Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків

Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків
  • Знайомтесь, це 21-річна Софія Демків з села Грабовець. За професією вона – фармацевт, а покликанням душі – художник.
  • За основу для своєї творчості дівчина обирає не полотна, а тарілки.
  • Як вдається поєднувати медицину та творчість – читайте у матеріалі «20 хвилин».

Софія Демків закінчила Чортківський медичний коледж за двома спеціальностями: акушерська та фармацевтична справи. Наразі працює в аптеці та планує вступати до вищого навчального закладу.

Натомість популярною дівчина стала саме завдяки творчості. Вона власноруч розписує тарілки, зображаючи на них елементи вишивки, пам’ятки архітектури чи міста.

У соціальних мережах жителі Тернопільщини захоплюються землячкою, адже кожна деталь потребує неабиякої уваги, сконцентрованості та посидючості.

Відео дня

Творчість у моїй крові

Малюванням Софія Демків захоплюється ще з дитинства. Спочатку це були звичайні замальовки, натюрморти та інші базові картини. З роками зростала не лише Софія, а також її мистецький талант.

Зі слів дівчини, по допомогу вона завжди могла звернутися до рідних, адже народилася у творчій родині.

— Моя двоюрідна сестра працює дизайнером, дідусь також мав хист до малювання та інколи надавав мені поради. Гарно малює і мій дядько, але він обрав для себе інший шлях. Є також в родині люди, які пишуть вірші. Тобто, маю творче підґрунтя змалечку, — каже дівчина.

Художню школу мала Софія відвідувала лише двічі, адже атмосфера видалася їй не до душі. Вона самостійно вивчала літературу, купувала курси, тренувалася та розвивала свій талан. Чимало зусиль довелося вкласти тоді, аби зараз створювати роботи, які готові купувати за кордоном.

Замість полотен – порцелянові тарілки

У жовтні 2022 року дівчина захопилася новою творчістю – розписом тарілок. Як тільки вона повернулася із-за кордону, почала втілювати свою ідею в життя.

— Спочатку я хотіла давати друге життя старим тарілкам. Тоді почала шукати вдома, на різних ринках, сайтах, у селах тарілки, які виготовляли на Тернопільському порцеляновому заводі. Їх дуже мало і я розуміла, що більшість часу витрачатиму не на творчість, а – на пошуки для основи. Тож, цю ідею довелося відкласти, — каже пані Софія.

Софія Демків зображає вишиванку

Наразі 21-річна дівчина малює на сучасних білих тарілках. Всі вони однакового діаметра – 13 сантиметрів та не мають ніяких кольорових вкраплень. Тарілка обов’язково має бути порцелянова. На таку площу важко вмістити всі деталі, тому художниця уважно вивчає будівлі.

— Наприклад, людина замовляє у мене тарілку із зображенням певного будинку чи місця. За можливістю, я збираюся і їду туди. Детальніше розглядаю з різних ракурсів, намагаюся відчути атмосферу цього місця. Зробити кращі кадри, аби потім змалювати. Для мене важливо, щоб кожна робота була створена з душею. Щоб, коли людина отримувала тарілку, вона відчула моє тепло, неймовірні емоції. Знаєте, коли люди пишуть приємні відгуки, то це – найкраща подяка, — розповідає майстриня.

Аби передати всі деталі, жителька села Грабовець використовує найтонші пензлі – 0,06-0,05 мм. Їх порівнює з голкою. Чимало часу займає й підготовку основи для розпису. Зі слів Софії Демків, не можна пропустити жодного етапу, адже це негативно вплине на якісь кінцевого результату.

— Я зачищаю тарілки, знімаю верхній шар емалі. Далі треба нанести ґрунтовку та білий фон. Це займає чимало часу, адже на кожному етапі тарілка має просохнути і тільки потім можна братися за нанесення ескізів малюнку та розфарбування, — каже вона. — За роки роботи я маю перевірену фірму з виготовлення фарб. Знаю, що саме їх фарби триматимуться на тарілках, що вони не розтечуться, передають необхідний колір.

Традиційно назву міста, країни чи будівлі дівчина пише темно-вишневими фарбами, а ось навкруги зображає тернопільську вишивку. Щодо основного елементу тарілки, то це вже залежить від замовника.

— Я вже малювала Ісуса, Марію. Вони настільки маленькі, але все промальовую до деталей. Також серед робіт є Собор Святого Юра, Марійський духовний центр Зарваниця, Архикатедральний Собор Тернополя, церква села Грабовець та інші. Я відмовляю людям, які просять зобразити на тарілці родинний портрет. Це трохи не мій формат, — переконує Софія Демків.

Кожна робота має спеціальну підставку, аби прикрасити нею інтер’єр. Наразі тарілки з авторським розписом Софії Демків можна побачити як в різних містах України, так і за кордоном. Зокрема, частину робіт вона відправила делегації, яка вирушала до Польщі.

Читайте також:

Тернополянка розмальовує залишки зброї для іноземних аукціонів, аби допомогти ЗСУ

Іконописиця з Копичинець чекає чоловіка та сина з фронту і допомагає ЗСУ

Перетворює залишки зброї на мистецтво: як тернополянка Лілія Войцеховська допомагає захисникам

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Сepгій

    Здрастуйте шановні Українці!!! Вибачаюсь за незручності, але я прошу трохи вашої уваги. Мене звати Дзюба Сергій, я біженець з Харкова. Прийшлося уїхати з міста тому що зараз там мені ніде жити, бо коли почалася війна у місті були "прильоти" майже кожного дня і моє житло стало непридатне для життя. Зараз там немає вікон, опалення, сусіди уїхали, а також там є обвали споруддя. Не знаю коли і хто це все буде відбудовувати. Та й зараз у Харкові досі небезпечно знаходитися. Роботу там знайти дуже складно, житло орендувати менi складно. Та й уїхав оскільки у Харкові в мене більше нікого немає, ні сім'ї, ні родичей, нi дiтей. Жінка вмерла у грудні 2020 році від Covid-19. Тому благаю Вас люди добрi будь ласка допоможіть хоч якою небудь копійкою. Реально зараз мені нема за що купити звичайної їжі та засобів гігієни.Також зі мною мої два кота, їм теж щось треба купити поїсти. ВПО виплату тепер я не отримаю, бо з першого березня 2024 її відмінили!!!!! Тільки для інвалідів, пенсіонерів та у кого є діти до 14 років залишили виплати!!! Роботу де я зараз живу просто не реально знайти, її немає навіть у сусідніх містах областi. В армію мене не беруть тому що я знятий з обліку ще в 2015 році за станом здоров'я. Якщо треба я покажу довідки в приватнiй розмовi, хвороб у мене по яким не беруть навіть у військовий час багато. Пробачте мене за таке ось прохання, але виходу іншого на жаль у мене просто немає. Благаю Вас допоможіть!!! Буду вдячний будь-якій допомозі від Вас, хоч гривні!!! Нехай кожен з Вас вирішує сам чим мені допомогти. Тільки є одне велике прохання для деяких людей, прошу якщо Ви не в змозі допомогти або просто не бажаєте, то будь ласка пройдіть повз моє повідомлення, непотрібно писати усяку маячню про мене або звинувачувати мене що я шахрай і т.п. Я лише прошу допомогу на їжу а не на якісь там "забубони". Усі докази тим хто допоможе я звісно покажу в приватнiй розмовi !!! Велике спасибі за розуміння !!! Ось номер банку для тих хто хоче мені допомогти № 4314-1402-0742-5684. З Повагою до Вас та величезне від щирого серця спасибі, усім тим хто відгукнувся на моє прохання хоч невеликою допомогою в цю скрутну хвилину. Бажаю всього Вам самого найкращого та мирного неба!!! Слава Україні!!!
  • Олександр

    як написати адміністрації групи?
  • Виталий Кравченко

    Вашу матусю, або бабусю нэ МАРИЯ часом зовуть?

keyboard_arrow_up