Як 13-річний хлопець на Тернопільщині започаткував власну справу

Як 13-річний хлопець на Тернопільщині започаткував власну справу
  • Восьмикласник Олександр Думка з Великогаївської громади має захоплення – свічковаріння. За рік він зробив більше 1000 свічок – з вощини, соєвого та пальмового воску.
  • Хлопець знімає відео у Tik-Tok і розповідає про робочий процес.
  • Журналістка «20 хвилин» поспілкувалась з юним свічковаром про його хобі, яке переросло у справжній бізнес.

Олександр Думка живе у селі Грабовець Великогаївської громади. Йому 13 років, навчається у 8 класі й уже рік створює натуральні свічки ручної роботи. Спершу почав їх просто колекціонувати. Хлопець каже – подобалося збирати, запалювати і порівнювати, як горить та чи інша свічка.

– Я захопився свічковарінням в 11-12 років. Надихнувся відео у Tik-Tok, дивився, як інші варили свічки й захотілося самому спробувати. Почав 24 березня 2023 року. Перша власноруч зроблена свічка, яку я продав, – це «яєчко» з вощини (тонкий восковий лист – прим. авт.). Звісно, вона не була ідеальна, але все-таки вийшла. Згодом моє відео у Tik-Tok набрало 30 тисяч переглядів і «пішли» замовлення. Так триває до сьогодні. За рік я створив вже понад 1000 різних свічок, – розказує 13-річний свічковар.

Відео дня
Процес створення свічки з вощини

Восьмикласник власноруч виготовляє кілька видів свічок: з вощини, з соєвого воску у баночках, у формі фігурок – зайчика, ведмедика, дівчини, ялинки тощо.

За словами Саші, матеріали замовляє в Інтернеті у спеціалізованих магазинах. Це листи вощини, соєвий чи пальмовий віск, барвники, аби свічки мали бажані кольори, ароматизатори, щоб вони приємно пахнули тощо.

За словами юного майстра, час виготовлення свічки залежить від її розміру. Якщо вона менша та без складного оздоблення – то створюється швидше, і навпаки. Наприклад, на свічку з вощини потрібно півгодини, а ось на лиття свічки з соєвого воску у баночці інколи йде цілий день або й декілька днів.

– Для того, щоб зробити свічку, головне мати всі необхідні матеріали. Вощину, до якої потрібен гніт. Також канцелярський ніж. Важливо правильно закрутити свічку. На перший погляд здається, що це легко, але вона іноді не виходить, або може повітря потрапити всередину, – говорить юний свічковар.

Творче захоплення восьмикласник перетворив у справжній бізнес, відкривши власну онлайн-крамницю shop_mikos. Олександр розповідає – батьки повністю підтримують його ідею.

Свічки Олександр викладає на сторінки у Tik-Tok та в Instagram. Весь контент фотографує, знімає і монтує самотужки. В Інстаграмі за хлопцем слідкують 908 підписників, а у Тік-Тоці – 1870, але деякі відео переглянули від 45 до понад 100 тисяч людей. Аудиторію свічковар планує збільшувати.

 – Публікую все у соцмережах, аби інші бачили, як я працюю. Що дійсно сам виготовляю свічки, бо дехто думає, що купую їх і перепродаю. Дуже важливо приділяти увагу контенту, – каже він.

Свічки Олександра Думки коштують від 40 до 350 гривень. Може створювати їх і на замовлення.

– Багато клієнтів надсилають мені фото свічки з Інтернету, а я виливаю для них подібну. Замовлення роблять мешканці Тернополя, але також пишуть з Києва, Львова й інших міст України, – каже хлопець.

Наразі він працює над поповненням асортименту до Великодня, коли буде наплив замовлень.

– До Великодніх свят роблю два види свічок. Це звичайні з вощини у вигляді яйця – більших і менших розмірів, а також у вигляді зайчика, що сидить всередині яйця, – ділиться Олександр.

Крім свічковаріння восьмикласник колекціонує тематичні картки – футбольні і з персонажами аніме.

 

Читайте також:

Хлопчик з Ланівців віддав на дрони гроші з Дня народження

Розписує гільзи та еко-торби, передає картини на аукціони: художниця з Тернополя допомагає ЗСУ

Заради Перемоги: переселенці на Тернопільщині виготовляють окопні свічки з вторсировини

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up