Змайстрував снігохід, аеросани і мріє про всюдихід: винахідник із Тернопільщини робить унікальну техніку

Змайстрував снігохід, аеросани і мріє про всюдихід: винахідник із Тернопільщини робить унікальну техніку
  • Новина про те, що Ігор Радь зі Зборова власноруч створив сніговий всюдихід облетіла усю Україну. Але мало хто знає, що цей винахід в чоловіка не єдиний. Він створив багі, універсальний господарський трактор та навіть аерохід.
  • Наша журналістка поспілкувалась з винахідником, з`ясувалось, що планах ще чимало цікавих машин. Яких новинок чекати від пана Радя, читайте нижче.

Сніговий всюдихід Ігор Радь створював два з половиною роки. У нього кабіна від польського "Жука", а решта  — від "Москвича". Чоловік розповів, що снігохід має вісім коліс, обтягнутих гумовою гусеницею. Спереду всюдихода "ніж", який має розрізати снігові замети. Ззаду  — вхід до салону на випадок великого снігу. 

Тоді ще всюдихід міг їздити лише вперед та назад. Але зараз чоловік виправив і цю недосконалість. 

— Коли я вперше випробовував всюдихід, він ще не мав неефективні повороти. Зараз я ці недосконалості усунув і чекаю більшого снігу, щоб випробувати ще раз,  — розповідає пан Радь. — Я замінив барабанні гальма на супорти. Останні дають трохи більший ефект і за їх рахунок робиться поворот. 

Відео дня

Технікою займається майже 40 років

Ігор Радь розповідає, що одразу після закінчення школи вступив у технічне училищ, і вже тоді у нього з`явилась любов до техніки.

 — Ще в школі навіть пробував щось майструвати. Завжди придумував щось нове і цікаве,  — розповідає він.  — З металом вже пізніше. 17 років я працював у "Зборівській сільгосптехніці". Життя пов`язане з технікою.  Працював також інженером із нової техніки, пропонував різні винаходи для полегшення праці. Тоді наш район був другим в області. 

За роки роботи на різних посадах, пов`язаних з технікою, вдома чоловік майстрував винаходи для душі і роботи, каже він. 

Читайте також"За вино переживаю більше, як за дітей": тернополянин відкрив вдома виробництво. Ділиться рецептом 

Подарунки коханим на мільйон! Tesla i Porsche: на яких ще автомобілях їздять відомі тернополянки

Спочатку створив мотоблок, потім  — багі

 — Спочатку зробив мотоблок та невеличкий трактор. Потім  — багі (транспортні засоби з великими колесами та широкими шинами, призначені для використання в піщаних дюнах або на пляжах). Також я був керівником гуртків для школярів. Разом з ними ми зробили аеросани. У 1986-му році я послав свої винаходи на конкурс в Москву. За результатами увійшов в десятку найкращих республіканських винахідників малогабаритної сільськогосподарської техніки, — ділиться пан Ігор.

Зараз чоловік приватний підприємець. Він займається реалізацією металу та виробів із нього. А у вільний час продовжує майструвати. 

 — Роблю причепи людям для автомобіля, пристосування для поколки дров, різні доповнення до  тракторів. Для себе я зробив трактор, який має чимало модифікацій. Люди дивляться-дивуються, що руками майже нічого не роблю.  До трактора я власноруч зробив плуги, копачку, саджалку. А ще маніпулятор, яким можна грузити і піднімати на висоту до 6 метрів, наприклад, людину, щоб зірвати яблука. Цей трактор у мене вже понад 15 років,  — розповідає винахідник.

Чоловік зізнається, що після публікацій про його винахід в соцмережах, уваги журналістів є чимало, а його навіть почали впізнавати на вулиці. Хоча місцеві про його винаходи і так добре знають.

 — Зараз вже багато тракторців та міні-мотоблоків, а я раніше сам це робив, то люди були дуже в ті часи здивовані,  — каже співрозмовник.  — Снігохід стоїть на видному місці. До мене часто люди приходять за металом. То багато хто, разом зі мною чекає снігу, бо хоче подивитись на снігохід в роботі. Був один маленький відвідувач. Йому десь рочків п`ять. Він підійшов і каже "Ото машина", я йому відповів, що певно він сам хоче бути механіком.

Чоловік має ще ідею на новий винахід. У мріях Ігоря Радя змайструвати ще один снігохід, але вже не на гусеницях, а на лижах.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up