Знайомі казали: «Не роби дурниць». Мені 87, і я не побоялася вакцинуватися від COVID

Знайомі казали: «Не роби дурниць». Мені 87, і я не побоялася вакцинуватися від COVID
  • В Україні триває друга хвиля вакцинації від коронавірусу, куди увійшли і люди старшого віку, яким понад 80 років.
  • Тернополянки Раїса та Зиновія розповіли, як пройшла їх процедура, чому погодилися на неї та як почуваються зараз.

Жінкам 87 та 80 років. Вони вакцинувалися ще наприкінці березня. Щоб розповісти, що щеплення не таке страшне, як про нього кажуть, вони прийшли в другу міську комунальну лікарню на зустріч із журналістом «20 хвилин».

Діти наполягали на такому рішенні

– Спочатку вагалася, бо знайомі говорили: «Не роби дурниць, у твоєму віці це небезпечно». Але діти підтримали і наполягли на тому, щоб я вакцинувалася, – розповідає тернополянка Раїса Дрозд.

Відео дня

Пані Раїсі 87 років. Вакцинувалася від COVID-19 30 березня.

– Коли сімейна лікарка подзвонила і сказала, що вже підійшла моя черга вакцинуватися, я не вагалася. Розуміла, що це потрібно не тільки заради себе, але й заради дітей та внуків, – каже співрозмовниця.

Жінка живе сама, але в Тернополі проживає її син. Він і привіз її в міську лікарню №2.

Вакцинувалася вранці, людей в кабінет запрошували по одному, решта чекали у коридорі в масках та з дотриманням дистанції, запевняє тернополянка.

– Після вакцинації почувала себе добре. Температури не було, але на другий та третій дні була дещо втомлена, більше відпочивала, – каже жінка. – Вже наприкінці третього дня самопочуття покращилося.

Коли Раїса Дрозд розповіла своїм знайомим, що вакцинувалася, дехто навіть змінив щодо цього думку.

– Я їм радила і досі раджу вакцинуватися, якщо вони хочуть вберегти здоров’я своїх дітей, внуків та й своє. А по-іншому коронавірус не подолати. Ледь не щодня чую, що від ковіду померла якась зірка, відома особа, а скільки простих людей помирає щодня. Від цього ніхто не застрахований, – наголошує пані Раїса.

Не сумнівалася, чи варто вакцинуватися

А от 80-річна Зиновія Скорбач ні секунди не вагалася, чи варто вакцинуватися. Для себе вирішила одразу, якщо буде можливість, зробить щеплення від COVID-19.

– Вакцинувалася 25 березня. Перед тим до мене подзвонила сімейна лікарка, сказала, що розпочалася друга хвиля вакцинації, куди входять і старші люди від 80 років, – каже пані Зиновія. – Цей дзвінок став доленосним, адже мені лікарка сказала, що я можу прийти. Не приховую, була дуже задоволена та щаслива.

Тернополянка розповіла, що постійно цікавиться новинами, а відколи розпочалася пандемія, читає їх з цікавістю та острахом.

Жінка живе сама і боїться захворіти на коронавірус,  адже дітям доведеться доглядати за нею щодня, і вона не хоче заразити ще й їх.

– У нас щодня помирають люди. Ми маємо дві війни: на Сході, де гине квіт нації, і війна з коронавірусом, тут в небезпеці старші люди. У наших руках – покласти край обом війнам. Тому я не сумнівалася, чи потрібна вакцинація.

У день вакцинації жінка чекала своєї черги як і всі, на коридорі. Каже, що всі чекали в масках і на відстані, а в кабінет людей запрошували по одному.

Після щеплення самопочуття в жінки не погіршилося, ба більше, вона стала себе ліпше почувати.

– Питалася в медсестер: «А мене точно вакцинували»? Не вірила, що щеплення буде таким непомітним. Почувала себе чудово, як і зараз.

Зиновія Скорбач зізнається, що хвилюється хіба за те, як пройде друге щеплення, адже не хотіла б змінювати вакцину. Знайомі жінки також планують записатися на вакцинацію.

Заспокоюємо та переконуємо старших людей

Як проходить процедура щеплення старших людей, ми запитали і у медиків.

Ольга Сковронська, завідувачка амбулаторії загальної практики — сімейної медицини тернопільської міської комунальної лікарні №2:

– В Україні триває другий етап проведення вакцинації від коронавірусу. До нього ввійшла і категорія людей старшого віку.

Охочих вакцинуватися більше, аніж на початку березня, оскільки люди вже знають багато чого навіть на прикладі своїх знайомих. Старші люди ставляться з настороженістю щодо щеплення. У телефонному режимі ми їх заспокоюємо та переконуємо, що це безпечно і вкрай важливо для них.

Є певні години, на які ми їх запрошуємо прийти, аби щепитися. У кабінет заходятьо по одному, вакцинуємо, а потім ще 30 хвилин спостерігаємо за їх самопочуттям. Якщо все добре, відправляємо додому.

А ви вже вакцинувалися від коронавірусу? Пишіть в коментарях.

 

Читайте також:

Як і де вакцинують тернополян старших за 60 та до кого можуть приїхати додому

Журналіст «20 хвилин» щепився від коронавірусу. Чи безпечно і які побічні реакції – розповідаємо, як є

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Мій Тернопіль

    Так собі приклад...😅
  • Igor Step

    дйби антивакцинатори вже встигли й тут нсрти
  • PM

    Дві баби вирішили зменшити дефіцит пенсійного фонду. Вкололися мавпячою індійською мочею розбавлену ацетоном і ртуттю)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up