"Водії чекають виходу на роботу, як Божого змилування": коли запрацює громадський транспорт?

"Водії чекають виходу на роботу, як Божого змилування": коли запрацює громадський транспорт?
  • Водії дзвонять, питають, коли на роботу, розповіли перевізники. Дехто каже, що як найближчим часом транспорт не виїде на лінії, водіям доведеться шукати іншу роботу, бо вже хліба нізащо купити.
  • Звістку про можливе відновлення роботи громадського транспорту після 11 травня перевізники дізнались від журналістів. Запевняють: збитки несуть великі. І готові кожну хвилину вийти на роботу.
  • Кількість громадського транспорту треба збільшувати з 11 травня, щоб забезпечити людям можливість добиратись до місць роботи для того бізнесу, який вже буде відкритий. І кожне місто, кожен орган місцевого самоврядування має адаптивно і розумно підходити до забезпечення роботи громадського транспорту у містах, - про це заявив прем'єр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну 6 травня.

"Запуск громадського транспорту ми плануємо робити у тому числі у рамках нашої концепції "адаптивного карантину". І тут у нас спільна відповідальність з місцевою владою, коли всі аспекти цього рішення будуть чітко прораховані", - сказав Шмигаль.

  • Громадський транспорт, особливо у великих містах, - це одразу ризик сотень нових хворих, і тут треба діяти поступово і дивитись, у першу чергу, на питання безпеки, - пише «Економічна правда» з посиланням на слова прем’єра. - Кожен міський голова несе особисту відповідальність за ситуацію у кожному місті.

Ми поспілкувались з тернопільськими перевізниками. Усі, з ким говорили, готові виходити на роботу і запевняють, що транспорт – у належному стані. Підприємці розповіли, що збитки майже за два місяці простою величезні. Однак поки водії не звільняються. Про підвищення тарифів не говорять, сподіваються на бодай якусь компенсацію з боку місцевої влади.

Що говорять перевізники?

Директор КП "Міськавтотранс" Роман Торожнюк, хоч перебуває у відпустці за власний рахунок, запевняє: транспорт, як і водії, готові до роботи. Якщо будуть обмеження до 10 чоловік в салоні, як і на початку введення карантинних заходів, працювати в таких умовах буде нерентабельно. Проте, про підвищення тарифів мова поки не йде.

Відео дня

КП "Міськавтотранс", нагадаємо, обслуговує такі маршрути:

№ 5 " вул. Лучаківського – смт. В.Березовиця – с. Острів"

№ 5А " вул. Лучаківського – с. Острів"

№ 11 "вул. Довженка – обласна психоневрологічна лікарня"

№ 15 " вул. Золотогірська – пр. Злуки – пр. С.Бандери"

№ 18 " ТРЦ "Подоляни" – містечко шляховиків"

№ 36 "міська лікарня № 2 – автовокзал"

Директор ТОВ «Менс-Авто" Андрій Намака не готовий назвати точну суму збитків, яке понесло його підприємство, доки транспорт стоїть.

  • Зараз займаємось поточними ремонтами машин, вже півтора місяця, як розпустили водіїв - вони перебувають за власний рахунок у відпустці, - каже Андрій Намака. - Збитки терпимо серйозні. Автобуси стоять, а потрібно платити за оренду бази, за комуналку. Маємо надію, що всі водії повернуться на роботу. Принаймні, поки що заяв на звільнення ніхто не писав. Хоча дзвонять, питають, коли виходимо. Бо вже нема за що кусок хліба купити.

Точної відповіді, коли ж транспорт вийде на маршрути, перевізникам ніхто не дає. Дізнаються бодай якусь інформацію з ТВ.

  • Ми готові працювати, навіть якщо встановлять обмеження з перевезення не більше 10 чоловік, хоча втрати будуть суттєвими, - каже Андрій Намака. - Якщо не буде допомоги з бюджету, буде дуже важко. Але ми готові працювати. Транспорт теж.

Як і коли придбають нові автобуси, якими планували в найближчі роки оновити парк, - тепер невідомо. Усе залежить від того, як виходитимуть з карантину. Адже придбати нові автобуси можливо лише за допомогою кредитних коштів. А чи їх видаватимуть – залежить від того, в якому стані буде економіка.

  • Як входили в карантин і возили по 10 чоловік – понарощували борги по солярі, - каже Андрій Намака. - Про заробітки і не йшлось. Борг по пальному складав близько 90 тис. грн. Частково погасили завдяки субвенції за пільговиків. Є в нас і борги за запчастини.

Аби отримати бодай якусь компенсацію за вимушену відпустку водіям, керівництво фірми звернулось до центру зайнятості. Там, каже Андрій Намака, стільки складнощів, що навряд чи водіям щось компенсують. А люди тим часом дзвонять, що не мають за що хліб купити.

ТОВ «Менс-Авто", нагадаємо, обслуговує такі маршрути:

№ 3 вул. Миру – міська лікарня № 2"

№ 19 " ТРЦ "Подоляни" – вул. Карпенка"

Директор ТОВ "Мега-сервіс" Роман Сполович точних збитків, які понесло підприємство за час карантину, не називає. Проте каже, що доводиться регулярно спілкуватись з водіями – ті нарікають, що нема за що сім’ї годувати і дехто навіть говорить за звільнення та пошуки нової роботи. Тому, чи вийдуть повним складом із карантину – невідомо.

  • Про підняття тарифів мови не було. Про компенсацію – це право міської влади. Так і має бути, - каже Роман Сполович. - Траспорт готовий виїхати в будь-який момент. Люди чекають виходу на роботу, як Божого змилування.  

ТОВ "Мега-сервіс", нагадаємо, обслуговує маршрути:

№ 13 " вул. Симоненка – автовокзал – пр. С.Бандери"

№ 17 " р-н  Кутківці  - автовокзал"

Влада: і щоб не було скупчення, і щоб не возили повітря

Компенсація наразі відбувається тільки тим перевізникам, які здійснюють спецрейси. Щодо виходу на лінії всього громадського транспорту – про це ще розпорядження від Кабміну не надходило. Тому точної дати відновлення роботи громадського транспорту у Тернополі назвати не можуть. Про це повідомив заступник начальника управління транспортних мереж і зв’язку міськради Антон Марчевський.  

  • Компенсації наразі відбуваються за виконану роботу, - каже Антон Марчевський. – Так, КП «Тернопільелектротранс» найбільше задіяний, адже це комунальники, і ми маємо їх підтримувати. Точний формат виходу з карантину всієї транспортної мережі міста поки невідомий. Як і точна дата.  

Оскільки засідання Уряду щойно відбулось, у міськраді очікують на конкретний документ, де будуть роз’яснення щодо громадського транспорту. Поки що такого в міськраді немає.

  • Вони мають дати загальні рекомендації щодо міського транспорту, інші рішення про перевезення пасажирів будемо приймати на місці, - каже Антон Марчевський. – Зокрема, штаб для боротьби з коронавірусом ухвалював про впровадження карантинних заходів і щодо громадського транспорту. Скоріш за все, його ж рішенням відновлять роботу транспорту. Все залежатиме від динаміки захворюваності на ковід і одужання. Треба буде продумати механізм: щоб не було дуже багато людей в пікові години. І щоб водночас транспорт не возив повітря.

Один з варіантів – можуть дозволити перевезення лише «сидячих» пасажирів.

– Нам ще треба розуміти, якщо будуть обмеження щодо кількості пасажирів, яким чином компенсувати ті збитки перевізникам. Вартість проїзду не змінюватиметься. Це питання ніхто не піднімав. Головне питання:  "Коли нам дозволять повноцінно їздити"?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (22)
  • Мирослав Хоткевич

    Ціна на пальне пішла різко вниз -А ЦІНИ НА ПРОЇЗД ЯКІ БУДУТЬ

    ціни на проїзд у міському транспорті у Тернополі одні з самих вищих в Україні. може пора хоч трохи опустити?
  • Вол О

    Дома  дибіли  сидіть  водії  дибіли.  Їздити навчіться  .  Так  спокійно  на дорозі .без цих   уйобків  ніхто не підрізає  все  так   спокійно.
  • марія

    Безмозгі істоти вам вже так мозги запудрили що ви не знаете що самі маете робити тож давай приізжай своім крутим авто і розвозь людей на роботу і тобі будем платити по7 гривень або по картці тернополянини і побачим як ти заспіваеш
  • Ігор Буда

    просльозився над намакою. центр безробіття не компенсує його водіям - та треба було офіційно всю зарплату платити а не схемками бавитися.
    і доки ці жовто-зелені гробовози засмерджуватимуть місто і створюватимуть аварійні ситуації.
    чому не всі мани на маршрутах, пане мере?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up