Чому могли підірвати ректора ТНЕУ: що відомого про одного з найбагатших керівників України

Чому могли підірвати ректора ТНЕУ: що відомого про одного з найбагатших керівників України

Андрій Крисоватий входить у число найзаможніших керівників університетів. Одна з версій правоохоронців у розслідуванні замаху на нього – вимагання. "20 хвилин" дізналися про статки ректора, наводимо дані лише з офіційних джерел. 

Замах на життя ректора навряд  можна зарахувати до випадковості. Як коментували ситуацію у поліції, вибух був чітко спланований. Дот того ж, як зауважив головний поліцейський області Олександр Богомол, на меті у злочинців було не просто налякати, а серйозно травмувати, або навіть вбити.

Нагадаємо, зранку 4 вересня на подвір'ї ректора ТНЕУ Андрія Крисоватого у селі Петриків пролунав вибух.

"Схожий почерк" - минулого місяця на капоті екс-заступника міського голови Володимира Камінського також знайшли вибухівку. Тоді травмувався невідомий, який хотів подивитися, що у коробці.  На підставі записки ректору поліція розглядає кілька версій. Це особиста помста, вимагання коштів, громадська та професійна діяльність постраждалих від вибухів.

Відео дня

Під час брифінгу керівник обласного управління також зауважив про можливу серійність таких злочинів.  Кому так міг "насолити" ректор тернопільського ВНЗ? Будь-які подробиці щодо цієї справи – "за сімома печатями", адже триває розслідування.  "RIА плюс" проаналізувала дані, отримані з відкритих та власних джерел, аби дізнатися, що саме зацікавило злочинців у персоні ректора.

Що каже "Вікіпедія"

Що відомо про Андрія Крисоватого?  Дані про нього є у Вікіпедії. Народився 23 грудня 1965 року в одному із сіл Підволочиського району Тернопільської області.  Доктор економічних наук (2006), професор, ректор Тернопільського національного економічного університету.

Закінчив Тернопільський фінансово-економічний інститут (нині ТНЕУ) за спеціальністю «Ревізія і контроль» із присвоєнням кваліфікації економіста. Після того  працював у Тернопільському інституті народного господарства викладачем-стажистом, викладачем, старшим викладачем, доцентом кафедри економіки, обліку і контролю в невиробничій сфері, кафедри міжнародних валютно-фінансових відносин і податків, кафедри фінансів. Від лютого 2001 — завідувач кафедри податків і фіскальної політики Тернопільського національного економічного університету. У грудні 2006 року переведений на посаду проректора з навчально-організаційної роботи ТНЕУ. У грудні 2011 — призначений на посаду проректора з науково-педагогічної роботи ТНЕУ.

Від квітня 2013 — ректор Тернопільського національного економічного університету.

Майно, статки та авто

За даними останньої декларації, поданої 5 березня 2019 року, Андрій Крисоватий має кілька земельних ділянок та помешкань. Так, земельна ділянка, площею 1200 м.кв.,  зареєстрована у селі Петриків. Тут же він має і будинок, площа якого 326,50 м.кв. Також є земельні ділянки у Поляниці – 125 м.кв., житловий будинок у Поляниці – 150,20 м.кв. (спільна власність – 50%), ще один житловий будинок у Поляниці – 188,3 м. кв. У спільній власності родини Крисоватих – квартира у Тернополі, площа якої 59.40 м. кв. А ще ректор має гараж у Тернополі, площа якого майже, як двокімнатна квартира - 42.50 м.кв. У власності дружини ректора – квартира у Києві, площею 54.50 м.кв.

Автомобілі. Їх також декілька. Згідно із декларацією, Андрій Крисоватий має RANGE ROVER, 2013 року випуску. У дружини – TOYOTA RAV4, 2008 року випуску. А ще родина у 2018 році придбала самохідне моторне, прогулянкове судно Bayliner.

Андрій Крисоватий є головою громадської організації "Україно-американська асоціація працівників вищої школи".

Офіційна зарплата ректора за рік склала 1 317 349 грн. Дохід від заняття підприємницькою діяльністю у дружини – 171 450 грн. Інформація про грошові активи у декларації за 2019 рік відсутня.

Для порівняння проаналізували ще декларацію, яку пан Крисоватий подавав як кандидат на посаду ректора – 27 квітня 2018 року. Тоді не було хіба що водного засобу, а зарплата – удвічі менша.

Кілька будинків і квартир

У декларації в 2017 році серед власності у дружини знаходимо ще квартиру у Києві, площа якої 131.80 м.кв.

У декларації за 2016 рік –  право власності на житловий будинок у Поляниці, площею 378.70 м.кв. Тоді в Андрія Крисоватого у власності ще був автомобіль MAZDA, 1989 року випуску.

У жодній із декларацій нема даних про грошові активи ректора.

В офіційних джерелах також відсутні відомості про підприємницьку діяльність Андрія Крисоватого.

За нашою інформацією, донька та невістка ректора також викладають у ТНЕУ. Син – старший викладач. Згідно з декларацію, на нього записані житлові будинки у Поляниці і Тернополі, а ще – у Свалявському районі Закарпатсьої області. Майно є і у дружини Ігоря. А офіційна зарплата викладача становить 79 685 грн за рік. І де він взяв гроші на такі маєтки? У спецвипуску соціальних розслідувань "Гроші", яке знаходимо у мережі, Андрій Крисоватий відверто розказував про те, що він робив синові дорогі подарунки.

З офіційних джерел дізналися, що син ректора  Ігор Крисоватий у різні періоди був керівником організацій – "Якобс", "Клінвуд-Тернопіль". До речі, на youcontrol знаходимо дані, що сам пан ректор Андрій Крисоватий також був серед засновників ТОВ "Якобс". Ще один із засновників – його син.

Сумнівні справи і…

Життя ректора оповите багатьма таємницями та історіями. Одна з них, наприклад, стосується ДТП у селі Велика Березовиця. Водій автомобіля «Range Rover» вдарив «Opel» в районі кемпінгу й загубив свій бампер з номерами. Як тоді розповідали журналістам очевидці, за кермом був сам Андрій Крисоватий.  Згодом поліція повідомила, що до них прийшов  син власника позашляховика і заявив, що на момент ДТП саме він перебував за кермом автівки. "Винуватець" заплатив 340 грн штрафу.

Що саме – особиста неприязнь, помста чи все-таки вимагання – стало причиною злочину, наразі невідомо. Триває слідство.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Совість

    Крисоватий видалив сторінку з фейсбуку, напевно страшно стало :)
  • Zina

    Чужий набуток не прийде в пожиток!
  • Оксана

    Чекаємо на жовтень. Хто наступний?

    Микола reply Оксана

    Юлик Богдан іванович, синок екс-сбушника, замішаний в списанні держаних коштів на не існуючі фірми, поділом дороги по 40-м, щоб уникнути державних процедур закупівель, здача асфальтобетоного заводу самому собі через підставних осіб та багато іншого. Перевели до Києва, але кожних вихідних його можна підстерегти на вулиці Кульчицької в місті Тернополі, при вході в САД (памятаємо про вхід з двору, бо то хитра лисиця)

    Як вам кандидатура?

    Совість reply Микола

    Супер
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up