Іконописиця з Копичинець чекає чоловіка та сина з фронту і допомагає ЗСУ

Іконописиця з Копичинець чекає чоловіка та сина з фронту і допомагає ЗСУ
  • Ольга Кавун, 47-річна художниця з Чортківщини, займається мистецтвом всього три роки. Попри це, картини жінки прикрашають домівки в Англії, Прибалтиці, США і по всій Україні.
  • Вже другий рік рідні Ольги – на фронті. А вона у цей час продає свої роботи, віддаючи кошти на ЗСУ, а ще проводить арт-терапевтичні майстер-класи для дітей та дорослих.
  • Історію копичинчанки – розповідаємо у нашому матеріалі!

З Ольгою Кавун з містечка Копичинці ми познайомились завдяки осередку благодійного фонду «Голоси дітей» у Тернополі, з яким вона співпрацює. Тут малечі та їхнім близьким допомагають впоратись з травматичними спогадами і ментальним станом через повномасштабну війну.

Психологи надають безкоштовні індивідуальні та групові консультації внутрішньо переміщеним особам, людям кризових категорій, дружинам та дітям військовослужбовців. А ще регулярно проводять арт-терапію у вигляді різних майстер-класів. Кілька таких занять в осередку провела й Ольга. Вона запевняє, нас що арт-терапія – це справжнє зцілення мистецтвом!

Відео дня

Жінка прагне хоч на трішки відволікти людей від хвилювань, напруженого стану та негативних емоцій. І на власному прикладі продемонструвати, як навіть попри воєнні умови стати корисною нашим захисникам, займаючись улюбленою справою. Ми ближче поспілкувались з художницею та дізнались про неї багато цікавого. Про все читайте далі.

Самотужки освоїла іконопис

Ольга Кавун у мистецькій сфері – лише 3 роки. Ділиться з нами, що змалечку обожнювала малювати. За освітою вона вчителька, але навіть працюючи у педагогічній сфері, а згодом – у торгівлі, завжди проявляла творчі здібності. У школі не раз декорувала сцену до різних свят, оформлювала коридори і навчальні кабінети. У комерційній галузі – оздоблювала корзинки на продаж, організовувала заходи і проявляла максимум творчості, аби вразити людей.

Зараз жінка повністю присвятила себе мистецтву.

– В один момент я відчула, що це головне покликання у моєму житті! – каже художниця-самоучка.

Вона розповідає, що раніше малювала пейзажі і портрети, абстрактні картини. Але пізніше опанувала інший, рідкісний вид живопису – іконопис. За трирічний термін жінка створила понад 20 авторських ікон. Кожна з них – унікальна й автентична, додає.

Зміст ікон схожий, на них зображена Богородиця, яка тримає на руках Ісуса. Але обличчя Діви Марії та її погляд щораз інші. Крім того, на ікони Ольга додає елементи української вишивки, традиційні орнаменти та кольори з різних населених пунктів Тернопільщини. Таким чином художниця хоче підкреслити у роботах нашу культуру й ментальність.

– Я малюю олійними фарбами на полотні. На іконах здебільшого погляд у Богородиці сумний, аби передати біль матерів, скорботу дружин і сестер, які зараз переживають втрату рідних, котрі воюють на передовій. Всі мої роботи пов’язані з тим, що хвилює мене саму. До кожної авторської ікони я детально підбираю обличчя, всі деталі пропрацьовую. Це мікс, натхненний витворами інших іконописців, у поєднанні з кольорами й орнаментами нашої області. Хочу підкреслити особливості регіону, звідки я родом. Для мене це дуже важливо! Вважаю, що наше коріння глибоке, а українська культура стародавня, тому потрібно пропагувати й поширювати її у світі – зауважує копичинчанка.

Художниця пригадує, що три роки тому першу її ікону – недосконалу, з недоліками й технічними нюансами, придбав колекціонер рушників. Він хотів чимось прикрасити світлицю. Чоловіка вразила живописна робота Ольги, фото якої з’явилось у соцмережах. На картині вона зобразила Богородицю в українському строї з Ісусом, а покупець попросив додати ще й підпис мисткині. А отримавши ікону, відгукнувся: «У вас, пані Олю, велике майбутнє!». Це надихнуло жінку.

А сьогодні ікони Ольги Кавун розкидані по різних країнах закордоння. Вона каже, що їх купили люди з Англії, Литви, Італії, Сполучених Штатів Америки, з багатьох областей України – Львівщини, Одещини, Полтавщини тощо. Чимало робіт замовили й мешканці Копичинець та інших населених пунктів Чортківського району.

Крім ікон, художниця малює й картини іншої тематики

Дивуємось, коли жінка каже, що створює ікони доволі швидко. На одну може витратити буквально два дні роботи. Та іконопис інколи виснажує, бо на малювання треба багато енергетичного ресурсу.

– Тим не менш, мене надихає спокій під час створення ікон. Я відчуваю гармонію, насолоду і радість. І це мотивує виконувати наступні роботи. А ще бачу, що людям моя творчість подобається. Вони пишуть коментарі, відгукуються. Багато позитиву отримую від українських іммігрантів за кордоном. Можливо, вони ностальгують за рідною землею. Люди з різних куточків України та материків дякують за те, що я малюю, бажають добра і всього найкращого. Це надає крила! – посміхається Ольга Кавун.

Підтримує творчістю військових

Чоловік Ольги з перших днів повномасштабної війни добровільно пішов захищати Батьківщину від ворога. Жінка каже, що він має бойовий досвід, адже воював у 2014-2015 роках в зоні АТО. Наразі боєць служить у важкій артилерії. 3 листопада цього року за бойові заслуги йому вручили нагороду «Золотий хрест». Старший син Ольги – також військовослужбовець, на даний час перебуває на Житомирщині. А крім нього в художниці є ще двоє молодших дітей – донечка Юля та син Сашко.

У перший місяць російського вторгнення Ольга прийняла для себе рішення пожертвувати частиною творчих робіт для нашої армії. Першу картину продала, аби фінансово допомогти пораненому бійцю з Копичинець. Далі на благодійному аукціоні свого покупця знайшли наступні малюнки. Виручені гроші жінка віддала синові, аби закрити збір на дрон для його бригади.

Всі наступні картини вона продає та пересилає кошти на потреби чоловіка та його побратимів. А проблем у захисників на фронті, знизує плечима, не злічити. Купити інструменти чи реманент, амуніцію, відремонтувати позашляховик – і це лише невеликий перелік того, на що потрібні кошти. Бійцям доводиться щомісяця «скидатися» та закривати власні потреба самотужки, каже Ольга. Тож крім картин, вона розмальовує і продає гільзи.

– Я публікую дописи у Фейсбуці, прошу, щоб люди поширювали мої публікації, і так знаходяться охочі купити картини. Чимало українців не проти і військовим допомогти, і мою творчість підтримати. Так я продала вже багато картин. Це були не тільки ікони, а й роботи на різні теми. На наймасштабнішій проданій картині – Українська Богородиця. Я змінила фон з зеленого на чорний, аби підкреслити трагічність воєнних подій. А на коралях Діви Марії є дві червоно-чорні намистини, які символізують прапор УПА. Часто люди самі замовляють певний малюнок, який хочуть отримати, – говорить жінка.

За словами Ольги Кавун, суми, які вона передає хлопцям на передову – звісно, не мільйонні. Проте, у всякому разі жінка бодай цим наближає Перемогу. Каже – це найменше, що може для них зробити.

– Військові нас захищають, не сплять, ризикують своїм життям. А я можу продавати свої картини і передавати кошти. Хай собі вирішують, на що їх витратити. На мою думку, кожен українець має сьогодні щось робити. Не просто сидіти і чекати закінчення війни, а підтримувати армію. Щоб могти потім хлопцям спокійно дивитися в очі… Щоб здобути їхню повагу… Після Перемоги жертвуватиму частиною своїх робіт й надалі. Адже буде багато травмованих бійців, які важко адаптовуватимуться у тилу. Треба робити добрі справи незалежно від того, чи триває у країні війна! – закликає художниця.

Якщо ви хочете придбати якусь картину та підтримати бойову бригаду чоловіка Ольги Кавун, переглянути різні її роботи можна на сторінці за лінком: https://www.facebook.com/olga.kavun.

Запалює інших вогнем

Навчитися любити та вірити в себе можна навіть у час війни, коли близькі воюють, стверджує Ольга Кавун. Вона хоче допомогти жінкам та дітям, які відчувають те, що й вона, сумують за рідними – захисниками на передовій, хвилюються за них, тому почала влаштовувати арт-терапевтичні майстер-класи. Стартувала ця справа з осередку «Голоси дітей». А перші заняття були з розпису камінчиків.

– Мої молодші діти дуже переживають за тата і брата. Вони стресують від подій, пов’язаних з війною. Мені порекомендували звернутись у «Голоси дітей», аби малеча поспілкувалась з психологами. Я приїхала з сином, а потім консультації стала відвідувати дочка. Тут професійні спеціалісти. Вони добре ставляться до дітей. Як мама, я побачила, що син і донька йдуть на контакт з психологами, немає бар’єру «дорослий-дитина». Це мені імпонує, і перші майстер-класи провела саме тут, – каже жінка.

Одну з власноруч розмальованих гільз Ольга Кавун подарувала організації "Голоси дітей"

Зараз художниця практикує різні форми арт-терапії. Це майстер-класи з малювання кавою, розпису гільз, у планах – розфарбовування футболок і сумок акриловими фарбами. Ольга вже підготувала шаблони тризуба, орнаментів, патріотичні малюнки тощо. Крім Тернополя, жінка проводить заняття й у рідних Копичинцях. Там разом з однодумицями кілька разів підсилювала їх «живою музикою» – запрошувала музикантів, аби ті грали класику, поки діти та дорослі малюють. Мистецтво може швидко гармонізувати внутрішній стан, заспокоїти, «перемкнути» думки на щось приємне, каже вона.

– Під час арт-терапії відпочиває нервова система. Людина розвантажується і відновлюється. Це свого роду зцілення мистецтвом, один зі шляхів виходу зі стресу та тривоги. Я бачу, як світяться очі в учасників майстер-класів. Вони виходять щасливими після заняття, адже емоції в переживання залишаються на папері. Моя мета – аби після арт-терапії люди відчули полегшення. Тому хочу і надалі проводити майстер-класи. Я вважаю, що саме ця діяльність принесе користь іншим, – додає Ольга.

Хист до малювання, до речі, отримали й діти Ольги Кавун. Дочка Юля закінчила школу мистецтв і зараз навчається на спеціальності «Образотворче мистецтво». Син Сашко ходить на мистецький гурток у Будинок школяра в Копичинцях. Мама частенько дозволяє йому малювати на своїх картинах.

– Коли Сашкові було 5 років, він на одній з моїх абстрактних робіт почав зображати орнамент. Мене це дуже вразило. Він ще вибрав синьо-жовті кольори. У нас вийшла спільна картина, де абстракція поєднана  з орнаментом. А взагалі всі діти особливі. Малеча завжди віддає тобі більше, ніж ти їм… Я люблю з ними працювати і хочу допомогти у час війни відкрити світ мистецтва, – додає художниця.

На завершення Ольга розповідає, що поставила за майбутню ціль освоїти техніку пейзажів. Вона хоче красиво зображувати природу та краєвиди Тернопільщини. А ще, аби її авторські роботи друкували на одязі та аксесуарах. Мисткиня періодично організовує персональні виставки у рідних Копичинцях та у Чорткові. Також відкрита до співпраці.

Якщо ви хочете запросити Ольгу провести майстер-клас у школі, дитсадку чи іншому закладі, напишіть їй у приватні повідомлення на Фейсбук-сторінці (лінк був у матеріалі вище). Художниця додає, що залюбки поділиться своїми знаннями.

Відвідати арт-терапевтичні майстер-класи Ольги Кавун можна і в осередку «Голоси дітей». Для узгодження дати та часу зверніться безпосередньо туди.

Організація знаходиться за адресою: вулиця Руська, 19 (вхід з вулиці Йосипа Сліпого). Ми також можете завітати туди з дитиною зі своїм запитом на психологічну допомогу, або ж звернутись за номером: +38 096 770 32 25. Вас проконсультують та нададуть усю інформацію. Є в осередку у Тернополі й Telegram-канал. Там оперативно анонсують усі події, які відбуватимуться упродовж тижня і місяця, публікують розклад заходів і активностей тощо.

 

Читайте також:

Як казки готують дітей до дорослого життя? «20 хвилин» поспілкувалися з тернопільською письменницею

«УПА очима східняка»: 76-річний кіноаматор з Луганщини знімає фільм на Тернопільщині

Як у Тернополі дітям допомагають відволіктись від війни (РЕПОРТАЖ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up