Партнер рубрики Події

Кожне завдання – це мотивація. Як вчителька з 35-річним досвідом готує наймолодших учнів до життя

Кожне завдання – це мотивація. Як вчителька з 35-річним досвідом готує наймолодших учнів до життя

Перший вчитель – особлива людина у житті кожної дитини! Такої думки дотримується вчителька 2-В класу Тернопільського навчально-виховного комплексу «Школа-ліцей №6 імені Н.Яремчука» Тамара Буртник. 

Про важливі аспекти у навчанні, педагогічний досвід та щиру любов до дітей – читайте у нашому матеріалі. 

Вчитель – це покликання

За плечима Тамари Іванівни вже 35 років педагогічного досвіду. Зі слів жінки, робота вчителя складна, але цікава і класна, адже з дітьми ніколи не буває нудно. 

– Кожні чотири роки я зустрічаюсь з ось цими невгамовними малятами, які вперше переступили поріг школи і розгубленими очима дивляться на тебе. Для себе я зробила висновок, що вчителі початкових класів є художниками. Бо до нас приходить дитина як чисте полотно, що зіткали вдома батьки. А ми вже за ці чотири роки повинні побачити і розкрити можливості кожного. Як то кажуть, наповнити це полотно яскравими фарбами, що підкреслюють особливості дитини і випустити у середню школу, – каже Тамара Буртник. 

Відео дня

Вчитель має бути взірцем шляхетності та людяності. Але найскладніше завдання – навчити сучасну дитину жити у світі, бути корисною та гідним громадянином нашої України. 

– В основі має бути – повага до дитини. Знаєте, мені дуже подобаються сучасні діти, бо вони мають свою думку, не бояться її висловлювати, вони не сором’язливі, а дуже відкриті. Працювати з такими дітям – одне задоволення, адже ми намагаємося обережно направляти ось цю їхню відкритість у правильне русло. Також у другому класі я почала практикувати з ними розвиток критичного мислення. Бо нашій державі потрібні думаючі люди, щоб вони змогли у майбутньому розвивати Україну, – додає пані Тамара. 

Наповнюю уроки практичними справами

Сучасні діти не готові просто слухати інформацію, їм треба відчути це на дотик, побачити і тільки після цього буде результат. Натомість Тамара Буртник переконана, перенасичувати уроки іграми, презентаціями та фільмами не варто, адже вже у молодшій школі учні мають звикати до рутини. 

– З презентаціями гарно, але треба не забувати про вивчення правил, віршів, тренування пам’яті. Є й інші методики, що не потребують залучення технологій. Наприклад, їм дуже подобається Т-методика: я висуваю гіпотезу, а далі вже думки розділяються на «за» та «проти». І треба аргументувати свою думку, – каже пані Тамара. – Попри те, що діти навчаються тільки у другому класі, у нас тут шалені дискусії, інколи навіть доходить до сліз. Але я намагаюся м’яко пояснити, чому цього разу думка іншої команди правильною і все з ними аналізую. Ніколи не слід бути категоричною. 

Крім того, у класі важлива командна робота. Коли один пропонує ідею, інші підтримують і разом знаходять шляхи її реалізації. А для того, щоб у такому малому віці вони бажали пізнавати нове та відкриватися для цього світу, їм постійно треба мотивація. 

– На уроці математики наш клас перетворюється на магазин. Ми умовно щось намагаємося купити, прораховують діти скільки мають коштів, скільки треба віддати і що залишається. Я постійно наголошую, що це знадобиться у дорослому житті. Також на українські мові ми відпрацювали тему налагодження діалогу. До мене прийшов хлопчик і просто поклав на стіл цукерку. Я поцікавилася, що маю з нею зробити: з’їсти, потримати чи просто подивитися. І ось на початку уроку я закцентувала на цьому увагу і показала дітям, наскільки важливо правильно комунікувати з людьми, висловлювати власну думку, – каже пані Тамара. 

Важливо, щоб вчитель був прикладом, другом для дитини. Щоб учні не відчували дистанції, щоб з легкістю могли підійти і разом вирішити будь-яку проблему. 

Редакція «20 хвилин» вітає всіх вчителів Тернопільщини з професійним святом. Нехай робота буде в радість, а діти дослухатимуться до ваших порад. 

Читайте також:

Вчитися на помилках інших, щоб знов не бачити війни: як викладає історію вчитель-новатор з Тернополя

Як найкращий вчитель України із Заліщиків Василь Дяків змінив звичайні уроки історії

З леґо та капелюхами: як вчительки тернопільської школи розкривають дітям світ знань

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up