Нічого не продумано, все для галочки. Ми перевірили, у якому стані велоінфраструктура Тернополя

Нічого не продумано, все для галочки. Ми перевірили, у якому стані велоінфраструктура Тернополя
  • Велосипед – екологічний та корисний транспорт.  До того ж, весняна тепла погода так і спонукає до прогулянок та подорожей.
  • Та наскільки Тернопіль пристосований до цього екотранспорту і що робити тим, хто не має велосипеда не має, але бажає оцінити його переваги? 
  • Ми знайшли, де можна взяти двоколісник в оренду та запитали у місцевих, де його можна випробувати. 

Тернополянин Павло Попик полюбляє їздити на прогулянку на велосипеді, але каже, що в місті до велосипедистів не звикли ані автомобілісти, ані пішоходи. А спеціально облаштовані місця можна порахувати на пальцях однієї руки.

– Я містом стараюся не дуже їздити, тому що нічого не продумано, а те що є, мабуть, зроблене лише для галочки, або спонтанно, – каже чоловік. – Місто не дуже зручне, тому що велодоріжок практично немає, а проїжджа частина чи тротуари традиційно в ямах.

Відео дня

Велоінфраструктури не вистачає, зокрема і доріжок, що мали б з’єднувати житлові масиви. У парках є кілька велодоріжок, якими користуються пішоходи.

– Не вистачає велостоянок, прокатів велосипедів, – пояснює тернополянин. 

Ні інфраструктури, ні поваги до велосипедистів

Солідарні з чоловіком і читачі «20 хвилин». 20 квітня ми розмістили опитування у соцмережах, у якому запитали про зручність велоінфраструктури в Тернополі. Ось що відповіли місцеві. 

Олена Чупровська

– Інфраструктури фактично немає, а на тих доріжках, що є, неможливо їздити. Наприклад, по дорозі на Дальній пляж. Там кожні 50 метрів треба зупинитися і злізти з велосипеда, щоб перевести його через бордюр.

Назарій Хамуляк

– Велоінфраструктури немає, окрім вже добре стертої розмітки від "Надставної церкви" і до "Циганки"!

Ron Lov

– У парках, що ближче до центру ще де-не-де є шматки тої “інфраструктури”, а на окраїнах міста нема, не було і вже не буде через хаотичну ущільнюючу забудову будинками і торговими центрами.

Влад Коробко

– Шматки розкиданих ділянок «велодоріжок» не є інфраструктурою. Ну і відношення пішоходів до вищесказаних «велотрас». «Пішохід завжди правий», або «Я ж мама» з дитиною створюють «чудові» умови для велопрогулянок.

Kostantin Kovalok

– Вона частково є тільки в парках, але там і так безпечно їздити. Це як робити процедуру проти облисіння, коли в пацієнта сильна кровотеча.

Ми перевірили велодоріжки

Ми перевірили, у якому стані велодоріжки вздовж Ставу та в парку «Топільче». Зауважимо, що навіть не у всіх парках вони є, не кажучи вже про велодоріжки на різних масивах міста.

Так, біля Ставу біла фарба, що розмежовує дорогу для пішоходів та велосипедистів, уже здирається. Ближче до Надставної церкви її стан ліпший. А от позначення у вигляді велосипеда на доріжках все ще мають добрий вигляд і зустрічаються через кожні 50 метрів.

У парку «Топільче» велодоріжки розмічені іншим кольором бруківки. Це зручно і більш помітно. Крім того, тут також намалювали знак велосипеда, аби пішоходи розуміли, для кого ця доріжка.

А от в парку «Здоров’я» ситуація гірша, адже розмітки на пішохідних зонах тут немає. Ділянка дороги виділена іншим кольором, але без жодної розмітки.

Та ви можете обрати і довший маршрут навіть за межами Тернополя.

Детальніше про це:

Куди можна поїхати на велосипеді на Тернопільщині. Маршрути для новачків та професіоналів (КАРТИ)

Чи можна взяти в оренду велосипед

У 2019-му в місті обіцяли влаштувати велопрокат. "Близько півтори сотні велосипедів можна буде незабаром брати в оренду в Тернополі. Користуватись ними можна буде за системою bike sharing. Це коли береш транспорт в одній "точці", а залишаєш в іншій". Обіцяли, але проєкт досі не втілили в реальність. 

Якщо у вас нема велосипеда, але ви дуже хочете покататися, ми дізналися про реальну оренду двоколісників. Обдзвонили 10 магазинів. 

У Тернополі знайшли лише один пункт прокату велосипедів на проспекті Злуки, 33. Але і там поки не можуть задовольнити бажання усіх охочих. Адже велосипедів просто не вистачає.

Підприємець Віталій, який і є власником велопрокату розповів, що має лише п’ять велосипедів.

– Раніше мав вісім, але в справному вигляді поки лише чотири. Один зараз ремонтують. Перед початком сезону я всі відніс до майстра, або той оглянув та полагодив, якщо це потрібно, – каже підприємець.

Вартість оренди на день становить 150 гривень. Якщо бажаєте орендувати на годину-дві, варто попередньо це обговорити. Та частіше за все тернополяни беруть велосипеди саме на день. До того ж, як пояснив пан Віталій з власного досвіду, здавати велосипеди погодинно невигідно.

– Розумієте, погодинно невигідно здавати хоча б тому, що я маю небагато велосипедів. Здам три на годину, а до мене прийде чоловік, який хоче орендувати їх на день і забрати всі, – продовжує він.

Залежно від велосипеда, який ви обрали, потрібно буде лишити різну суму завдатку – тисячу чи дві тисячі гривень, які вам потім повернуть. Пан Віталій пояснює, це гарантія того, що людина поверне велосипед, а не візьме і зникне.

– Можна лишити якийсь документ, – додає підприємець. – Але законом заборонено лишати паспорт, тому можна залишити студентський чи посвідчення водія абощо. У мене поки крадіжок велосипедів не було, але в моїх знайомих, які раніше здавали велосипеди, такі випадки були.

Компенсація пошкоджень транспортного засобу, коли ви берете його в оренду, залежить від конкретних обставин.

– Я все розумію, можна пробити колесо, чи воно може просто спустити, це поломки, які не потребують фінансових вливань і відремонтувати їх неважко. Але якщо людина взяла велосипед, стрибала ним через бордюри і погнула колесо, чи щось відламала, потрібно компенсувати вартість ремонту, – каже співрозмовник.

Дитячих велосипедів в оренду немає, ті, що є, підійдуть як чоловікам, так і жінкам. Як зауважив журналіст "20 хвилин", усі вони середнього цінового класу. 

 

Читайте також:

Береш велосипед в одному кінці міста, залишаєш в іншому: в Тернополі з'явиться велопрокат

 

А ви любите їздити на велосипеді? Як вам велоінфраструктура міста? Можливо, знаєте місця, де можна ще взяти транспорт в оренду. Пишіть у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Тоха Триалист

    Можна оригінальне фото в приват?
    Бо класний кадр вийшов)
  • Читач71

    "Місто не дуже зручне, тому що велодоріжок практично немає, а проїжджа частина чи тротуари традиційно в ямах"... А що в Україні дозволено велосипедистам їздити по тротуарах?
    І так, я як водій, не поважаю велосипедистів , які в сутінках чи в темну пору доби не вдягають на себе світловідбивний одяг або його елементи, бо це така ж не повага до водіїв.
  • Ivgen Bezverkhniy

    Навіть тими що є велодоріжками велосипедисти не користуюються. Зокрема попри Топільче, від сторони озера, зроблена велодоріжка, але не з того боку дороги, де озеро, а там де парк. Воно логічно, попри озеро гуляють люди, а їздити можна і попри парк. Але нашим велосипедистам то байдуже. Страшно попри озеро з дитиною пройтися. Одному велосипедисту сказав що з іншої сторони дороги є для них спеціальна велодоріжка, так він зупинився, перепитав що я хочу (видно не дочув) і відповів дослівно "А я хочу тут їхати"

    Повага до велосипедистів у мене зразу неймовірно виросла.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:18 Посмертно семеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up