Підприємці Тернопільщини приймають на роботу тисячі переселенців. Які є вакансії?

Підприємці Тернопільщини приймають на роботу тисячі переселенців. Які є вакансії?
  • Тернопільщина продовжує активно приймати внутрішньо переміщених осіб з окупованих територій або ж регіонів, де тривають бойові дії. 
  • Лише за останній тиждень евакуаційними потягами прибули кілька сотень переселенців з Донеччини та інших регіонів. 
  • Та на які перспективи можуть розраховувати переселенці, перебуваючи на Тернопільщині, чи є можливість працевлаштуватися і розвивати свою справу – ми дізнавалися. 
  •  

Переселенці потребують роботи

Від перших місяців з моменту повномасштабного вторгнення переселенці звертаються до Тернопільського обласного центру зайнятості. Здебільшого люди намагаються працевлаштуватися за фахом. У разі відсутності вільних вакансій за бажаною спеціальністю, готові перекваліфіковуватися, а інколи навіть бути різноробочими. Так, від березня по жовтень до центру зайнятості звернулися понад 5 000 внутрішньо переміщених осіб. Щомісячну статистику звернень можна побачити на інфографіці. 

Кількість звернень на працевлаштування від ВПО тільки зростає, запевняють в Тернопільському обласного центру зайнятості. Лише за вісім днів листопада до них звернулися 1956 переселенців з метою працевлаштування. Майже одразу потрібні роботу вдалося знайти 400 особам, а ось 1655 внутрішньо переміщеним надали статус безробітних. 

Відео дня

– За скеруванням служби зайнятості області 381 переселенця вдалося працевлаштувати на підприємства Тернопільщини. Здебільшого у сферах торгівлі, переробної промисловості, охорони здоров’я. Кар’єрні радники служби зайнятості Тернопільщини продовжують пошук прийнятних місць праці для 546 внутрішньо переміщених осіб зі статусом безробітного, – розповів директор центру зайнятості Василь Олещук.

Так, попри скорочення робочих місць та призупинення роботи деяких підприємств за 8 місяців вдалося знайти роботу вже для 1645 безробітних переселенців. І якщо у березні–квітні кількість працевлаштованих ледь доходила до 100, то з вересня по жовтень – майже 400 осіб. 

Від освітян до економістів  

Щодо професій, то через повномасштабне вторгнення на Тернопільщину переїхали різні фахівці: працівники торгівлі, директори і керівники підприємств чи підрозділів, бухгалтери та економісти, водії та медсестри. 

Попри всі заяви представників Міністерства освіти і науки України про миттєве працевлаштування вчителів та вихователів з тимчасово окупованих територій за фактичним місцем проживання, освітяни також у пошуках роботи. Серед них вчителі, вихователі, викладачі, тренери та доценти. Переселенці яких спеціальностей найбільше на Тернопільщині шукають роботу дивіться в інфографіці. 

– Крім того, до нас переїхали і фахівці рідкісних професій. Зокрема, хедхантер, ливарник, гірник, виноградар, птахівник, хімік, аналітик з дослідження товарного ринку, машиніст екструдера, варник сиропів, рибовод, художник, мерчендайзер, архіваріус, фітнес-тренер, – додає Василь Олещук. 

Зараз для них, як і для інших безробітних підшукують вільні вакансії. Якщо ж роботу за професією не вдасться знайти, переселенцям пропонують перекваліфікуватися. Зі слів Василя Олещука, сьогодні центр зайнятості має можливість допомогти людям. 

–  Тисячі безробітних виявили бажання освоїти нову професію чи пройти підвищення кваліфікації за направленням служби зайнятості. Найбільш поширеними професіями, що здобули безробітні, є овочівник та тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва. Одна частина людей тільки завершила навчання, а інша – вже працевлаштована, – розповідає він. 

Як і де знайти роботу?

Знайти роботу переселенці можуть не лише за допомогою Тернопільського обласного центру зайнятості, а й на спеціальних порталах OLX, Work.ua чи завдяки соціальним мережах. Наразі майже в кожному регіоні є групи під назвою «Оголошення». Там люди як пропонують свої послуги, так і шукають працівників. 

Ми промоніторили деякі місцеві групи у Фейсбук і побачили, що люди дійсно там шукають роботу садівника, готові зрізати та чистити дерева. Люди готові бути будівельниками чи водіями. Чимало оголошень і про репетиторство. Це як вчителі молодших класів, так і математики, історики, вчителі англійської. 

Більше того, і люди шукають різних фахівців саме у соціальних мережах. Нам траплялися пости про пошук майстрів для ремонту пічок, електрики чи будівництва. 

Також керівництво Тернопільського обласного центру зайнятості закликає підприємців звертатися до них і залишати інформацію про необхідність нових працівників. Це можна зробити кількома зручними для вас способами. 

– Можна подати вакансію через чат-бот @DCZWorkNowBbot, вона одразу буде опублікована і рекрутери почнуть підбір кандидатів. Інформацію можна отримати за телефоном гарячої лінії Тернопільського обласного центру зайнятості  – 0635765756 або у місцевому центрі зайнятості, – каже Василь Олещук. 

Заявки у чат-ботах можна залишати як роботодавцям, так і переселенцям. А знайти їх можна за посиланням. 

Нагадаємо, сьогодні як місцеві жителі, так і переселенці мають можливість відкрити власну справу, отримавши кошти від держави. Суми коливаються від 250 тисяч гривень до восьми мільйонів гривень. Аби отримати кошти, вам треба визначитися який саме бізнес бажаєте мати та чітко розписати бізнес-план. Подаєте заявку і очікуєте на результат. 

Читайте також:

Кошти на бізнес: як відкрити власну справу за підтримки держави. Розповідаємо покроково

Керівники, працівники торгівлі і не тільки. Хто від початку війни став безробітним на Тернопільщині

Коментарі

keyboard_arrow_up