Що за «правило 20 хвилин», яке врятує ваш зір? Розповідає молода офтальмолог Христина Жук

Що за «правило 20 хвилин», яке врятує ваш зір? Розповідає молода офтальмолог Христина Жук
  • Щодня 26-річна Христина Жук прикладає зусилля для того, аби люди бачили світ краще. Лікарка розповіла про найпоширеніші проблеми зором у тернополян та що робити, аби зберегти зір, якщо ви багато працюєте за комп’ютером або користуєтесь іншими гаджетами.
  • Журналісти «20 хвилин» продовжують розповідати історії молодих тернопільських медиків, яким ще немає 30-ти.

Ще змалку тернополянка Христина Жук мріяла бути медиком. Дівчина зізнається, що окрім цієї професії, не бачила себе в жодній іншій. Одразу після закінчення університету вона почала допомагати людям, які відчувають погіршення зору. Вже майже рік пані Христина працює лікарем офтальмологом та оптометристом в одному із приватних медичних центрів в Тернополі. Зізнається, пацієнти, які бачать в кабінеті такого молодого лікаря, мають деякі перестороги. Але усі вони розвіюються із початком спілкування. Адже довіра між пацієнтом та лікарем — одна із запорук успішного лікування. 

— Вітаю, пані Христино. Розкажіть нашим читачам, хто такий лікар-офтальмолог та лікар-оптометрист?

— Найперше, що хочу сказати: очі — надзвичайно важливий орган чуття. 80% інформації людина сприймає через зір, і якщо трапляються проблеми з ним, життя не можна вважати повноцінним. Щодня перевіряю гостроту зору в пацієнтів, рефракцію, тобто здатність очей заломлювати світлові промені. Також при потребі перевіряємо очний тиск. Також ми діагностуємо очні захворювання, у разі, якщо такі є. Крім того, я пройшла курси із оптометрії та зараз допомагаю людям підібрати окуляри та контактні лінзи, якщо вони потребують корекції зору. 

Відео дня

Немає опису.

Із якими захворювання звертаються найчастіше

— Розкажіть про найбільш популярні випадки захворювань зору. З якими проблемами до вас звертаються найчастіше?

— Насправді у час пандемії проблем із зором стало дещо більше. Можливо, це пов’язано з тим, що люди перейшли на дистанційну роботу за комп’ютерами. Часто скаржаться на втому очей, яка може призводити до болю голови. Також часто звертаються люди старшого віку, які мають набуті очні захворювання. Такі як катаракта та глаукома. І тут одразу рекомендація: людям після 40-а років потрібно проходити щорічне обстеження для того, аби виявити захворювання на початковій стадії. Так його значно легше контролювати та лікувати.

— Катаракта, глаукома, розкажіть детальніше, будь ласка. Чим вони небезпечні?

— Про катаракту варто сказати те, що раніше вона вважалась “хворобою літніх людей”, але зараз все частіше звертаються молоді люди. Поширеною є вроджена катаракта, яка виникає через негативний вплив на дитину внітрішньоутробно. На її розвиток впливає і недостатній захист від сонця. Нещодавно лікували 4-річну дівчинку, яка мала катаракту на обох очах. У такому стані зір у неї практично не розвивається. Природні кришталики в очах помутніли, і їх потрібно замінити аби дитина в майбутньому могла бачити нормально.

— Коли потрібно звертатись до офтальмолога? 

— Перший огляд офтальмолога має бути одразу після народження до того, поки дитині виповниться пів року. Далі огляд має бути в три роки. Потім огляд рекомендують проходити перед школою. Також в усі наступні роки перед школою дитину рекомендовано відводити на перевірку зору. І, як я вже казала, людям після 40-а років потрібно проходити огляд щорічно. Серед іншого такий огляд допомагає виявити глаукому. Це захворювання може бути невідчутним для людини, але — призвести до негативних наслідків і навіть повної втрати зору, відновити його неможливо. 

— Чи часто люди ігнорують ці обов’язкові огляди в лікарів та нехтують здоров’ям очей?

— Насправді досить часто. Люди не надто сильно відчувають зміни зору. До прикладу, одне око може бачити нормально, а на іншому розвиватись певне захворювання. Це може виявити лише лікар. І насправді дуже шкода, коли люди звертаються вже на пізніх стадіях захворювань лише через те, що не було періодичних оглядів. 

Немає опису.

Були пацієнти, яким лише місяць

— Які випадки із практики вам найбільше запам’ятались? 

— У поліклінічному відділенні насправді багато непересічних випадків. У нас працює офтальмолог-хірург, і до нього звертаються у складних ситуаціях. Нещодавно був пацієнт, який прилетів з Італії. 20 років внаслідок травм він зовсім не бачив на одне око. І після проведеного оперативного втручання у нас в клініці мікрохірургії ока “Медікус”, йому відновили зір. Тож чоловік зараз бачить повноцінно.

— Очі мають дуже складну будову. А офтальмологів можна порівняти з ювелірами. Як це мати таку клопітку роботу? Доводилось робити ін’єкції в око? 

— Так, ми робимо ін’єкції будь-якого рівня складності. Навіть сьогодні доводилось робити.

Немає опису.

— Чи працюєте ви з дітками? Що головне у роботі з малюками? 

— Так, ми працюємо з дітками від народження. Були навіть пацієнти, яким місяць. З малюками дещо важко буває, але стараємось знайти підхід. Звісно, серце крається інколи, коли процедури викликають сльози, але стараємось робити усе найменш травматично. Дуже поширеним станом очей в дітей є косоокість, і часто в таких випадках доводиться виправляти чужі помилки, коли була підібрана невідповідна окулярна корекція. 

— А таке часто трапляється: коли люди самі обирають окуляри, і це призводить до негативних наслідків? 

— Досить часто люди можуть придбати окуляри просто на ринку без відповідного огляду лікаря. У літню пору ми наголошуємо: сонцезахисні окуляри теж потрібно обирати правильно. Адже просто затемнені окуляри, а не сонцезахисні можуть нашкодити. Дуже часто люди думають, що окуляри для читання вони можуть обрати самостійно. Але це теж помилка. І часто наслідком цього є втома очей, неможливість сконцентрувати погляд, головний біль. Ми наголошуємо: окуляри має підбирати лікар.

Немає опису.

Як турбуватись про очі, якщо багато працюєте з гаджетами

— Порадьте нашим читача,  як турбуватись про очі? Що робити тим, які весь робочий день у проводять за комп'ютером, а увечері відпочивають зі смартфоном у руках? 

— Найперше і золоте правило — це “правило 20-ти хвилин”. Його суть в тому, що при роботі з комп’ютером, телефоном чи з документами, кожны 20 хвилин потрібно на 20-15 секунд відводити погляд: за вікно, а якщо немає можливості — заплющувати очі. Це допоможе очному м’язу розслабитись та відновити роботу на наступні 20 хвилин роботи. Окрім того, для наших очей дуже корисними є прогулянки на свіжому повітрі, адже очі відпочивають лише тоді, коли дивляться в далечину. 

— Дехто вважає, що при тривалій роботі за комп’ютером потрібно використовувати додаткові засоби для зволоження очей. Чи потрібні вони? 

— Якщо при роботі з комп’ютером часто печуть очі, відчутна сухість і більше жодних скарг немає — можна придбати зволожуючі краплі. Ви можете запитати у аптекаря: “штучна сльоза без консервантів” і закрапувати ними очі від трьох разів на день. Вони потрібні, бо під час роботи ми рідше кліпаємо, і очі не отримують достатнього зволоження. Якщо є ще якісь скарги — краще звернутись до спеціаліста.

— У період пандемії і діти більше часу проводять із гаджетами. Адже, як і минулого року, є можливість того, що вони навчатимуться дистанційно. Чи є для них особливі рекомендації?

— Як і дорослим, дітям, необхідно користуватись правилом “20-ти хвилин”. Потрібно звертати увагу на освітлення, яке є в кімнаті, де працює дитина. 

Немає опису.

— Щодо положення під час роботи: чи є якісь рекомендації? 

— Якщо йдеться про роботу з комп’ютером, потрібно сидіти на відстані витягнутої руки від монітора. Також якщо є вибір: працювати за комп’ютером, планшетом або телефоном — раджу обрати той гаджет, у якого є більший екран. Найгірше для очей — робота за смартфоном. Адже зосередження зору на малому екрані може призвести до перенапруження очей і має багато негативних наслідків Серед яких — і зниження зору. Крім того ми не рекомендуємо жодного іншого положення, окрім положення, сидячи за столом. 

— Щодо вікових рекомендацій. Чи є обмеження в часі користування гаджетами для дітей різного віку?

— Ми розуміємо, що зараз відбувається гаджетизація суспільства. І діти з самого малку користуються телефонами. Для того, аби берегти зір, екранний час для діток від 3 до 6 років рекомендовано проводити за телефоном чи комп'ютером не більше 30-ти хвилин на день. Від 6-ти років дітки вже навчаються у школах тому настільки обмежити час не вийде. Мінімум три години триває робота за комп’ютером у дітей шкільного віку. І знову ж таки нагадаю про перерви, які потрібно робити кожні 20 хвилин. 

 

Читайте також: 

Як не захворіти на рак і що робити, аби вилікуватися? Поради 24-річної лікарки-онколога з Теребовлі 

Лікар до 30-ти: стоматолог-хірург з Тернополя про складні операції і як пацієнти іноді кусають за пальці 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Свитлана Кубик

    Чудова людина ❤️
    Чудовий лікао
  • Іван Тлумацький

    Порадьте краще каплі що болбо****бів не бачити)))))))))

    Zinkiv Tania reply Іван Тлумацький

    Іван Тлумацький Так випили собі очі,і все

keyboard_arrow_up