Переселенка з Криму розповіла, що не може забрати з дому особисті речі і навіть фотографії

Переселенка з Криму розповіла, що не може забрати з дому особисті речі і навіть фотографії

День боротьби за права кримсько-татарського народу відзначають в Україні 18 травня. Через анексію півострова Росією у 2014 на материкову Україну виїхали 7723 особи. Багато переселенців з Криму проживають і на Тернопільщині.

Серед числа переселенців є й Кіра Ставоцька (з етичних міркувань ім'я і прізвище змінене – ред). Жінка разом з 9-річним сином та мамою переїхала з окупованої території у село до бабусі на Теребовлянщині. Проте на кримський півострів їздить часто, бо залишила там дідуся, якому постійно потрібні ліки. Вони там дуже поганої якості та продаються в обмежених кількостях.

Не може продати майно

- Дитину з собою в Крим ми навіть не беремо, - каже жінка. - Ці нестерпні години перевірок на кордонах важко перенести навіть дорослим.

У Севастополі пані Кіра залишила два будинки і престижну роботу.

Відео дня

- Зараз ми намагаємось продати наше майно, але всі документи на право власності оформлені нами, як громадянами України, там не визнаються, - каже вона. - Ми не можемо забрати з дому навіть особисті речі та фотографії. – Є перелік речей, які не можна вивозити з окупованої території. І цей список настільки великий, що перевірки валіз займають дуже багато часу, і в результаті половину всього, що везуть люди – забирають. Гроші за майно теж не можна буде вивезти. Існує обмеження на вивіз коштів, а для нерезидентів Росії потрібно ще й сплатити 30% від вартості.

Там ти не маєш жодного права

Законодавство України передбачає внутрішньо переміщеним особам виплату щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на прожиття, кажуть в Тернопільській ОДА. Розмір цієї допомоги розраховують за спеціальною формулою, і ця сума  не може перевищувати 3 000 грн для звичайних сімей-переселенців, 3 400грн  – для сімей, в яких проживають особи, що втратили працездатність та особи з інвалідністю, для багатодітних сімей максимум  - 5000 грн. Цих виплат достатньо, аби сім'я могла покрити оренду житла, проте при оформленні допомоги з'являється безліч нюансів.  Приміром, якщо через три місяці не знайти офіційного працевлаштування, виплати припиняють. А Кіра без офіційної роботи.

Зараз Кіра Ставоцька отримує лише 1000 гривень виплат на дитину.

- Цих грошей не вистачає навіть на елементарні предмети щоденного  вжитку, - каже переселенка. - Не допомагає колишній чоловік, що проживає в Криму. Я навіть не можу вимагати у нього виплати аліментів. За всіма законами, Крим – це Україна. Так, теоретично усі наші закони там дійсні, але коли перетинаєш кордон – там ти не маєш жодного права.

Зараз згадувати життя у рідному місті Кіра не може без сліз на  очах. Де точно вона житиме, ще остаточно не вирішила.

Довідка

У Тернопільській області є 201 переселенець з Криму, з них працездатних – 103 особи, дітей – 56, інвалідів та осіб похилого віку – 42. Про це повідомляють в Департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації.

Автор: Ольга Турчак

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anastasiia Shakhmatova

    Постійно іжджу в Крим, валізи рідко перевіряють. Коли я іздила до Польщі, моі речі детальніше перевіряли, але те, що на кордоні з Кримом довше стояти - факт, але і тут як пощастить: якось на польському кордоні 6 годин простояла, а кримський за 20 хв пройшла і навпаки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up