Порушили економічний закон: Тернопільська міськрада все заперечує, «Водоканал» лише виконує вказівки

Порушили економічний закон: Тернопільська міськрада все заперечує, «Водоканал» лише виконує вказівки
  • Антимонопольний комітет виявив порушення законодавства про конкуренцію у діяльності Тернопільської міськради.
  • Там стверджують, що вона зобов’язала Водоканал призупинити підключення сіл, які не входять у громаду, до мереж водопостачання і водовідведення.
  • Ми розбиралися в ситуації. 
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

23 березня 2023 року на офіційному сайті Південно-західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету оприлюднили повідомлення про те, що міська рада у Тернополі схиляє суб’єктів господарювання до порушень законодавства про захист економічної конкуренції. Неправомірне рішення виконував КП «Тернопільводоканал». 

Дадуть воду, якщо виконаєш умови

Управління регулярно стежить за тим, як органи місцевого самоврядування дотримуються законодавства про захист конкуренції. Під час моніторингу вони виявили обставини, які свідчать про порушення Тернопільської міськради. Розгляд справи адміністративною колегією Відділення показав наступне. 

29 жовтня 2021 року міська рада прийняла рішення № 8/10/354 «Про оптимізацію діяльності КП «Тернопільводоканал». Комунальне підприємство зобов’язали припинити видавати нові технічні дозволи й підключати до мереж централізованого водопостачання і водовідведення населені пункти, які не входять до громади, йдеться в офіційному повідомленні. Також підприємству заборонили встановлювати менші тарифи (порівняно з іншими споживачами) для суб’єктів господарювання у цій сфері (водопостачання та водовідведення – прим.). 

Відео дня
Скріншот рішення з сайту Тернопільської міської ради

Прийняття такого рішення, стверджують в Антимонопольному комітеті, містить ознаки порушення законодавства про конкуренцію.

Комісія наводить аргументи. Зокрема те, що «Тернопільводоканал» відмовив у видачі технічних умов на підключення до мереж житлового будинку у селі Біла, а також не погодив проєктну документацію і не підключив багатоповерхівку за селом Петриків. До підприємства звертались жителі цих населених пунктів, а також учасники кооперативів «Нові Байківці» та «Петриків-житлобуд». Інформацію про те, що «Тернопільводоканал» відмовляється приєднувати до своїх діючих мереж жителів їхніх громад, підтвердили у Великоберезовицькій селищній раді, Байковецькій та Білецькій сільських радах.

Послуги мешканцям сіл не надаватимуть, поки ті не виконають «Умови надання послуг», які міська рада вказала у додатку до свого жовтневого Рішення. Документи прикріплюємо у тексті нижче.

Умови надання послуг, які перед селами поставила міська рада

Серед умов: обов’язковим є укладення тристороннього договору між міською радою, «Водоканалом» та ОТГ чи селом; громада має провести інвентаризацію сільських вуличних мереж, визначити того, хто їх обслуговуватиме (при цьому «Тернопільводоканал» може обслуговувати мережі лише за умови повного відшкодування витрат за обслуговування), а ще частину коштів з бюджету громади слід перераховувати на «розвиток інфраструктури, утримання систем водопостачання та водовідведення власної та Тернопільської міської громади». У повідомленні Антимонопольного комітету додають, що Білецька сільська рада зазначила, мовляв: «умови, що пропонує міська рада є неприйнятними, через великі витрати з сільського бюджету».

– Такі дії КП «Тернопільводоканал» стали можливими саме внаслідок прийняття міською радою Рішення № 8/10/354, адже воно є обов'язковим для виконання всіма юридичними та фізичними особами, які постійно або тимчасово проживають на території Тернопільської громади, – пояснюють в Південно-західному відділенні. Тобто підприємство просто виконує вказівку місцевої влади!

Адміністративна колегія зобов’язала міську раду припинити порушення упродовж двох місяців, і письмово повідомити про це Антимонопольний комітет, надавши копії необхідних документів.

Що кажуть у міській раді

У Тернопільськйі міській раді прокоментували ситуацію для «20 хвилин» у відповіді на запит. Відповідь на звернення надійшла 10 квітня, а підготував її начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Олег Соколовський. Лист підписав заступник міського голови Владислав Стемковський.

У листі підтверджують той факт, що колегія Південно-західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету розглядала матеріали щодо Тернополя, й результати моніторингу у березні оприлюднили на офіційному сайті. Однак провини міська рада не визнає, а порушення Закону України «Про захист економічної конкуренції» називає «нібито порушеннями».

– Тернопільська міська рада вважає, що вказане рішення адміністративної колегії постановлено при неповному з’ясуванні всіх обставин справи, які б мали значення для її вирішення, неправильному застосуванні норм матеріального та недотриманні норм процесуального права, – йдеться у відповіді на запит.

Законом України «Про захист економічної конкуренції» передбачено, що заявник, відповідач чи третя особа можуть оскаржити рішення органів Антимонопольного комітету України повністю або частково до господарського суду у двомісячний строк з дня одержання рішення. Цим правом й скористалась Тернопільська міська рада, додає Владислав Стемковський. Вже подали відповідні матеріали до суду. За результатами розгляду справи, суд невдовзі надасть правову оцінку ситуації, яка склалась.

Не обслуговують села, бо це збитково

Ми дізналися й позицію КП «Тернопільводоканал» щодо повідомлення Антимонопольного комітету.

– Міськраду зобов’язали припинити порушення у двомісячний строк, про що письмово повідомити комітет з наданням копій документів. Зобов'язання наклали саме на міську раду. «Тернопільводоканал» натомість лише виконує рішення органів місцевого самоврядування. Наразі воно залишається чинним, – каже фахівець зі зв’язків з громадськістю комунального підприємства Антон Федорців.

У відповіді на запит від міської ради запевняють, що вони, так і «Тернопільводоканал» прагнуть врегулювати взаємини з навколишніми територіальними громадами на основі договорів, «тим більше, що така процедура передбачена Законом України «Про співробітництво територіальних громад». Закон передбачає спільне фінансування (утримання) комунальних підприємств, які надають послуги в кількох громадах. Проте, наявний стан справ у сфері водопостачання та водовідведення цих сіл несе низку проблем і веде до збиткової діяльності «Тернопільводоканалу». У чому конкретно причина збитків – нам пробує пояснити представник комунального підприємства Антон Федорців.

– Варто розуміти базовий момент – зона надання послуг КП «Тернопільводоканал» не збігається з межами Тернопільської міської громади. Оскільки ми хочемо врегулювати взаємини з навколишніми селами з інших громад, «Тернопільводоканал» змушений надавати послуги кінцевим споживачам через мережі, які здебільшого не прокладав і навіть не обслуговує. Можемо лише гадати, який актуальний стан цих комунікацій. Приміром, з даних лічильників, встановлених у місцях підключення вуличних мереж, бачимо, що середні втрати сягають орієнтовно 50 %, – каже фахівець «Водоканалу».

За словами Антона Федорціва, є й інші труднощі. Наприклад, із оперативною ліквідацією аварій у селах. Це завдає значних збитків підприємству, які необхідно компенсовувати саме власнику – Тернопільській міській раді, з бюджету міської громади. Владислав Стемковський у відповіді на запит вказує, що «у кінцевому результаті це призводить до ущемлення інтересів її жителів». 

Для захисту інтересів саме нашої громади, «Тернопільводоканал» неодноразово вів перемовини з уповноваженими від сусідніх громад. Спираючись на рішення міськради, вдалось напрацювати і погодити майже всі пункти майбутніх договорів. За останній час підприємство розіслало проєкти угод селам, із якими відносини не врегульовані. Досі договори не підписали, додає Антон Федорців.

Що кажуть у громадах

Ми хотіли показати у матеріалі й позицію територіальних громад, у яких через рішення міської ради виникли проблеми із підключенням нових абонентів до мережі водопостачання та водовідведення. Упродовж тижня наша журналістка намагалася зв’язатись із головами Великоберезовицької, Байковецької та Білецької ОТГ. На момент публікації матеріалу ми отримали коментар лише від Андрія Галайко – очільника Великоберезовицької селищної ради.

За його словами, через рішення № 8/10/354, яке прийняла міська рада, «Тернопільводоканал» не підключив до своїх мереж будинки у селі Петриків та Велика Березовиця. Однак, з підприємством вже знайшли точки дотику і наразі ситуація в ОТГ перебуває на стадії вирішення.

– Я мав зустріч з мером Тернополя, двічі ми спілкувались з «Тернопільводоканалом», і дійшли згоди у цьому питанні. Зараз готуємо угоду про співпрацю між двома громадами щодо водопостачання і окремо – щодо водовідведення, у Петрикові та Великій Березовиці. Діє робоча група, у яку входять наші працівники та працівники «Водоканалу». За попередньою домовленістю, ми проводимо інвентаризацію мереж з водопостачання та водовідведення. На ці роботи виділили 200 тисяч гривень. Коли мережа буде інвентаризована, ми передамо її на обслуговування «Водоканалу». Будемо приймати відповідне рішення у селищній раді, – розповів Андрій Галайко.

А як обходяться без води населені пункти Байковецької та Білецької сільських громад – ми так і не дізнались. Але готові вислухати їхню позицію й висвітлити її на сайті.

 

Читайте також: 

Опублікували копію адмінпротоколу, складеного на Сергія Надала за те, що він виписував собі захмарні премії

Суд у справі преміювання Сергія Надала: що вирішили

Позбавили церкву УПЦ (МП) у Тернополі права користування землею: що це значить

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Alina Alina

    Гени...
  • Гаврило Петровський

    Та ситуація коли не знаєш хто більший підерас
  • Іван Шафран

    Все так не буде.
  • Світлана Світлана

    Така ж ситуація була з вивозом сміття,підприємству була дана вказівка з міської ради,в селах які не хочуть приєднуватися до міста,сміття не забирати.пригадайте???

keyboard_arrow_up