Розписує гільзи та еко-торби, передає картини на аукціони: юна художниця з Тернополя допомагає ЗСУ

Розписує гільзи та еко-торби, передає картини на аукціони: юна художниця з Тернополя допомагає ЗСУ
  • Марічка Довганик – студентка Галицького коледжу, пластунка і вихованка одного з гуртків «Станції юних техніків».
  • Вже два роки поспіль дівчина спрямовує свою творчість на добрі справи: розписує гільзи і різні речі, малює картини для благодійних аукціонів, багато волонтерить. Ми поспілкувалися з талановитою тернополянкою та дізналися про неї більше.

Знайомимося з Марічкою в її чи не найулюбленішому місці – у кабінеті гуртка «Образотворче та декоративно-ужиткове мистецтво» комунального закладу «Станція юних техніків», що на Київській. Дівчина долучилася до цього гуртка ще в другому класі, і навіть попри те, що вже закінчила його, досі приходить сюди, аби помалювати.

Навіть на момент нашої розмови у руках Марічки кипить робота – розписує чергову гільзу. На столі – акрил, стакан з водою, тонким пензликом художниця вкриває фарбою використаний боєприпас.

Відео дня

За останні два роки таких гільз Марічка розписала десятки. Завдяки її таланту вдалося викупити не один дрон для наших військових. Дівчина сором’язлива і скромна, не хизується досягненнями. Втім, журналістці «20 хвилин» залюбки розповіла про захоплення мистецтвом та як у час повномасштабного вторгнення спрямувала його у волонтерське русло.

Обожнює створювати щось власноруч

17-річна Марічка Довганик наразі навчається на другому курсі Галицького фахового коледжу імені В’ячеслава Чорновола. П’ять років відвідувала художню школу імені Михайла Бойчука, а ще вже вісім років дівчина входить до складу «Станції юних техніків».

У творчих пошуках себе її підтримує Ірина Качанова, керівниця гуртка «Образотворче та декоративно-ужиткове мистецтво». Марічка також є пластункою куреня ч. 58 ім. Катерини Білокур. Всі ці заняття поєднує з допомогою ЗСУ.

– Мені розказували, що я вже в дошкільному віці любила щось малювати. Але насправді саме на гуртку «Образотворче та декоративно-ужиткове мистецтво» зрозуміла, що мистецтво мені дуже подобається. Тут була можливість досконало освоїти олійні фарби, опанувати нові техніки роботи, як наприклад створення чогось зі шкіри. Для мене це цінний досвід. Я захоплююся не лише живописом, а ще мандрівництвом і декоративно-ужитковим мистецтвом. Люблю робити щось своїми руками, особливо якщо це ще й приносить користь іншим людям, – говорить Марічка.

За словами Ірини Качанової, Марічка – талановита і творча дитина. Вона була стипендіаткою міського голови у номінації «Кращий учень закладу освіти» у 2021 році, переможницею міських, обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів з образотворчого і декоративного мистецтва. Дівчина має стільки грамот і відзнак, що й не злічити.

А крім малювання, додає пані Ірина, Марічка – профі ще у багатьох напрямках. Займається валянням, робить ляльки-мотанки та речі з повітряного пластиліну, створює декоративні розписи на дереві тощо. Особливо вміло дівчині вдається художня мініатюра.

Марічка зі своєю викладачкою Іриною Качановою

– Вона вміє робити настільки дрібні й вражаючі речі, що мені навіть в окулярах побачити це складно! В Марічки своє бачення мистецтва. Вона фантазерка. Я пишаюся усіма її досягненнями. Було таке, що дитина могла за рік брати участь у 10-15 конкурсах, і завжди виборювала призові місця картинами чи декоративними виробами. Я часто працюю в журі, як методистка, то роботи Марічки впізнають ще здалека. У неї деталізована та професійна техніка роботи, а елементи картин навіть порівнюють з Іваном Марчуком. Про таких дітей – талановитих і цікавих, слід розповідати, – додає Ірина Качанова.

Розфарбовує гільзи і шопери на аукціони

Гурток «Образотворче та декоративно-ужиткове мистецтво» від початку повномасштабної війни співпрацює з громадською організацією «Країна рівності і правди». Волонтери передають гуртківцям використані, відшліфовані та очищені від пороху гільзи, а діти їх розписують.

Керівниця гуртка Ірина Качанова зауважує – розфарбували вже понад 100 використаних боєприпасів, а можливо й більше. Вихованцям цікаво цим займатися, вони відповідально ставляться до розпису, адже знають, що такі символічні речі цінуються, за них можна виручити реальні кошти, які допоможуть нашим захисникам.

Разом з іншими гуртківцями у вільний час розписує гільзи й Марічка Довганик.

– Ми передаємо волонтерам по 10-15 розмальованих гільз, і за два-три тижні нам приносять нові. На початку літа 2023 року гуртківці отримали ящик використаних боєприпасів. Розфарбовуємо останні з них і будемо відпочивати. Діти візьмуться за роботу вже після канікул. Гільзи надсилають на благодійні аукціони за кордоном. Їх проводили у Великобританії, США, країнах Північної Європи тощо. «Країна рівності і правди» контактує з іноземними організаціями й українськими діаспорами, які реалізують дитячі вироби. Ще їх вручають як подарунок меценатам, – каже Ірина Качанова.

За кошти від продажу розписаних гільз волонтери купують дрони, прилади нічного бачення, бронежилети, амуніцію й техніку, необхідну для військових. Згодом звітують про це у соцмережах.

Марічка – з творчої родини. Її мама виховує трьох дітей, займається мистецтвом та волонтерить з перших днів вторгнення. Жінка шиє кікімори та плете маскувальні сітки. В перші місяці війни сім’я віддала на польський аукціон у Кракові, що проводили діаспоряни, кілька картин олійними фарбами. Гроші пішли на допомогу діткам-переселенцям, які залишилися без батьків.

А ще у творчому тандемі мати з донькою вже другий рік поспіль розмальовують еко-торбинки (або шопери) – теж на благодійні аукціони.

– На шоперах ми здебільшого виконуємо петриківський розпис, а також різні малюнки в українській тематиці. За кордоном просять малювати щось наше – сюжети, кольори, декоративні розписи. Це купують як сувеніри, такі речі дуже популярні, – додає Марічка Довганик.

А взимку цьогоріч у юної тернополянки та її мами виникла ідея розмалювати новорічні кульки. Перед святами це було актуально і люди охоче купували розфарбовані набори. Іграшки теж відправляли на аукціони в різні країни світу. 

Дівчина говорить – намалювала малюнки на понад двох десятках кульок.

Хоче і надалі волонтерити та наближати Перемогу

Щодо творчості, найчастіше 17-річна художниця малює пейзажі та натюрморти. А ось портрети поки лише вчиться виконувати. Марічці подобається різдвяна та казкова тематика.

Має і роботи у стилі іконопису, а ще інколи виконує ілюстрації до книг. Дівчина демонструє нам кілька своїх картин і каже, що має як невеликі на форматі А4, так і масштабні полотна. Але вдома майже нічого не залишилося, бо більшість робіт або пороздавала, або подарувала комусь.

Кожна картина особлива й деталізована.

– Найшвидше я розписую гільзи, на це йде приблизно пів дня. Таке заняття приносить задоволення, тож нікуди не поспішаю. А ось ялинкові прикраси намагалась робити швидше. За день могла розмалювати 6 іграшок. На всіх малюнок був однаковим, ідентичних кольорів, бо ми робили набори. Картини олійними фарбами займають багато часу, особливо якщо намагаєшся продумати власний сюжет, вкласти зміст у роботу. Треба обміркувати кольорову гаму, перспективу, композицію. Ще все залежить від формату роботи. Деякі картини я виконувала навіть цілий місяць, – усміхається Марічка.

Цікавимось у дівчини, як встигає все поєднувати: і коледж, і «Пласт», і творчість, і ще й волонтерство.

– Наразі у нас канікули, тому маю достатньо багато часу, аби займатися чимось на користь Перемоги. Минулого року була досить активною у «Пласті», адже очолювала свій курінь. Ми організовували різні заходи і багато працювали для того, аби виховувати молодь в патріотичному дусі. Тоді я менше часу приділяла малюванню, бо важко встигати все. Але цього року вирішила більше займатись саме творчістю і волонтерством, – каже Марічка Довганик.

Дівчина замислюється і над майбутньою професією. Хоче стати мультиплікатором, чи дизайнером або архітектором. Але наразі лише вивчає всі ці галузі і ще не визначилась. У будь-якому разі, додає, працюватиме у творчій сфері. Щодо планів на майбутнє – у пріоритеті для Марічки добре скласти НМТ. Дівчина продовжуватиме волонтерити і робити все для наближення Перемоги.

– Марічка – справді чудова вихованка. Вона є найкращим взірцем відповідальності і творчого пошуку. Дуже важливо для будь-кого педагога розкрити потенціал учня, а у нас – позашкільників, є велика можливість це зробити. На заняттях нашого гуртка панує відкрита атмосфера, діти вільно спілкуються і нічим не обмежені. Для мене важливо передати дітям власний досвід і бачення світу. Про Марічку можна говорити довго. Скажу лише одне – за 20 років роботи в позашкільному закладі я навчила сотні дітей. Багато з них талановиті, продовжили навчання у вищих закладах, стали художниками, дизайнерами, архітекторами. Але таких як Марічка – одиниці! – завершує викладачка Ірина Качанова.

 

Читайте також:

Волонтери Тернопільщини накрили святкові столи для воїнів на передовій

Заради Перемоги: переселенці на Тернопільщині виготовляють окопні свічки з вторсировини

На липучках та зав’язках: «Швейна рота» створює адаптивний одяг для поранених бійців

Волонтерка з Тернопільщини обрізала коси, щоб допомогти ЗСУ

Перетворює залишки зброї на мистецтво: тернополянка Лілія Войцеховська допомагає захисникам

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юля Іноземцева

    Які гарні роботи!
  • Тетяна

    Молодець!!!
  • Олег

    Українці прошу допоможіть. Їдемо з Харкова до Львова! везу жінку  та дитину! Людина яка мала допомогти нам в дорозі вимкнула телефон! Бензин скінчився! Стоїмо в Київській області допоможіть паливом або коштами будь ласка хто скільки може. Потрібно 1800 грн 5 січня поверну! Допоможіть Благаю.

    5355161162666739

keyboard_arrow_up