Тернопільський лікар Олександр Хара рятував хлопців у Афганістані

Тернопільський лікар Олександр Хара рятував хлопців у Афганістані
Олександр Хара має великий досвід в медицині. Йому довелося також служити військовим лікарем в Афганістані.

Тоді він врятував чимало молодих хлопців.
Лікар каже, що він досі щиро дивується всьому, що його оточує. Він обожнює історію та любить подорожувати. Щонеділі він мандрує з дружиною Тернопільщиною.
Окрім того, Олександр Хара - затятий книголюб. За цікавою книгою він може обійти всі книгарні міста, а потім прочитати у ту ж ніч.
- Чому обрали професію саме дерматовенеролога?
- Мав дуже гарних вчителів у цій справі. Коли був студентом, то жив поблизу тодішнього фінансового інституту, а сусідка моя по сходовій клітці була лікарем-венерологом дуже великого масштабу. Вона розповідала багато чого цікавого. Згодом я познайомився ще з однією видатною особистістю у цій справі - завкафедрою Ніною Тумашовою. Вона була справжнім професіоналом, прекрасним педагогом. Я пішов до неї у гурток, і так пішло-поїхало. Тоді я навіть не уявляв, що можу займатись чимось іншим. Хоча б тепер, коли уже пройшли роки, ще б хотілось десь повчитись.
- А ким хотіли стати у дитинстві?
- У мене було бажання стати вчителем історії або ж правником. Але моя мама говорила мені: “Дитино, ким завгодно, тільки не вчителем історії. Історію перепишуть ще сім разів, а ти залишишся без роботи”. Тепер бачу, що вона таки мала рацію - історію переписували і переписують.
- Шкодували, що не обрали іншу спеціальність?
- Ні, не шкодував ніколи. Бувало таке, що у першому семестрі другого курсу, а це надзвичайно важкий період, закрадались думки - навіщо це мені. Адже ми вчились “чорно” - бували дні, що спали всього годину на добу.
- Чи не сумували потім за інститутом?
- Коли я закінчив інститут і отримав диплом, то відчував себе так, ніби мені не щось дали, а щось забрали. У процесі своєї роботи я кілька разів повертався в інститут, але, зрозуміло, не у якості студента. Деякий час я працював в інституті, бо це мені приносило насолоду. Але зараз інша система викладання і треба чимось займатись конкретно - або наукою, або практикою. Тому я вже кілька років не викладаю.
- Розкажіть про якісь незвичайні випадки із своєї лікарської практики?
- У мене, крім дерматологічної практики, ще була й практика військового лікаря. Я служив в Афганістані. І ось одного дня у мене на руках помирав поранений солдат. Йому допомогти було вже нічим. А був такий препарат, і зараз його випускають - гідрокортизон, призначений для внутрішньо-суглобових ін’єкцій. Вводити його у вену не можна, бо він кристалічний. Але гідрокортизон як гормональний препарат іноді може стимулювати життєві сили організму і відновити кров’яний тиск. Тому я ввів його у вену. І от на кінчику голки у нього знову з’явився пульс і відновилось дихання. І він вижив. Я ще досі пам’ятаю його прізвище, хоча це вже пройшло 30 років. Ще цікавий випадок - принесли хлопчину з пораненням в ногу. У нього була сильна кровотеча, і ось коли ми накладали йому джгут, він частково обірвався. Ми його не зняли, а наклали вище ще один - то не від глибоких знань, а просто тому, що перший обірвався. А згодом з’ясувалось, що там була і венозна, і артеріальна кровотеча. А для того, щоб зупинити таку кровотечу, один джгут накладається вище, а другий нижче. І те, що ми наклали два джгута, врятувало йому життя.
- Чим займаєтесь у вільний час?
- Я дуже люблю читати. Якщо книжка мене цікавить, то я не відірвусь від неї, допоки не дочитаю. Остання така книжка - “Записки українського самашедшого”. За нею я обійшов усі книгарні і знайшов лише в одній. В ту ж ніч перечитав її з надзвичайним захопленням. І хочу сказати, що ще нічого не втрачено у нашій літературі, допоки у нас є такі автори як Ліна Костенко.
- А хто є вашим улюбленим автором?
- Ірина Вільде. Творами цієї авторки захоплююсь, напевне, з класу дев’ятого. Маю повне зібрання її творів. У молодому віці подобались її великі прозові твори. А зараз люблю перечитувати останній том, мініатюри з розділу “Окрушини”. Там можна знайти відповіді на багато життєвих питань.
- Чи колекціонуєте щось?
- Не колекціоную, але мені важко викинути стару вітальну листівку - у мене є їх дуже багато. А також люблю старі світлини, сімейні папери - часто їх переглядаю.
- Як ставитеся до фільму “Доктор Хауc”?
- А що, подобається! Спочатку я його дивився на дисках. Зараз у надмір я його не дивлюсь. Фільм цікавий, до того ж, люди починають більше розуміти, що лікар, то не бог і не завжди йому все вдається. І знаєте, якби лікареві, навіть з невеличким досвідом, дати такі діагностичні і лікувальні можливості, то у нас би 70% лікарів були б такими Хауcами. А коли на старому зношеному обладнанні наші лікарі намагаються ставити складні діагнози і проводити ефективне лікування, то їм треба ставити пам’ятник.
- Чи любите подорожі?
- Люблю подорожі Тернопільщиною. Вважаю, що у нас є на що подивитись. Навіть, якщо їдеш втретє в те саме місце, то знаходиш щось для себе нове. Узимку ми з дружиною подорожуємо менше, а от коли приходить весна, то ми подорожуємо кожні вихідні. Я люблю і поїздки за кордон, але це мені вдається не частіше разу у рік.
- А де ви вже побували закордоном?
- Був у США, у Фінляндії, Франції, Чехії, у Швеції на навчанні, світових та європейських конгресах дерматологів. Цьогоріч запросили у Південну Корею на Всесвітній конгрес дерматовенерологів. Але знаєте, їдеш і відчуваєш себе обділеним - адже всі вони вільно володіють кількома іноземними мовами. Тому стати й поговорити - соромно зі своєю “дитячою” англійською. Тож, коли їдеш, то до кого тулишся - до вихідців з країн СНД, східної Європи, які знають російську.
- Як ставитесь до медичної реформи?
- Звичайно, щось змінювати та удосконалювати треба. Але коли починати справу, то треба усвідомлювати, що саме ти хочеш досягти. На жаль, пропрацювавши усі роки в організації охорони здоров’я, розумію, що поки що у державі прагнення єдине - зменшити навантаження на бюджет. Якщо реформа буде спрямована тільки на це, то вона закінчиться крахом.
- І наостанок, ви жалієте про те, що більше ніколи....
- Не поспілкуюсь зі своїми батьками. Ще хотілося б так багато сказати та запитати. А решта...
- А мрієте про те, щоб...
- Щоб ще Господь мені відміряв час, аби побувати там, де хочу. Знаєте, я людям не заздрю, які б вони забезпечені не були. На той світ все одно ніхто з собою не забере. Є така єврейська притча, де йдеться про двері у рай - вони низенькі і вузькі, тільки щось взяв - вже й не потрапив. Але от заздрю, як хтось кудись їде, щось нове бачить.

Довідка
Олександр Іванович Хара народився у 1953 році у м. Берестечко на Волині. У 1971-77 рр. навчався у Тернопільському медичному інституті. У 1980-1981 рр. служив військовим лікарем в Афганістані. З 1983 року очолює Тернопільський обласний шкірно-венерологічний диспансер. Дружина - тернополянка, професор медуніверситету кафедри патологічної фізіології. Має двоє дітей, донька – лікар, а син - майбутній фармацевт.

Розмовляла Світлана ГРИВАС,
0-96-709-74-60

 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Anonymous

    От знову ті дурні "20 хвилин"))))))Йой. Нормальний текст. Те, що хтось захотів постібатись, бо єдине, що знає про Хару -дерматовенеролог, не робить коментатору шани.
  • Anonymous

    Лікар, очевидно, дуже цікава людина і дійсно гарний фахівець. А того найпершого коментаря не було б, якби автор уважніше писав статтю! Тому лікарю - низькій уклін, шана і подяка, а автору статті - вчитись писати... зрештою, взяти кілька уроків укр. мови))

    Anonymous reply Anonymous

    ))))))))))Дійсним буває тільки документ, і якщо брати уроки, то, очевидно, не у Вас) P.S. Вчите, то й самі вчіться)
  • Anonymous

    дуже гарна стаття!!!
  • Anonymous

    ОГо..та ж лікар - ВЕНЕРОЛОГ....від чого він хлопців рятував::))????

    Anonymous reply Anonymous

    не смішно. Закінчуючи ВУЗ лікар здобуває не конкретний фах, а спеціальність ЛІКАР, тому у кожного випускника цього закладу є необіднихй багаж знань для здійснення всіх маніпуляцій в екстремальних умовах. І завдяки саме цим людям багато життів було врятовано у війнах. Ваш коментар недоречний і свідчить лише про вашу низьку культуру та відсутність будь-якого людського співчуття до людей, що пройшли війну.

    Anonymous reply Anonymous

    Шкода, що це покоління ФАХІВЦІВ-МЕДИКІВ З ВЕЛИКОЇ БУКВИ вже допрацьовує до пенсійного та передпенсійного віку. Ще років 10-15 і лікувати буде нікому.

    Anonymous reply Anonymous

    співчуття викликають тільки слабі на голову.а нормальні пацани викликають повагу
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up