Кондитерським мистецтвом 37-річна Оксана Кравець почала цікавитися давно, - починала з декорування тортів. А кілька років тому спекла свої перші пряники. Відтоді не зупиняється. Пряникарство так захопило жінку, що нині вона може похвалитися значними досягненнями і є однією з найкращих майстринь країни. А її пряниками із задоволенням ласують друзі та рідні.
— Пряниками я вже займаюся 4 роки. За той час дуже багато пройдено шляхів, зроблено помилок, здобуто корисного досвіду, багато навчилася у колег по пряникартсві, - розповідає Оксана Кравець. — Я вивчила стільки технік розпису пряників, що навіть точно не можу сказати скільки я їх знаю. Одна з останніх – китайський розпис. Серед найпопулярніших – вишивка гладдю, вишивка хрестиком, угорська вишивка, вінтаж. Кожна з технік ще має підвиди. Розпис виконують королівською глазурю, яку ще називають айсінг. Він складається з пудри та білка з додаванням харчових барвників.
З’вилося бажання рости
Кондитерське мистецтво приваблювало пані Оксану завжди. Вона пригадує як колись дуже хотіла навчитися випікати торти дітям на дні народження, свята.
— Пекти торти я почала десь від 20 років, - каже жінка. — Спершу пекла лише для сім’ї, пізніше для подруг, знайомих. А коли зацікавилася пряниками, почала спілкуватися з кондитерами, які досягли певного рівня. Їх до речі є дуже мало. Мені постійно відчинялися нові двері, підкоряла нові вершини, виникло бажання рости. Тоді у мене з’явилося друге дихання і я зрозуміла, що до того часу, поки я в своєму житті не знайшла пряники, я не знала для чого я на цій землі як особистість, що я повинна принести в світ. За допомогою пряників я хочу розказати людям, що мистецтво може бути саме таким. Воно дуже цікаве, хоч можливо і не дуже поширене. Але мені б дуже хотілося, щоб воно набрало обертів в Україні, щоб проводили конкурси, бо є дуже багато талановитих людей в галузі пряникарства та кондитерського мистецтва взагалі.
Мрія Оксани Кравець – відкрити музей пряників, адже нічого подібного в Україні немає.
— Такий музей я б хотіла організувати, можливо, навіть у своєму рідному Зборові, - каже жінка. — Це було б дуже цікаво і приваблювало б туристів до нашого міста. Адже історія пряника дуже глибока та цікава. Є багато людей, які могли б розповісти про це і надати цікаві експонати для музею.
«Будує» пряникові будиночки
Пряники Оксани Кравець ароматні та смачні. У них 11 видів прянощів та приправ, багато меду. Розмальована випічка квітами, мереживом, тваринками, метеликами, фруктами. елементами вишивки. Ще одна родзинка майстрині — пряникові будиночки.
- В Україні їх почали робити буквально недавно, але вони мають давню історію, їх зазвичай робили на Різдво, — розповідає пані Оксана. — Нині модно дарувати такі будиночки і на Великдень, і на весілля, на новосілля.
А ще жінка захопилася випіканням різних видів печива.
— Воно дуже смачне і красиве, виготовляється з дорогих інгредієнтів – якісного шоколаду, какао, мигдалевої муки, з додаванням не харчових барвників, а натуральних, - каже жінка. —Це може бути як зелений чай Матча, який дає дуже насичений зелений колір та цікавий запах, дуже мені подобається смак печива з лавандою.
Робить цукрові квіти
Окрім пряників Оксана Кравець освоїла і інші види кондитерського мистецтва. Зокрема, це цукрова флористика.
— Цукровою флористикою я захопилася ще до пряників. Мене це приваблює саме тим, що можна зробити квіти, які можна з’їсти, але я не вважаю, що це потрібно робити. Це така краса, яку можна зберігати для себе роками як сувенір, бо ця квітка не в’яне, — каже Оксана Кравець. — Це дуже цікаво. І якщо квіти правильно зроблені, то практично не відрізняються від живих. Процес роботи складний , адже для того, щоб зробити гарну цукрову квітку, потрібно мати дуже хороші інструменти. Окрім того, потрібно знати як побудована квітка, які в неї листочки, пелюстки, прожилки. Цукрові флористи зривають квіточку, розбирають її на частинки і дивляться на пелюстки, як побудовані тичинки, приймочка і тоді роблять таке саме з цукрової мастіки і складають у цукрову квітку.
Сталого успіху немає
Якщо у вас є захоплення, просто займайтесь улюбленою справою і у вас все вийде, радить Оксана Кравець.
— Люди, які мають цікаве захоплення, відчувають моральне задоволення від того, що вони приносять користь світові, несуть красу, позитивний настрій, - каже жінка. — Потрібно не зупинятися і постійно рости. Ставити собі нові вершини і покоряти їх. Ніколи не говорити собі: «Я вже досяг усього». Бо з того моменту починається деградація. А ріст повинен бути постійним. Інколи кажуть, що є певна межа, до якої треба дорости, проте в мистецтві, в тому числі кондитерському, немає меж досконалості. Тут постійно можна розвиватися, придумувати щось своє, тоді з вас братимуть приклад, а це дуже приємно. Успіх для мене – це шлях до нової вершини. Це моменти задоволення, які ви відчуваєте, коли чогось досягли. Сталого успіху немає – над ним постійно треба працювати.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 49 від 6 грудня 2023
Читати номер