Оксана Кравець мріє відкрити музей пряників

Оксана Кравець мріє відкрити музей пряників
— Я ніколи не бачила людей, які були б байдужі до пряників. Реакція постійно позитивна, ­ — каже Оксана Кравець. — Я ще я дуже люблю дивитися на дитячу реакцію на пряники. Дуже мені це приємно, коли очі загоряються і з’являється посмішка
  • Зборівчанка Оксана Кравець каже, що коли почала займатись пряниками, зрозуміла, що саме це є її призначенням у цьому світі
  • Її називають пряниковою феєю. А її солодощі – справжні шедеври.

Кондитерським мистецтвом 37-річна Оксана Кравець  почала цікавитися давно, - починала з декорування тортів. А кілька років тому спекла свої перші пряники. Відтоді не зупиняється. Пряникарство так захопило жінку, що нині вона може похвалитися значними досягненнями і є однією з найкращих майстринь країни. А її пряниками із задоволенням ласують друзі та рідні. 

— Пряниками я вже займаюся 4 роки. За той час дуже багато пройдено шляхів, зроблено помилок, здобуто корисного досвіду, багато навчилася у колег по пряникартсві, - розповідає Оксана Кравець. — Я вивчила стільки технік розпису пряників, що навіть точно не можу сказати скільки я їх знаю. Одна з останніх – китайський розпис. Серед найпопулярніших – вишивка гладдю, вишивка хрестиком, угорська вишивка, вінтаж. Кожна з технік ще має підвиди. Розпис виконують королівською глазурю, яку ще називають айсінг. Він складається з пудри та білка з додаванням харчових барвників.

З’вилося бажання рости

Відео дня

Кондитерське мистецтво приваблювало пані Оксану завжди. Вона пригадує як колись дуже хотіла навчитися випікати торти дітям на дні народження, свята.

— Пекти торти я почала десь від 20 років, - каже жінка. — Спершу пекла лише для сім’ї, пізніше для подруг, знайомих. А коли зацікавилася пряниками, почала спілкуватися з кондитерами, які досягли певного рівня. Їх до речі є дуже мало. Мені постійно відчинялися нові двері, підкоряла нові вершини, виникло бажання рости. Тоді у мене з’явилося друге дихання і я зрозуміла, що до того часу, поки я в своєму житті не знайшла пряники, я не знала для чого я на цій землі як особистість, що я повинна принести в світ. За допомогою пряників я хочу розказати людям, що мистецтво може бути саме таким. Воно дуже цікаве, хоч можливо і не дуже поширене. Але мені б дуже хотілося, щоб воно набрало обертів в Україні, щоб проводили конкурси, бо є дуже багато талановитих людей в галузі пряникарства та кондитерського мистецтва взагалі.

Мрія Оксани Кравець – відкрити музей пряників, адже нічого подібного в Україні немає.

— Такий музей я б хотіла організувати, можливо, навіть у своєму рідному Зборові, - каже жінка. — Це було б дуже цікаво і приваблювало б туристів до нашого міста. Адже історія пряника дуже глибока та цікава. Є багато людей, які могли б розповісти про це і надати цікаві експонати для музею.

«Будує» пряникові будиночки

Пряники Оксани Кравець ароматні та смачні. У них 11 видів прянощів та приправ, багато меду. Розмальована випічка квітами, мереживом, тваринками, метеликами, фруктами. елементами вишивки. Ще одна родзинка майстрині — пряникові будиночки.

Previous Next

- В Україні їх почали робити буквально недавно, але вони мають давню історію, їх зазвичай робили на Різдво, — розповідає пані Оксана. — Нині модно дарувати такі будиночки і на Великдень, і на весілля, на новосілля.

А ще жінка захопилася випіканням різних видів печива.

— Воно дуже смачне і красиве, виготовляється з дорогих інгредієнтів – якісного шоколаду, какао, мигдалевої муки, з додаванням не харчових барвників, а натуральних, - каже жінка. —Це може бути як зелений чай Матча, який дає дуже насичений зелений колір та цікавий запах, дуже мені подобається смак печива з лавандою.

Робить цукрові квіти

Окрім пряників Оксана Кравець освоїла і інші види кондитерського мистецтва. Зокрема, це цукрова флористика.

Previous Next

— Цукровою флористикою я захопилася ще до пряників. Мене це приваблює саме тим, що  можна зробити квіти, які можна з’їсти, але я не вважаю, що це потрібно робити. Це така краса, яку можна зберігати для себе роками як сувенір, бо ця квітка не в’яне, — каже Оксана Кравець. — Це дуже цікаво. І якщо квіти правильно зроблені, то практично не відрізняються від живих. Процес роботи складний , адже для того, щоб зробити гарну цукрову квітку, потрібно мати дуже хороші інструменти. Окрім того, потрібно знати як побудована квітка, які в неї листочки, пелюстки, прожилки. Цукрові флористи зривають квіточку, розбирають її на частинки і дивляться на пелюстки, як побудовані тичинки, приймочка і тоді роблять таке саме з цукрової мастіки і складають у цукрову квітку.

Сталого успіху немає

Якщо у вас є захоплення, просто займайтесь улюбленою справою і у вас все вийде, радить Оксана Кравець. 

— Люди, які мають цікаве захоплення, відчувають моральне задоволення від того, що вони приносять користь світові, несуть красу, позитивний настрій,  - каже жінка. — Потрібно не зупинятися і постійно рости. Ставити собі нові вершини і покоряти їх. Ніколи не говорити собі: «Я вже досяг усього». Бо з того моменту  починається деградація. А ріст повинен бути постійним. Інколи кажуть, що є певна межа, до якої треба дорости, проте в мистецтві, в тому числі кондитерському, немає меж досконалості. Тут постійно можна розвиватися, придумувати щось своє, тоді  з вас братимуть приклад, а це дуже приємно. Успіх для мене – це шлях до нової вершини. Це моменти задоволення, які ви відчуваєте, коли чогось досягли. Сталого успіху немає – над ним постійно треба працювати.

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up