бачила, як прибувають інші пацієнти в лікарню. Це був справжній жах. Лікарі переймалися, дзвонили у всі аптеки, шукали краплі спеціальні. Всі люди з однаковими симптомами. Вони не знали, як вже рятувати наших рідних, – згадує пані Галина.

Треба терміново робити операцію

Після важкої ночі, лікарі повідомили, що пацієнтів транспортуватимуть в Тернопільську обласну клінічну лікарню. Тоді для хворих та супроводжуючих виділили буси і вже 17 лютого о 12:00 всі були в Тернополі. Зі слів Галини Зрайчик, палати в лікарні підготували заздалегідь, медики працювали оперативно.

– Ми не встигли під’їхати, як пацієнтів вже забирали у палати. У чоловіка взяли кров та сечу на аналіз. Потім почали капати ліки. Я думаю, що це було знеболювальне, бо Орест відчув полегшення. А вже о 18:00 пацієнтів по черзі забирали в операційну. Мого Ореста забрали о 23:00. Операція тривала дві години. Лікар мене сказав, треба почистити око та видалити ту рідину, що ввели нам зранку 16 лютого. Я допитувалася про діагноз, але мені сказали просто, що почалося запалення і все. А вже потім лікарка Ірина з Чорткова мені написала, що це гострий ендофтальміт (гнійне запалення внутрішніх оболонок ока). Я дуже переймалася за чоловіка, не хотіла, щоб йому зробили гірше. Така важка доба видалася для нас, – каже Галина Зрайчик.

Родина сподівалася, що операція в обласній лікарні допоможе відновити зір чоловіку. Але дива не сталося. Пан Орест відчув полегшення, та коли з його очей зняли пов’язку, то ні лікарів, ні дружину він не побачив.

– Лікарі мені повідомили, що йому під час операції видалили кришталики, почистили рогівку. Я так сподівалася, що зір до чоловіка повернеться, що він побачить, але поки ні. В обласній лікарні зробили все, що могли. А далі знову нас відправили у Чортків. Отак, з 16 лютого ми їздимо по лікарнях, живемо в лікарнях тут. Я не можу покинути чоловіка, бо йому і воду треба піднести, і до вбиральні довести. Він поки нічого сам не може зробити. Це дуже страшно. Хоча лікарі кажуть, що є позитивна динаміка, він почав реагувати на світло, але ж повністю він не бачить. Зі слів лікарів, треба час, щоб зняти запалення, а вже далі його чекає процедура зі встановлення штучних кришталиків, – ділиться переживаннями жінка.

Попереду на чоловіка чекає довготривале лікування. Медики з обласної рекомендують продовжити лікування в офтальмологічному стаціонарі Чортківської лікарні, контролювати рівень цукру в крові та стан зіниць. Треба продовжити дезінтоксикаційне, протизапальне лікування. Про це вони вказали у виписці із картки стаціонарного хворого. Документи є в редакції. 

Наразі все лікування, обстеження та операції потерпілим проводять безкоштовно.

Як нам відомо, крім пані Галини у поліцію із заявами звернулися родичі ще 21 потерпілого. Ми спробували поговорити з іншими потерпілими. Наразі вони не коментують нічого.

Що кажуть лікарі?

Ми вирішили почути й іншу сторону, тож звернулися до директора Чортківської центральної міської лікарні Ростислава Шульського. Та попри всі вмовляння розповісти про ситуацію, чоловік відмовився спілкуватися з журналістами.

– Наразі триває слідство і службове розслідування. Тому від будь-яких коментарів я відмовляюся, – каже пан Ростислав.

Також журналісти «20 хвилин» намагалися поспілкуватися з лікаркою Іриною, що призначала лікування Оресту Зрайчику. Нам важливо почути інформацію щодо діагнозу та самих інєкцій, які робили хворим. Жінка виявилась не багатослівною. 

– Вибачте, я не завідувачка відділу. Таку інформацію не можу надати. Принаймні зараз, – відповіла пані Ірина. 

Оскільки пацієнти згодом отримували медичну допомогу в Тернопільській обласній клінічній лікарні, ми вирішили звернутися і сюди. 

– Пацієнти отримували у лікарні Чорткова курс лікування щодо захворювання сітківки. Препарат вводився в око в операційних умовах. У людей виникли ускладнення, з якими їх госпіталізували до офтальмологічного відділення нашої обласної лікарні. Протягом доби наші медики провели 27 операцій 22 пацієнтам. Це внутрішньоочні втручання, вони складні. Оперували всю ніч. Під час хірургічного втручання лікарі забрали запальну тканину з ока. У пацієнтів серйозні ускладнення, але зараз роблять все можливе, аби їм відновити зір, – каже генеральний директор обласної лікарні Василь Бліхар.

Генеральний директор обласної лікарні Василь Бліхар

Що саме стало причиною негативних наслідків після ін’єкції, в обласній лікарні не знають. Та нас переконують, препарат вводили серйозний, і його використовують не вперше у лікарській практиці. 

– Цей препарат прописаний у протоколі лікування захворювань сітківки. Його широко застосовують в Україні та у світі. Наша лікарня використовує інші препарати, а в Чорткові – такий. Він має побічну дію. Але виникла така неприємна ситуація. З чим вона пов’язана? Зараз триває розслідування і медичної служби, і спеціальної служби. Як будемо розуміти, звідки все пішло, тоді детальніше прокоментуємо. Можливо, допустили якісь порушення під час транспортування або зберігання, бо він потребує особливих умов. Але треба чекати результатів розслідування, – наголошує пан Василь.

Кабінети діагностики в Тернопільській обласній лікарні

Щодо діагнозу гострий ендофтальміт, то пацієнти з таким захворюванням вже були. Натомість, чи вдалося їм відновити зір, в обласній лікарні точно не відповіли.

– Це гостре запалення. Ви розумієте, цей препарат застосовували не на здоровому, а хворому оці. Захворювання в кожної людини лікуються по-різному. У наших медиків є досвід лікування ендофтальміту. Ми надали 22 пацієнтам максимальну допомогу. Зараз пацієнти знаходяться в лікарні Чорткова. Вони потребують довготривалого нагляду, їх треба капати, виходжувати. Ми надали спеціалізовану допомогу, те що не можна зробити в районі. Далі буде видно, – завершив розмову Василь Бліхар. 

Якщо винні? То треба покарати

Родичі налаштовані рішуче і не бажають мовчати, а тим паче складати руки.

–  До нас приїздила слідча, ми розповіли все як є, надали документацію, де вказані діагнози та процедури, що отримував мій чоловік та інші люди. Поліція також забрала у чоловіка кров на аналізи. Казали, що відправлять на експертизу. Також правоохоронці приїздили в Чортківську лікарню, вони брали знову кров та проводили слідчі дії. Наскільки мені відомо, вони перевіряли, як зберігаються препарати. А чи вилучали щось? Я сказати не можу. Я ні в якому разі не хочу звинувачувати у цій ситуації лікарку Ірину. Бо ви ж бачите, ін’єкції у той день проводили ще три лікаря, і в кожного така ситуація. Раніше рекомендації лікарки нам допомагали, за що ми їй дуже вдячні. А зараз просто треба розібратися у цій ситуації, – говорить пані Галина.

Наразі триває слідство.

–  З різким погіршенням зору 16 лютого до медзакладу краю звернулося одразу понад двадцять людей. Даний факт слідчі внесли в ЄРДР згідно зі статтею 140 (Неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником) ККУ. Правоохоронці встановлюють, що саме спровокувало погіршення зору у людей, – розповіли у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

Родина Зрайчиків в розпачі. Пані Галина переконує, готова йти до кінця. Для неї важливо, аби чоловікові повернули зір та знайшли винних. 

– Ми переживаємо, що про нас забудуть, і ми залишимося з хворими родичами при своїх інтересах. Розумієте, у нас є діти, яких треба ще вчити, про яких треба дбати. Мій Орест – годувальник родини. Ми зараз можемо залишитися біля розбитого корита, якщо простою мовою. Я розумію, що лікування подальше буде дороговартісним, але де нам взяти ті кошти? Нам лікарка каже, що заклад все відшкодує, що нам не треба буде витрачати кошти, але все ж може бути. І нас це дуже лякає, бо я хочу, щоб мій чоловік бачив. Процес одужання йде по-різному. У чоловіка ще цукровий діабет, і лікування може затягнутися. А якщо через рік вони скажуть, що коштів цих не мають? То що мені робити? – каже наостанок Галина Зрайчик.

Якщо ваші рідні також постраждали у цій ситуації і ви хочете розповісти правду – ми готові з вами поспілкуватися. Ми слідкуватимемо за розвитком подій в цій історії та інформуватимемо вас. Стежте за оновленнями на нашому сайті.

Читайте також:

Повноцінне життя після травм та інсультів можливе: як у тернопільській лікарні рятують людей «з того світу»

Куди витратили 4,5 млн? Журналістів не пускають в укриття тернопільських лікарень

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (126)
  • Rostyslav Havryliv

    Якщо берете гроші від виробника, то не висирайте новину, бо без сенсу
  • Rostyslav Havryliv

    Шкода що замовчування про потенційну небезпеку препарату А і розголошування не карається 🙄

    Написати статтю без назви препарату все одно що повітрям висрати.

    20 хвилин, хто вам заплатив за замовчування ?)
  • Rostyslav Havryliv

    Їбати навіщо така публікація без назви препарату, ну пиздець
  • Liuba Melnychuk

    Це що лікарі так свідомо зробили сліпим 20 чоловік?

keyboard_arrow_up