Знаки обмеження швидкості для велосипедів і самокатів у «Сопільче»: що про них треба знати?

Знаки обмеження швидкості для велосипедів і самокатів у «Сопільче»: що про них треба знати?
  • «У парку «Сопільче» поставили знаки обмеження швидкості для велосипедистів і електросамокатів», – таку інформацію 10 березня опублікували ряд місцевих телеграм-каналів.
  • Однак, як з’ясували журналісти «20 хвилин», дані знаки влаштували ще у 2023 році. Розповідаємо, що про них потрібно знати містянам.

Аби перевірити, де встановлені знаки, журналісти «20 хвилин» самі побували у парку «Сопільче».

Один зі знаків стоїть перед початком велосипедної доріжки неподалік скейт-парку.

Відео дня

Інший – наприкінці цієї ж доріжки, біля атракціонів поблизу «Козацького острівця».

Обидва вказівники розміщені по лівому боці парку (у сторону «Орнави»). По правому боці їх немає.

У міській раді журналістам розповіли, що дані знаки влаштували ще у 2023 році. За словами речниці Мар’яни Зварич, знаки обмеження швидкості до 15 км/год для велосипедів та електросамокатів поставили у парку «Сопільче» і у парку Тараса Шевченка поблизу велодоріжок. Контроль за ними здійснює муніципальна інспекція спільно з правоохоронними органами.

«20 хвилин» поцікавились, чи збільшуватимуть кількість знаків обмеження швидкості у 2024 році.

– Цього року не плануємо встановлювати подібні знаки обмеження швидкості для велосипедистів і електросамокатів на інших локаціях міста, – відповіла пані Зварич.

Водночас в управлінні патрульної поліції області говорять – юридичної сили встановлені дорожні знаки не мають.

– Управління патрульної поліції не надавало будь-яких погоджень щодо встановлення цих інформаційних таблиць, на яких зображений дорожній знак обмеження швидкості для велосипедів і електросамокатів. Нам не відомо, хто їх встановлював. Також усі дорожні знаки повинні відповідати державним стандартам України. А дані вказівники розцінюємо як інформаційні, рекомендаційного характеру. Юридичної сили, як дорожні знаки, вони не мають, – наголосила речниця Ольга Пелих.

Які обмеження швидкості діють?

Нагадаємо, у жовтні 2022 року на засідання сесії міської ради затвердили порядок використання електричних транспортних засобів, у тому числі й самокатів. З метою безпеки пішоходів, на території міста діє швидкісний режим до 20 км/год, а у центральній пішохідній зоні – до 15 км/год. Речниця Мар’яна Зварич наголосила – ці правила обмеження швидкості чинні й у 2024 році.

Користуватись персональними легкими електричними транспортними засобами дозволено особам, які досягли 16-річного віку. Діти до 10 років можуть кататися на електросамокатах тільки у супроводі дорослих. А особи віком від 10 до 16 років мають право самостійно їздити на них виключно на тротуарах і пішохідних доріжках, за умови дотримання швидкісного режиму до 5 км/год.

За правилами, використовувати електричні транспортні засоби на вулично-дорожній мережі можна за умови, якщо вони обладнані звуковим сигналом і світлоповертачами, а у темну пору доби – лише з увімкненим ліхтарем (фарою) і виділивши одяг за допомогою світлоповертальних елементів.

Під час використання електричних транспортних засобів особа зобов’язана дотримуватись Правил дорожнього руху і особисто нести відповідальність за їх порушення, йдеться на сайті міської ради.

А як щодо велосипедистів?

В українських правилах дорожнього руху немає чітко визначеної можливої швидкості руху для велосипедистів. За словами речниці Тернопільської міської ради Мар’яни Зварич, знаки, які стоять у «Сопільче» і парку Шевченка, передбачають обмеження для них до 15 км/год (як і для самокатів). А журналісти «20 хвилин» неодноразово писали основні правила для велосипедистів:

  • рухатися по проїзній частині на велосипедах дозволяється особам, які досягли 14-річного віку;
  • велосипед повинен мати справні гальма, звуковий сигнал та світловідбивачі;
  • заборонено переїздити пішохідний перехід на велосипеді, слід перевести його через дорогу;
  • для руху в темну пору доби і в умовах недостатньої видимості на велосипеді повинен бути встановлений і увімкнений ліхтар. Також використовуйте світлоповертаючі жилетки і флікери;
  • велосипедисти повинні рухатися по велодоріжках, а якщо їх немає — по крайній правій смузі проїзної частини, в один ряд.

За порушення правил дорожнього руху на велосипедиста можуть накласти штраф у розмірі 340 гривень відповідно до статті 127 КУпАП (Порушення правил дорожнього руху пішоходами, велосипедистами та особами, які керують гужовим транспортом, і погоничами тварин (ч. 2)).

За умови створення велосипедистом аварійної ситуації, штраф становитиме вже 850 гривень. Або ж може бути застосовано покарання у вигляді громадських робіт на строк від 20 до 40 годин (ч.4 ст.127 КУпАП).

У разі вчинення ДТП з вини велосипедиста, відповідальність передбачена у розмірі 850 гривень (ст.124 КУпАП). Якщо велосипедист «втече» з місця ДТП, то може отримати штраф у розмірі 3400 гривень або отримати стягнення у вигляді адміністративного арешту строком від 10 до 15 діб.

Право виносити постанови чи складати протоколи щодо притягнення велосипедистів до відповідальності мають працівники поліції. За окремими статтями КУпАП рішення виносить суд.

 

Читайте також:

Є з ямами, вибоїнами та перешкодами: ми перевірили стан велодоріжок у Тернополі

У Тернополі визначили місця для паркування електросамокатів

Скільки коштує та як орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли різні сервіси

Хто і де може їздити на електросамокаті у Тернополі? Пояснюємо з експертами

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олександр Кіяшко

    Для фіксації швидкості,поставлять поліцейського з трукамом...
  • Pavl Rebrov

    сміх крізь сльози))))))

keyboard_arrow_up