Як вести бесіду із поліцейським на дорозі – юрист

Як вести бесіду із поліцейським на дорозі – юрист
  • Зверніть увагу, чи відповідають прізвище, звання та посада тим, які назвав поліцейський при зверненні, і чи не закінчився термін дії посвідчення.
  • Можливо, такий «поліцейський» є просто шахраєм у формі, який таким чином заробляє гроші, що є злочином.

Чи мають право поліцейські зупиняти автомобіль, якщо водій нічого не порушував? З таким питанням на гарячу лінію редакції звернувся тернополянин Андрій Семкевич.

Чоловік каже, що днями мав прикрий інцидент з поліцейськими. І вважає, що діяли вони, на його думку, незаконно, коли попросили відкрити капот та показати номери агрегатів. Що саме сталось – водій розповідати не хоче. І запевнив: поки що нікуди не звертався, аби покарали поліцейських, які, на його думку, порушили чимало його прав.

Корисне посилання

Актуальні ціни на ТАМ у Тернополі на Automoto.ua.

  • Поки що нікуди заяви не писав, але не виключено, що робитиму це, - запевнив Андрій Семкевич. – Перешукав чимало інформації про зупинку і перевірки в інтернеті – там багато застарілої. Чи може юрист пояснити, як поводитись, які права є у мене, як водія?

Питання ми адресували до юриста Олени Степанової.

Відео дня
  • До 21 грудня 2016 року діяла Інструкція з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС», зареєстрована у Міністерстві юстиції України 26 червня 2009 р., в якій чітко було прописано права і обов’язки поліцейських, - пояснила Олена Степанова. - Наразі інструкція втратила чинність, а тому будемо керуватись Законом України (далі ЗУ – прим. авт.) «Про національну поліцію».

Зупинка транспортного засобу відноситься до превентивних поліцейських заходів (п.4 ч. 1 ст. 31 ЗУ «Про національну поліцію»). Під час проведення превентивних поліцейських заходів поліціязобов’язана повідомити особі про причини застосування до неї превентивних заходів, а також довести до її відома нормативно-правові акти, на підставі яких застосовуються такі заходи ( ч. 2 ст.31 ЗУ «Про національну поліцію»).

Підставами для  зупинки транспортного засобу  є:

- порушення водієм ПДР

- є очевидні ознаки, щосвідчать про технічну несправність транспортного засобу;

- є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення;

- якщо транспортний засіб перебуває в розшуку;

- якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;

- якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод;

- якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху;

- якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;

- порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

- Звертаю увагу водіїв, що, виконуючи вимогу поліцейського про зупинку, водій зобов’язаний дотримуватись правил дорожнього руху, - наголошує юрист.  

З авто не виходьте!

Отже, поліцейський подав знак для зупинки. Виконавши з дотриманням ПДР вимогу поліцейського, з автомобіля не виходьте, a почекайте співробітника поліції, перебуваючи в автомобілі. Фіксатори дверей встановіть в нижнє положення, для спілкування частково опустіть скло водійських дверей, адже вас зупинити може хто завгодно, в тому числі шахрай у поліцейській формі, чи навіть переодягнений злочинець.

  • При зверненні до вас поліцейський зобов’язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання, - наголошує Олена Степанова. - На вашу вимогу поліцейський зобов’язаний пред’явити службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформацією, не випускаючи його з рук.

З посвідчення бажано переписати прізвище, ім’я, по батькові, звання, посаду - для можливого оскарження дій до прокуратури чи до суду, також уточнити причину зупинки і суть скоєного правопорушення, радить юрист.

  • Не забудьте записати номер нагрудного знака працівника, він також може знадобитися для його ідентифікації, - радить Олена Степанова. - Його не можна приховувати, або будь-яким чином перешкоджати прочитанню інформації на ньому та фіксуванню його за допомогою технічних засобів. Про це йдеться у ч. 3 ст. 20 ЗУ «Про Національну поліцію».

Коли не виконувати вимоги поліцейського

Зверніть увагу, чи відповідають прізвище, звання та посада тим, які назвав поліцейський при зверненні, і чи не закінчився термін дії посвідчення. У разі виявлення невідповідності чи закінчення терміну дії посвідчення, вимоги такого працівника не виконуйте, негайно телефонуйте черговому поліції за телефоном 102 та на телефон довіри – номери є на сайті МВС, радить юрист.

  • Можливо, такий «поліцейський» є просто шахраєм у формі, який таким чином заробляє гроші, що є злочином, передбаченим ст. 390 КК України, - припускає Олена Степанова. – Отже, якщо із документами у поліцейського все гаразд , звертаємо увагу на його поведінку.

Поліцейський, відповідно до п.3 ч.1 ст. 18 ЗУ «Про НП» зобов’язаний поважати і не порушувати прав і свобод людини. Тому не має права звертатися на «ти», використовувати погрозливі чи ображаючі жести, допускати при спілкуванні зневажливий тон, грубість, неввічливе викладення зауважень, вирази або репліки, які ображають людську гідність, погрози. Не має права коп і пред’являти безпідставні звинувачення.

  • Уважно вислухайте і зафіксуйте звернення до Вас працівника поліції, заборона таких дії є протиправною, - наголошує юрист.

Поліцейський має право вимагати пред’явити:

  • посвідчення на право керування транспортним засобом відповідної категорії;
  • реєстраційного  документу  на транспортний засіб;
  • у разі встановлення на транспортних засобах проблискових маячків та (або) спеціальних звукових сигнальних пристроїв — дозвіл, виданий уповноваженим органом МВС, а у разі встановлення проблискового маячка оранжевого кольору на великогабаритних та великовагових транспортних засобах — дозвіл, виданий уповноваженим підрозділом Національної поліції;
  • на маршрутних транспортних засобах — схему маршруту та розклад руху; на великовагових і великогабаритних транспортних засобах та транспортних засобах, що здійснюють дорожнє перевезення небезпечних вантажів, — документацію відповідно до вимог спеціальних правил;
  • поліс (сертифікат) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідні підтвердні документи (посвідчення);

Названі документи надавати в руки поліцейського не обов’язково, достатньо показати в розгорнутому вигляді. Вимога працівника поліції передати йому у руки документи -  протиправна, наголошує юрист. Про це йдеться у абзаці 2 ч. 2 ст. 16 ЗУ «Про дорожні йрух»; підпункт «а» п. 2.4. ПДР.

  • Крім того, відповідно до п. 2.4 ПДР, водій  повинен надати поліцейському можливість перевірити номери агрегатів і комплектність транспортного засобу, - нагадує юрист. - У цьому випадку виникає колізія: водій повинен надати можливість, а поліцейський не має права, оскільки, відповідно до ЗУ «Про національну поліцію», до превентивних заходів не відноситься перевірка  номерів  агрегатів і комплектність транспортного засобу.

Як мають право оглянути авто

Однак, маємо таке поняття, як поверхнева перевірка транспортного засобу. Відповідно до ч. 5 ст. 34 ЗУ «Про НП», поверхнева перевірка транспортного засобу здійснюється шляхом візуального огляду засобу або салону та багажника, наголошує юрист.

  • Поліцейський при здійсненні поверхневої перевірки має право вимагати відкрити кришку багажника та/або двері салону, - пояснила Олена Степанова. – Отже, вимога надати для огляду моторний відсік є протиправною. Не зобов’язаний водій також знати розташування WIN-коду транспортного засобу.

Варто нагадати, що поліцейський - це таки представник органу державної влади. І при спілкуванні з ним теж необхідно бути ввічливим та не допускати зневажливого ставлення.

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up