Малюють навіть ті, хто пензель в руках востаннє тримав ще в школі

Малюють навіть ті, хто пензель в руках востаннє тримав ще в школі
Учасники майстер-класів Рустама Давлетова часто малюють квіти, пейзажі. Люди дуже задоволені своїми роботами і багато з них продовжують малювати вдома

Писати картини може кожен. Головне хотіти цього, вірити в себе і мати доброго вчителя чи натхненника, переконаний тернопільський художник Рустам Давлетов. Під час його майстер-класів малюють усі

- Ось морський пейзаж. Може, хтось і не повірить, але таку картину може написати кожен, - каже Рустам Давлетов і показує роботу, виконану під час одного із майстер-класів. – За чотири години ми написали чудові картини. Багато учасників кажуть,  що їх гості дивуються і не вірять, що це їхня робота. 

Перші майстер-класи Рустам Давлетов почав проводити два роки тому. Вони швидко стали популярними серед тернополян. Хоча така практика не є новинкою — подібні проекти є у Європі та США. Їх мета – долучити людей до художньої творчості. Учасників не вчать теорії рисунку, вони просто повторюють кожен крок за художником. В результаті – в кожного виходить картина зі своїм індивідуальним почерком.

Відео дня

- За тим, як людина наносить фарбу і як вимальовує кожну деталь можна визначити деякі риси характеру, - каже Рустам Давлетов.

Малював в дитинстві

Рустам Давлетов професійно зайнявся живописом не так давно. У 32-річному віці згадав своє дитяче захоплення – малювання, і захопився знову. Чоловік не  має художньої освіти. Як малювати, йому підказує інтуїція.

- Я любив малювати з дитинства. В школі та інституті обмалював всі зошити. Малював олівцем і ручкою – переважно автомобілі, архітектуру, змальовував гарні картинки. І просто малював в своє задоволення,  - розповідає Рустам. - До речі, в старших класах я брав участь у конкурсі малюнків на рівні з дітьми, які вчилися у художній школі. І тоді мій натюрморт, виконаний олівцем, обрали як один з кращих. Це єдине дитяче художнє досягнення.

З часом захоплення відклалося на другий план. Рустам Давлетов вступив в економічний вуз на факультет економіки управління.

-  Після навчання я працював держслужбовцем, 11 років - у банку. І якось, вже у зрілому віці, на роботі взяв до рук блокнот та олівець і почав малювати – згадав дитяче захоплення, - розповідає художник. - Вдавалося все непогано, співробітникам сподобалося. І я почав малювати все більше. Малював картини, займався аерографією – техніка нанесення фарби шляхом повітряного тиску. Були замовлення розписувати автомобілі. Це дало мені хорошу практику в колористиці фарби.

Мрія збулася

Все вдавалося підсвідомо, розповідає художник.

- Перспективу, на яку виділяють цілі курси у вузах, я просто відчуваю, каже Рустам. - Я знаю, де дальній план, ближній, як направлені точки сходяться в одну. Все це десь на підсвідомому рівні закладено.

Усвідомлення того, що малювання може змінити його життя, прийшло набагато пізніше, розповідає художник.

- Спершу це було захоплення, можливість провести вільний час так, як мені подобається, - каже він. - Написавши близько 40 картин олійними фарбами, я познайомився з директором художнього музею Ігорем Дудою. Він запропонував мені організувати виставку. І вже напевне після виставки у 2014-му році з'явилося думка, що можливо малювання - це моє покликання в житті. Адже раніше не було впевненості, що я цим буду займатися. А після виставки я захотів мати власну майстерню.  Часто художники шукають горища, підвальчики, щоб облаштувати майстеню для творчості та усамітнення. І я знайшов квартир в старому будинку, якому через рік буде 100 років. Я облаштував там майстерню і спробував писати картини. Але мені ставало самотньо, бракувало спілкування. Усамітнення не надихало, а навпаки пригнічувало. І я почав запрошувати своїх друзів – хто приходив попити кави, хто пробував писати картини. І так з’явилася ідея, чому б не проводити майстер-класи. З мого боку це було авантюрно. Тому що художньої освіти я не маю, педагогічної також. Але завжди любив малювати і таке захоплення хотілося передати іншим людям.

У квітні 2015 року Рустам Давлетов організував тестовий майстер-клас, на який прийшло троє його знайомих, хоча запросив багатьох.

- Багато хто казав, що ніколи не малював і не буде цього робити, - пригадує художник. - Ми четверо намалювали маяк з промінчиком світла. Це була символічна картина для мене. Маяк – це ціль, до якої ми прагнемо і ми запалили цей вогонь разом. Вийшло гарно і зараз цей проект набув популярності. Як виявилося, багато людей хочуть спробувати себе в такому виклику як написання картини, не маючи навиків у малюванні.

Благодійні проекти

Рустан Давлетом створив громадську організацію «Арт-студія Д.Р».

- За громадські внески для участі в майстер-класах ми організовуємо благодійні проекти, – каже він. – Один з них «Мій спектр» – це майстер-класи для дітей з особливими потребами, які проводить волонтер громадської організації Людмила Синякова. Зокрема, зараз працюємо з дітьми, які частково втратили слух. Намагаємося прищепити їм любов до малювання та творчості. Заняття проходять дуже успішно. Також ми проводили заходи  для дітей з малозабезпечених сімей.
Окрім майстер-класів для дорослих, ми проводимо заходи для дітей, націлені на те, щоб надихнути малювати. Такі заняття проводить волентер нашої організації Зоряна Олендер. Діти отримують задоволення та впевненість у своїх можливостях. Вони розуміють, що можуть більше.  І багато дітей кажуть, що хочуть бути художниками. Це означає, що “Арт-студія Д.Р” рухається в правильному напрямку.

Просто візьміть листок паперу і олівець

Майстер-класи Рустама Давлетова спрямовані не на навчання. Їх мета — запалити бажання до малювання, надихнути людину створити щось своїми руками, показати, що це не є складно.

- 98% наших учасників вперше після школи тримають пензель в руках, - каже художник - Дехто продовжує малювати вдома, мені висилають фото. Це дуже приємно. І я вважаю, що я займаюсь тією справою, яка приносить велике задоволення мені і учасникам моїх майстер-класів. Адже ми зустрічаємося не один раз.

Щоб навчитися малювати, найперше має бути бажання і віра у свої можливості, каже Рустам Давлетов. Також треба відкинути всі страхи і з практикою все у вас вийде.

- Для початку візьміть просто листок паперу та олівець – це найпростіше, що є під рукою в кожного, - радить художник. - Спробуйте щось намалювати, перемалювати картину чи наприклад чашку, яка стоїть на столі. До речі, першою моєю роботою був мій робочий стіл. Я передав на папері все, що було перед очима – комп'ютер, горнятко з чаєм, записник, ручку.

Хто хоче більше – спробуйте малювати фарбами, які знайдете в дома. Хочете розвиватися далі – мольберт, пензлі, фарби можна придбати у канцтоварах чи спеціалізованих художніх магазинах.  Початківцям краще використовувати акрилові фарби. Вони більш податливі, швидше сохнуть. Хто вже має практику з фарбами, може спробувати олійні.

- З учасниками майстер-класів ми працюємо акриловими фарбами, які швидко сохнуть і після майстер-класу люди можуть забирати картини додому, - каже Рустам Давлетов.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up