Тернополянка Марта Чебан створює одяг та амуніцію для тварин на фронті

Тернополянка Марта Чебан створює одяг та амуніцію для тварин на фронті
  • Тварини теж потребують захисту! У цьому переконана 31-річна тернополянка Марта Чебан. Аби допомогти чотирилапим, дівчина вирішила створювати для них спецодяг.
  • Як проходить процес від ескізу на папері до готового виробу – журналісти «20 хвилин» побачили на власні очі.

Від червня тернополянка Марта Чебан заснувала власний бренд одягу та амуніції для тварин під назвою Street Paw. Попри те, що ще немає великої команди і постійно в процесі пошуку гарних тканин, фурнітури, вона вже відшиває перші жилети, кофти та дощовики. А щоб її роботи були зручними та практичними для тварин, – віддає одяг на спеціальне тестування до кінологів.

Від мрії до реальності

За освітою Марта Чебан — дизайнерка одягу. Після завершення навчання дівчина обирає для себе роботу в IT-сфері, а саме спеціальність графічного дизайнера. Під час розмови з журналісткою вона наголошує, ця професія їй видалася легшою та цікавішою. Проте за роки роботи в IT дівчина не втратила навички моделювання та пошиття різного одягу.

Відео дня

Сукні, штанці, кофти та плащі – саме це вчили шити Марту Чебан. Та коли постало питання щодо відкриття власної справи, то дівчина обрала для себе більш цікаве та корисне заняття для сьогодення українців.

— Після декретної відпустки я почала шукати для себе роботу, та підходящого нічого не було. Але я ніколи не забувала про те, що можу моделювати та шити одяг. Тоді я подумала, а чому б не відкрити власну справу? Тим паче, я чула, що в Україні вже під час війни запустили спеціальні програми, в рамках яких можна отримати грант і започаткувати власний бізнес. Я переглядала всі варіанти, ознайомлювалася з правилами та умовами. Порахувала як має бути краще і чи осилю я свою справу. Та все ж вирішила ризикнути, — розповідає пані Чебан.

Створювати одяг саме для тварин Марта вирішила не випадково. Дівчина зізнається, собак та котів обожнює і як тільки має вільний час, то обов’язково з дітьми допомагає безпритульним чотирилапим.

— Я з дітьми переїхала жити за місто, і там дуже багато тварин, ми допомагали їм, доглядали за ними, підгодовували. Також особисто у мене було п’ять тварин. І щодня я все більше замислювалася, чим можу бути корисною. Тоді якось під час чергової розмови з друзями-військовими ми порушили тему захисту, амуніції. Вони мені сказали, що в Україні ця сфера не розкрита і переважно всю амуніцію для захисників замовляють за кордоном. Під словом «захисники» мали на увазі не лише людей, а й тварин. Бо зараз не є секретом той момент, що саме тварини допомагають на фронті, допомагають розміновувати поля, допомагають шукати людей під завалами, — розповідає дівчина. — Ми всі розуміємо, що вони страждають не менше за людей. Бо також із захисниками можуть потрапити під обстріли або підірватися на міні. Та і варто розуміти, що не кожен пес підійде для пошукових чи рятувальних робіт. Вони теж проходять навчання, а отже їх варто берегти.

Від мрії про власну справу до отримання перших коштів на відкриття минуло чотири місяці. Зі слів співрозмовниці, шлях отримання грантових коштів був непростим, але кожен з нас вчиться на своїх помилках.

— На початку 2023 року знайшла чотири гранти і мені найбільше сподобалася програма мікрогрантів єРобота «Власна справа». Там дуже спрощені умови, адже не обов’язково вкладати свої гроші. А це маленькі ризики для підприємців-початківців. Вперше я подалася в лютому 2023 року, але мене не підтримали, бо щось їм не сподобався мій бізнес-план. Але я його відредагувала і подалася вдруге. Вже наче пройшла співбесіду, захистила бізнес-план в Тернопільському обласному центрі зайнятості, але до фіналу не дійшла, бо щось вони знову знайшли похибки у розрахунках. Тоді я показала цей бізнес-план знайомим бухгалтерам, вони внесли свої корективи і вже втретє мене остаточно підтримали. Я була щаслива, бо це перша моя власна справа та ще й напрямок створення одягу, амуніції для собак – нове для мене. Але я з тих, хто полюбляє відкривати для себе інші сфери та вдосконалюватися, —  зізнається пані Чебан.

Загалом на реалізацію власної справи Марта Чебан отримала від держави 149 500 гривень.

— Лише одна спеціальна машинка коштує 130 тисяч гривень. Також мені вистачило коштів на тканину та розкрійний ніж. Але мені пощастило, бо я поки нормально працюю та заробляю в ІТ і можу вкладати ще й власні кошти в розвиток справи. Крім того, я поки не буду платити за оренду приміщення, бо мені дозволили працювати на базі однієї зі швейних фабрик. Більше того, працівники фабрики допомагають мені, і я сплачую їм гроші. Але за умовами гранту я мала працевлаштувати одного працівника. Поки все йде нормально і впевнена, що згодом матиму свою команду, своє приміщення. Усе поступово, — каже засновниця бренду.

Тваринам має бути зручно

Марта Чебан наголошує, одяг та амуніція для тварин має бути надійною, легкою та зручною. А враховуючи їх різні розміри та кудлатість, зі зручністю можуть виникати проблеми. Аби її вироби дійсно користувалися попитом, усі ескізи та тестування проводить спільно із досвідченою кинологинею.

— Мені дали контакти столичної дресирувальниці тварин пані Ніни. Ми говорили з цією жінкою і вона підтримала мою ідею. Також кінологиня надіслала мені світлини зразків різної амуніції, яку вони використовують в роботі. Я детально ознайомилась з тими зразками, зараз розробляю схоже, відшиваю і відправляю до столиці на тестування. Кінологи дають мені відгук і радять, як краще змінити жилет. А я та мої колеги вже удосконалюємо, якщо це можливо, — каже дівчина.

Наразі тернополянка розглядає варіанти лише створення броньованих жилетів. Чим вони відрізняються від звичайного одягу?

— У собак найважливіше захистити грудну клітку. Тому ці жилети мають бути такими легкими і простими у застосуванні. Тобто, щоб кінологи натягнули через лапи жилет, швидко застібнули і вперед на завдання. Також до жилетів має бути повідець. Якщо говорити власне за наповнення одного такого жилету, то за формою він нагадує звичайний одяг, але в броньованому мають бути спеціальні кишені для кевларових або металевих плит. Власне ці плити і захищають тварин від куль та уламків, — каже співрозмовниця. 

Не приховує засновниця бренду Street Paw, що нараз виникає чимало труднощів з пошуком постачальників якісної тканини та плит. Дівчина бажає, аби її жилети були створені максимально з української сировини і мінімум іноземних деталей.

— Я пам’ятаю, що для захисників металеві плити ми замовляли в Швейцарії. Наразі мені вдалося віднайти контакти керівництва металургійного заводу в Кривому Розі. Ми поговорили і вони готові виготовляти плити для наших жилетів. Але мова йде про великі об’єми. Тобто, не про п’ять чи сім жилетів на місяць, а сотні та тисячі. Тож поки у нас немає таких об’ємів, ми продовжуємо тестувати, тож вирішили використовувати кевларові плити. Як тільки підприємство набере обертів, то мова піде за металеві, — розповідає пані Марта. — Якщо говорити за тканини, то часто жилети роблять з міцної тканини оксфорд. Але ця тканина плавиться, тому краще все ж таки обирати кордуру. Чому? Бо під високими температурами кордура перетворюється на попіл. Але зараз теж дуже багато підробок.

Щодо кольорової гами, то жилети мають бути не обов’язково зеленими та з елементами пікселю. Акцент ставлять більше на якості тканини та високому захисті плит.

Вони будуть модними

Якщо говорити за звичайний одяг, то наразі бренд Street Paw має різнокольорові дощовики, легенькі светри та жилети. Пані Марта наголошує, влітку одяг для тварин не настільки популярний, як восени та взимку. Тож, вже думають, чим дивуватимуть господарів чотирилапих улюбленців.

— Ми вже маємо наробітки на осінь. Будемо робити і худі з капюшонами, і інші светри. Але зараз стоїть питання у придбанні спеціальної машинки, яка не лише зшиватиме тканину, але й герметизуватиме. Це дозволить одягу не протікати, а отже тварини будуть сухими навіть під час дощу, — каже дівчина.

Продавати звичайний одяг для тварин дівчина буде за допомогою соціальних мереж та власного сайту. Вже з відшитим одягом зробили стильну фотосесію для собак. А світлини хочуть використати для наповнення сайту, сторінок в Інстаграм та Фейсбук. Що стосується амуніції для тварин, то дівчина вже налагоджує контакти зі спеціальними центрами та організаціями, аби постачати броньовані жилети їм без посередників. 

На амуніції та модному одязі для тварин тернополянка не збирається зупинятися. У майбутньому планує відкрити ще й цех, де створюватимуть післяопераційні манішки для всіх тварин, зокрема і рогатої худоби.

Читайте також:

Як отримати від 50 до 250 тисяч на власний бізнес? Реальний досвід тернополян, які вже це зробили

Війна – не привід забувати про мрії! Як тернополянка ризикнула і розпочала бізнес за кошти держави

Кошти на бізнес: як відкрити власну справу за підтримки держави. Розповідаємо покроково

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Оксана Кокітко

    Де в Тернополі можна придбати такий одяг?

keyboard_arrow_up