Діти свої і чужі: кому пільги, а кому привілей

Діти свої і чужі: кому пільги, а кому привілей
Павло Іванечко виграв суд І інстанції, але програв в апеляційному. Оскаржувати далі рішення виконкому буде в касаційному порядку

Поділ дітей у тернопільських садках на чужих і своїх за пропискою та відповідно різною оплатою за харчування, залишається в силі. Іногороднім таки слід буде платити 100% вартість харчування. Тим, хто фактично проживає в Тернополі без прописки, платити як тернополянину допоможе довідка із жеку.


Нагадаємо, 22 лютого 2017 виконком прийняв рішення, що батьки дітей, які не живуть у Тернополі, мають платити за харчування в дитсадках міста повну вартість. Для дітей тернополян сума оплати за харчування залишилась такою ж -   60% платять батьки, а решту 40% компенсовує міський бюджет.
 

Такий поворот обурив багатьох, і тих, хто мешкає у приміському селі, і тих, хто мешкає у Тернополі, але без прописки. Однак все-таки певні варіанти для фактично проживаючих у місті знайшли. Для тих, хто живе біля міста, але працює тут і привозить дітей сюди в садок, ні. Аргументація сплатою податків в місцевий бюджет «не пройшла». Відтак активні батьки звернулись до суду. Зокрема автомайданівець Павло Іванечко. Суд першої інстанції виграв  - той скасував дискримінаційні пункти у рішенні виконкому, якими встановлювали різну оплату за харчування в садках для дітей тернополян і не тернополян. Міськрада подалась з апеляцією до Львова і 29 червня суд скасував постанову суду І-ї інстанції. 


Виконали все, що хотів закон
- Цьогоріч наша дворічна доця мала б іти у садок, - каже Олена К. -  Втім, у нас, окрім звичайних передсадочкових турбот – здати гроші на ремонт групи і так далі, залишаються ще питання. Ми не маємо власного житла у Тернополі, винаймаємо. Більше восьми років працюємо у Тернополі. Тож цікавить, чи будемо платити повну вартість за харчування у садочках. Чи, як говорили раніше, можна принести довідку із жеку чи із місця роботи.

Хто ж повинен платити 100% за харчування, чи робитимуть і далі винятки для певної категорій після рішення суду, який не вважає згадуване рішення дискримінаційним?

Відео дня


- Згадуване рішення виконкому на сьогодні є діючим. Змін до нього жодних не вносили, - каже головний інспектор з дошкільної освіти відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Ірина Антонюк. – Нашим органом місцевого самоврядування не порушено законодавчої  бази, ми повністю дотримались усіх нормативних документів. Ми діяли відповідно до законодавства і це рішення не є дискримінаційним, оскільки воно не порушує права на освіту. Право на освіту – це здобуття знань.

І якби хто б до такого рішення не ставився, але першочерговим завданням  і депутатів міськради, і голови, є, за словами пані Антонюк, покращення соціально- економічного стану жителів Тернополя та всі їх рішення повинні прийматися в інтересах жителів громади.

- Відповідно до ст. 35 Закону «Про дошкільну освіту» передбачено, що органи місцевого самоврядування раз у рік встановлюють плату за харчування, - додає вона. - Батьки відповідно оплачують ту вартість харчування, яку встановлює орган місцевого самоврядування. Цією ж статтею також передбачено, що органи місцевого самоврядування, крім  передбачених державою пільг,  можуть надавати додаткові пільги для жителів своєї громади з бюджету міста.

 Це власне, за її словами, і було зроблено.

- Дошкільна освіта не має субвенцій. Її фінансування йде повністю з місцевого бюджету, - говорить Ірина Антонюк. – Відповідно до лютневого рішення виконкому усі батьки, які не проживають у Тернополі, повинні оплачувати 100% за харчування. Причому, хочу зауважити, що ми не залишили без пільг усіх батьків без тернопільської прописки. Ми писали «реєстрація або проживання». Тобто, та родина, яка фактично проживає тут, також може отримати пільгу. Для цього їй слід звернутись в жек за довідкою про фактичне місце проживання і принести таку у садочок.


Також пані Антонюк наголошує, що Тернопіль – єдине місто, яке 100% звільнило усіх учасників АТО від плати за харчування дітей із сімей, батьки яких загинули під час участі в АТО, батьки яких отримали інвалідність під час участі в АТО,  батьки яких є учасниками бойових дій на території проведення АТО,  учасниками війни на території проведення АТО відповідно до висновків соціальних служб.

- Ми виконали всі пункти, які передбачила держава, і, врахувавши ті кошти, які залишаються в бюджеті міста, вирішили дещо полегшити життя батьків дітей, які проживають у Тернополі, - додає вона. -  Тому надана  була ця пільга.

Так,  для місцевих жителів тарифи, як ми писали раніше,   тарифи залишились незмінними – від 11,50 грн до 14,60 грн. Батьки тих дітей, які не зареєстровані тут, з березня платять від 18,50 до 23 грн залежно від того, скільки годин дитина перебуває у закладі.


"Привілей, а не пільга"


Чи оскаржуватимуть рішення виконкому і надалі, пояснює представник активістів у суді Ростислав Небельський. Він запевнив, що будуть оскаржувати рішення в касаційному порядку. Щодо того, чи є дискримінація, то на думку Ростислава Небельського  однозначно є. Бо, каже він, Європейська конвенція (якою послуговується Європейський суд з прав людини) встановлює, що здійснення будь-якого передбаченого законом права забезпечується без дискримінації за будь-якою ознакою. Тут під дискримінацією розуміється нерівне ставлення без розумної підстави. Українське законодавство, додає він, не пасе задніх і називає дискримінацією ситуацію, при якій в одних осіб чи їх груп за певними ознаками виникають менш сприятливі умови або становище порівняно з іншими особами чи групами осіб, крім випадків, коли такі заходи спрямовані на правомірну, об’єктивно обґрунтовану мету, способи досягнення якої є належними та необхідними. 

- У ситуації з харчуванням виконком посилається на ст. 35 Закону «Про дошкільну освіту», говорячи, що саме на підставі цієї статті органи місцевого самоврядування, крім  передбачених державою пільг, можуть надавати додаткові пільги для жителів свої громади з бюджету міста, - пояснює юрист. - Проте часткове цитування цієї норми є брехнею, бо звучить вона так: «Пільгові умови оплати харчування дітей у дошкільних навчальних закладах для багатодітних та малозабезпечених сімей та інших категорій, які потребують соціальної підтримки, надаються за рішенням органу місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевого бюджету». Як бачимо, усі діти зареєстровані у Тернополі увійшли до когорти «інших категорій, які потребують соціальної підтримки». Тому Виконком має відповісти на питання, на що на суді він так і не спромігся, що робить дітей з Тернополя соціально вразливими лише по факту проживання в Тернополі?

Тому-то і напрошуються такі висновки, додає пан Небельський, що Закон дає право встановити додаткові пільги - що було, наприклад, зроблено стосовно дітей учасників АТО, але стосовно дітей, зареєстрованих у Тернополі, має місце не пільга, яка завжди має підґрунтя, а привілей - який не має розумних підстав, що дискримінує дітей не з Тернополя.

- Багатьох тернополян така ситуація, на жаль, тішить, - додає юрист. - Але якщо ми прагнемо становлення правової держави, то маємо засуджувати будь-яку дискримінацію, бо порушення їх прав сьогодні – це порушення наших прав завтра.

Окремо:
За дитсадочок в місяць для не тернополян – 1215 грн 


100% оплата за харчування – це не найважчий фінансовий тягар, який може впасти на плечі батьків дошкільнят. Так, нагадаємо, 24  лютого  2017 на сесії прийняли рішення про те, що Тернопіль не буде за свої кошти вчити та лікувати не членів Тернопільської громади. Йдеться про те, що за садочки, позашкільні заклади, училища та лікарні не члени Тернопільської громади мають платити. Точніше, це повинні робити громади, де люди, які звернулись за тією чи іншою послугою, прописані. І, як наголошують неодноразово у міськраді, це  рішення  - про взаємовідносини між громадами, а не про створення додаткових проблем для людей. 2 червня 2017 на сесії міськради внесли зміни у лютневе рішення. Садочок для не тернополян стане платним – йшлось у рішенні сесії – а це 1215 грн в місяць.

-Такі листи про необхідність укласти угоду про міжбюджетні трансферти ми всім громадам надіслали, - каже заступник начальника управління освіти з фінансових питань Олена Пельвецька. -  Відповіді отримали тільки від двох. Зараз же ми створюємо базу даних таких батьків і дітей, які не є жителями Тернополя. І, якщо вони хочуть відвідувати тернопільські садки, мають звертатись до голів громад чи органів місцевого самоврядування щодо укладення таких угод і подальшого нарахування. 

Гроші для надання послуг цим людям, як роз’яснює пані Пельвецька, отримав район, де вони проживають чи зареєстровані. Відтак, якщо послугу отримують не там, де живуть, то і гроші повинні іти туди, де таки цю послугу отримують. 


- З якого часу це рішення запрацює в повному обсязі, сказати важко. Питання сире, ще вивчається, - каже Олена Пельвецька. – Можливо, посунеться  старт рішення у деяких моментах. Але батьків усіх дітей, які не є тернополянами і  які зараз поступають в садок, попереджають про те, що імовірно з 1 вересня доведеться оплачувати за садочок, якщо не буде угоди про трансферт. Ті діти, які вже до нас ходять, і навчаються зараз в середній групі, в старшій, то це рішення щодо них не діятиме. Адже ми їх не попереджували і закон зворотної дії не має. 


Також в управлінні освіти кажуть, що розглядають і такий момент, що, приміром, тим батькам, які проживають і працюють офіційно в Тернополі, не доведеться платити.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олена

    Дорогенькі! Надал тут ні до чого!! Це закон який стосується децентралізації!!!!! Труба було думати коли до глуші приєднувались! Але в нас так є, шо спершу роблю, а потім думаю... Нехай голова вашого ОТГ платить за вас... Тепер всі питання до нього. А садіки то ше пів біди, ви ше будете шоковані, як Надал зробить так, щоб сільський транспорт їздив тільки до першої міської зупинки. О тоді задумаються всі решта сіл до якої ОТГ їм приєднатись, чи все ж таки приєднатись до міста.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини 14:35 Військовий зробив символічний удар по мʼячу у матчі «Нива» Тернопіль — «Чернігів» 14:00 16 квітня не буде води на Подільській, а 18 квітня — на Новому Світі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up