Пошкодили в ямі авто? Як відшкодувати збитки

Пошкодили в ямі авто? Як відшкодувати збитки
  • Держслужбовці дуже бояться позовів. Якщо немає переможця тендеру, відповідальність несе чиновник. Двічі – адміністративну. На третій раз настає кримінальна відповідальність.
  • Якщо поліцейські вважають, що порушень правил руху з боку водія не було, вони зобов’язані зафіксувати це в протоколі та вказати, хто винен. А винною в цьому випадку буде саме посадова особа, яка відповідальна за дану ділянку дороги.

Стягнути збитки можна і без судового позову. Але якщо вирішили позиватись – усі витрати спочатку доведеться оплатити самому. Коли виграєте справу, все відшкодує відповідач.

Співвідповідачів може бути десяток – від чиновників Кабміну і обладміністрації – до майстра дільниці. Хто не доведе в суді свою непричетність – стягнення буде з усіх – солідарно, каже адвокат, голова громадської організації «Інститут права» Іван Парубій.

Збитки за пошкоджене авто можна відшкодувати в суді.

Відео дня

Передусім потрібно отримати розрахунок нанесених збитків і вирішити, хто буде відповідачем у справі.

Виграли суд? Все компенсує відповідач

Усі витрати, в т.ч. судові, експертизи і ремонт авто, полягають на позивача – тобто потерпілого водія. Але в разі, якщо виграєте справу, має бути стягнуто на вашу користь з відповідача. А ці справи на 95% - виграшні.

До кого ж позиватись?

Є власник дороги, замовник робіт, балансоутримувач і фірма-підрядник, каже активіст тернопільського осередку ВО «Автомайдан» Ігор Василів. Саме фірма-підрядник має вчасно усунути ямковість.

  • Якщо є замовник робіт, а в нашій області дороги розділили і державні належать Службі автодоріг в області, а місцевого значення – облдержадміністрації, він і відповідатиме, - каже Ігор Василів. – Скажімо, в нас немає фірми чи підприємства, яке виграло б тендер з утримання місцевих доріг. Тому за них відповідатиме чиновник, який очолює управління, що опікується дорогами.  

Читайте також Що робити, якщо влетіли в яму і пошкодили авто
Щодо доріг державного значення, тендера на утримання торік виграли кілька фірм, серед яких «Технобудцентр» та «Авакс проф». Саме вони відповідають за належний стан доріг. До них і позиватись у разі пошкодженого через яму авто.

Чиновника можуть притягнути і до криміналу

  • Держслужбовці, які відповідають за стан доріг, дуже бояться таких позовів, - каже Ігор Василів. – Адже якщо немає переможця тендеру, відповідальність несе чиновник. Двічі – адміністративну. На третій раз наступає кримінальна відповідальність. Все залежить від наслідків ДТП.

Потерпілі мають право подати позов не тільки до того, хто відповідає за експлуатацію та утримання дороги, а можете зазначити хоч десяток співвідповідачів, наголошує Іван Парубій.

  • За нашим законодавством кожен публічний виступ чиновника вважається офіційною заявою, – пояснив адвокат. – Скажімо, прем’єр-міністр України пан Гройсман неодноразово говорив, що в нас дороги практично ідеальні. І стільки коштів на їх утримання і ремонт видали, що вони мають бути прекрасними. На жаль, такого немає. Тому в позові можна відповідачем зазначати й голову Кабміну.

Далі – обласну адміністрацію і її керівника – всіх, аж до простого майстра ділянки. Причому їхня  відповідальність передбачена законом. А вже в суді, хто вважає, що не може бути відповідачем, - доводить це. Скажімо, Кабмін документально доведе, що він не може бути відповідачем, бо виділив на дороги минулоріч Тернопільщини понад 1 млрд 200 млн грн.

Стягнення збитків можливе не тільки через суд

ОДА нехай доводить, що гроші передали субпідряднику. Таким чином з’ясується, хто ж насправді винен і відшкодовуватиме збитки. Хто не доведе в суді свою непричетність – стягнення буде з усіх – солідарно.

  • Можна навіть ставити питання про обов’язкову участь в суді певних керівників, в т.ч. і голови облдержадміністрації, - каже Іван Парубій. – Чому ж ні? Це – посадові особи.

Стягнення збитків можливе не тільки через суд. У ст. 140 Кодексу України про адмінправопорушення йдеться, що викликані на місце ДТП інспектори складають протокол. Якщо поліцейські вважають, що порушень правил руху з боку водія не було, вони зобов’язані зафіксувати це в протоколі та вказати, хто винен. А винною в цьому випадку буде не організація, а саме посадова особа, яка відповідальна за дану ділянку дороги, каже юрист.

  • Такий протокол підлягає розгляду судом, - каже Іван Парубій. – Протокол потрапляє до суду. Суд викликає сторін та учасників події, а також поліцейських і з’ясовує, хто є винуватцем. Передусім, суд має встановити вину певної особи. Стягнути з нього штраф. І в тій же справі може стягнути кошти на користь того, хто потерпів в даній ДТП.

Читайте також Що робити, якщо влетіли в яму і пошкодили авто

 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (36)
  • Терноополянин

    Служба Автомобільних Доріг в Тернопільській області на чолі з паном Бендером вітає усіх тернополян із святом!

    Адвокат reply Терноополянин

    Це позор для Тернопільщини !

    Саша reply Адвокат

    Міст завалився!!!
  • Терноополянин

    Сочувствую!!Но добиться справедливости в наше ВРЕМЯ,очень тяжело!!УДАЧИ Вам ВСЕМ!
  • Sirius

    Ось вам як працюють наші дорожні служби - https://youtu.be/bNsz24Zh3ic

    Адвокат reply Sirius

    Як казав Дід Панас: отака .....,малята...

    Black Angel reply Sirius

    То все туфта

    Адвокат reply Black Angel

    я теж іноді так думаю ....

    Терноополянин reply Black Angel

    Чому Барна сказав будемо працювати коли йому той звіт показали

    Адвокат reply Терноополянин

    А Барна де?Чого не піариться ?
  • Павло Панчишин

    Ніяк не відшкодувати усе купили тернопільські бандити https://www.0352.ua/news/2260363/vidskoduvanna-za-poskodzene-sebenem-avto-ne-bude-ternopilski-patrulni-prograli-sud-z-doroznikami

    Павло Панчишин reply Павло Панчишин

    Поліція нічого не може довести у яких працює цілий відділ юристів, а ви думаєте дядько з села доведе!

    Терноополянин reply Павло Панчишин

    Суди продажні

    Саша reply Терноополянин

    Не суди а судді

    Адвокат reply Терноополянин

    Ми в жопе !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up