Журналіст «20 хвилин» щепився від коронавірусу. Чи безпечно і які побічні реакції – розповідаємо, як є

Журналіст «20 хвилин» щепився від коронавірусу. Чи безпечно і які побічні реакції – розповідаємо, як є
  • У Тернополі активно триває вакцинація населення. Наша область одна з лідерів за кількістю вакцинованих. Журналіст «20 хвилин» також вакцинувався від COVID-19.
  • Як можна отримати безкоштовне щеплення та власні відчуття після вакцинації – читайте у матеріалі!

Імунізація населення триває повним ходом. Окрім медпрацівників залишками вакцини дозволено щеплювати лідерів думок, відомих людей, журналістів для популяризації вакцинації. Журналіст «20 хвилин» також скористався можливістю щепитися.

Як стати в чергу на щеплення

Для того щоб отримати безкоштовне щеплення – можна стати в чергу кількома методами. Найпростіше – за допомогою додатку «Дія» або звернувшись до свого сімейного лікаря. Більше про це читайте у матеріалі: Як швидше стати в чергу на вакцинацію від ковіду? Ми перевірили різні способи.

Також з’явився ще один спосіб – через спеціальну форму. Вакцинуватися залишком вакцини можуть громадські діячі, діячі культури та спорту, лідери релігійних спільнот, тощо. Також за допомогою цієї форми можуть стати в чергу на щеплення ветерани АТО/ООС та люди старші 60 років.

Відео дня

Заповнити форму можна за посиланням.

Там треба вказати ім’я та прізвище, номер телефону, місце проживання. Також треба відповісти, чи готові ви долучитись до комунікаційної кампанії по вакцинації.

Це займає кілька секунд. Оскільки у одній ампулі є вакцини на 10 доз – не завжди її вдається одразу використати, а термін придатності – 6 годин. Тому якщо є залишок - вас про це повідомлять по телефону. Важливо прийти якомога швидше. 

Як проходить щеплення?

Журналіст "20 хвилин" також став в чергу на щеплення. У суботу, 13 березня, йому зателефонували та повідомили - є вакцина, можна щепитися.

Про місце знаходження пункту щеплення вас повинні повідомити, оскільки стаціонарних пунктів ще немає. Їх розгортають у різних лікувальних закладах, де вакцинують медиків. Спершу необхідно заповнити інформаційну згоду про вакцинацію. Вакцинація – добровільна, тому перш ніж зробити щеплення, ви маєте заповнити відповідний документ.

Окрім персональних даних, місця проживання, та контактів треба вказати про стан свого здоров’я. У спеціальному бланку треба відмітити, чи здорові ви, чи не хворі ви на певні хвороби, чи не спостерігалось у вас ускладнень після попередніх щеплень, чи не маєте ви алергії тощо.

 

Після цього в кабінеті щеплень медики ще раз запитують, чи не маєте ви алергії, чи добре у вас самопочуття. Перед вакцинацією вимірюють температуру. Якщо все добре – можна вакцинуватися.

Це все зайняло від сили п'ять хвилин. Медики попередили – після щеплення можуть проявитися побічні ефекти. Серед них – підвищення температури, біль у м’язах, головний біль.​

Про наступне щеплення повідомлять згодом по телефону. Його проведуть мінімум через чотири тижні.

Чи були побічні ефекти

У день після ін’єкції ніяких побічних проявів не було. Кілька разів журналіст вимірював температуру.

Однак на ранок наступного дня побічні реакції все ж проявилися – невеликий біль у м’язах, температура піднялась до 37,8 градуса. Стан не надто приємний, схоже самопочуття під час застуди. До вечора температура спала до 37 градусів. Згодом самопочуття покращилося. Болю у м'язах вже не було. На ранок понеділка вже не було ані підвищеної температури, ані поганого самопочуття. Лиш у місці уколу ще є невеликий біль.

У Міністерстві охорони здоров’я пояснюють – після введення вакцини організм формує імунну відповідь. Вироблений імунітет захистить від важкого перебігу хвороби чи ускладнень. Після вакцини можуть бути і наступні побічні реакції:

  • Почервоніння, біль, набряк у місці ін’єкції;
  • Лихоманка чи озноб;
  • Головний біль, біль у м’язах чи суглобах;
  • Збільшені лімфатичні вузли;
  • Нудота;
  • Втомленість;
  • Безсоння.

Ці реакції є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації – повідомляють у МОЗ. Тому боятися вакцини не потрібно.

Що треба знати про вакцину

Тернопільський професор–інфекціоніст, академік НАМН України Михайло Андрейчин каже – вакцинація допоможе здолати пандемію. Професор сам вакцинувався і радить це зробити іншим. Особливо це варто зробити тим, хто знаходиться у групі ризику – медичні працівники, працівники соціальних сфер, які контактують з великою кількістю людей, люди з хронічними хворобами, пенсіонери.

Професор розповідає, щоб виробити колективний імунітет, щонайменше 70-75% населення повинні або перехворіти, або отримати імунітет шляхом вакцинації.

– Вакцинуватися – це було моє рішення, адже ми бачимо, що відбувається зараз, – каже Михайло Андрейчин. – Через COVID-19 в Україні приблизно 30 тисяч людей померли. Треба розуміти, що наразі не всі хворі потрапляють до статистики, і офіційну цифру інфікованих можна множити на 3, а то і на 4. Україну пандемія не оминула. У багатьох областях ситуація дуже напружена. Люди потерпають від цього. Тому ми повинні якомога швидше вакцинуватися і виробити колективний імунітет від коронавірусу. Я сьогодні щепився разом з дружиною. Потрібно дбати про своїх рідних та оточуючих.

Однак професор також наголошує: вакцинація не може дати 100% захисту. Є кращі вакцини, є гірші, однак є люди, які мають дефекти імунної системи. Саме тому варто виробити колективний імунітет.

– Ніколи не можна досягнути 100% ефективності вакцинації, – каже професор. – Приблизно 5-10% населення має дефекти імунної системи, імунну слабкість. Навіть якщо щепити їх найкращою вакциною – імунітет не виробиться, або він буде дуже слабкий. Тому не можна вимагати 100% ефективної вакцини, бо такої не існує.

Також Михайло Андрейчин розповідає – не довіряти індійському виробнику вакцини немає жодних підстав.

– Вакцину виготовляють в Індії, але в цьому немає нічого поганого, – каже Михайло Андрейчин. – Її виготовляють за технологією розробників. Чи буде вона краща за вакцину від Pfizer – не можу сказати. Це покаже час. Однак потрібно розуміти, що в Індії виготовляють багато різних вакцин для передових держав. Там виготовлення обходиться значно дешевше.

Багато людей чекають американську вакцину «Файзер» та сподіваються вакцинуватися нею. Але вона призначена не для всіх.

– Для вакцинації Pfizer ми маємо окрему спеціальну бригаду, яка зможе з нею працювати, оскільки вона має свої особливості транспортування та зберігання, – пояснює заступниця генерального директора КНП «Тернопільський обласний центр громадського здоров’я» Марія Павельєва. – Щеплюватимуть нею лише осіб, які перебувають з закритих закладах для людей похилого віку та медичних працівників. Вона призначена тільки для них. Якщо надійде якась інша вакцина – ми отримаємо відповідні інструкції, буде навчання мобільних бригад.

Тому варто не зволікати, а ставати у чергу на вакцинацію. Адже куди небезпечніше захворіти на коронавірус.

Читайте також:

Через 28 днів чи 12 тижнів? Коли потрібно робити повторне щеплення від коронавірусу

Від вакцини захворіти неможливо! Щеплення отримав відомий тернопільський інфекціоніст Андрейчин

Чим нас щеплюватимуть? Ми порівняли ефективність різних вакцин

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Михайло Прлдлппр

    все так і є, правду написали.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру 14:30 Лялькарки Кременеччини презентували ексклюзивні вироби
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up