У ТНЕУ – великодня казка про цінність справжньої краси

У ТНЕУ – великодня казка про цінність справжньої краси

Упродовж чотирьох днів – 4-7 квітня в актовому залі Тернопільського національного економічного університету  маленькі тернополяни дивились великодню казку-мюзикл «Про що розповіла бабусина скриня». Виставу підготували працівники відділу гуманітарної освіти та виховання при підтримці ректора Андрія Крисоватого.

Цьогорічна казка – ювілейна. Це вже 15 постановка автора сценарію, режисера-постановника, заступника начальника відділу гуманітарної освіти та виховання ТНЕУ, заслуженого працівника культури України Алли Бінцаровської та звукорежисера Сергія Родька.

- У виставі задіяні близько 150 учасників. Це наші творчі працівники, їхні діти та внуки, учасники творчих колективів, – розповіла Алла Бінцаровська. – Тема казки – чи вміємо ми бачити справжню красу в цьому світі, яка закладена Творцем, чи не захоплюємося фальшивою, хибною красою, яку нам пропонують сучасні мас-медіа, чи у гонитві за модою можемо повертатися і до народних витоків?

Відео дня

У казці звучать пісні у виконанні учасників народного театру пісні «Для тебе»: гуртів «Струни серця», «Кралечки», «Краплинки» (художній керівник Алла Бінцаровська). Танцювальні номери  – від народної студії сучасної хореографії «Т.А.Н.Г.о dance company» (художній керівник Любов Борисяк).

Головні герої – Марічка (Іринка Шевченко )та її бабуся (Мирослава Бурик) і дідусь (Борис Салабчук). Дівчинка потрапляє в бабусину скриню, де з нею трапляються дивовижні пригоди. Там найперше вона зустрічається з Ромашкою (Аліна Ремус) – квіточкою, яку вишила бабуся на великодньому рушничку. Відтак Ромашка знайомить Марічку з обрядовою лялькою-мотанкою Вербницею (Роксолана Залізняк). Лялька з допомогою чарівних предметів – вербових гілочок, дудочки, подушечки, гребінця пропонує Марічці повернутися в минуле, у дитинство і юність її бабусі, щоб дівчинка змогла збагнути справжню цінність речей, які зберігає бабуся у своїй скрині. Подорожуючи в часі, головна героїня дізнається багато цікавого про народні традиції та ремесла. Всі позитивні персонажі допомагають їй збагнути справжню красу. А негативні дійові особи – Цариця фальшивої краси (Наталія Цар), яка не може потрапити в скриню, але посилає туди своїх агентів Павука Павлюка (Павло Тютюнник) і Павучиху Пауліну (Тетяна Шарган). Вони разом із головним героєм популярної комп’ютерної гри Редом (Надія Халицька) хочуть переконати дівчинку у протилежному. Завдяки кмітливості Бджілки Дзвінки (Ірина Новомлинська-Фелик), яку бабуся вишила на подушечці, щоб міцно спала її донечка і бачила гарні кольорові сни, Марічка скидає з очей темні окуляри, зрозумівши справжній зміст краси. Вона хоче доповнити бабусин великодній рушничок і сама вишиває  Фіалочку (Ліанка Фелик, Світланка Сорочинська). Квіточка оживає, виходить на сцену, де всі нею милуються. 

Для першокласника школи № 4 Дем’янка Сорочинського це вже шоста участь у казці. Він був задіяний у виставах та зйомках ще із дитсадка. А для його дворічної сестрички Світланки – це друга вистава. Дівчинка грає роль Фіалочки, чергуючись із своєю ровесницею Ліанкою Фелик.

Вихователька Тернопільського дитсадка № 6 Марія Холява привела на виставу діток старшої групи «Сонечко».

- Казка нам дуже сподобалась, – ділиться враженнями жінка. – Гарний сценарій, все добре обдумано, чудові костюми, пісні і танці. Діти не нудьгували. Вони всі були зацікавлені сюжетом, сиділи з відкритими ротиками і дуже уважно дивилися на сцену.

Тернополянка Леся Джуровська побувала на всіх зимових та весняних казках у ТНЕУ. Її донька Настя постійна учасниця вистав. У даній казці дівчина співає у складі гурту «Кралечки». Вже вдруге пані Леся прийшла подивитись виставу із дворічним синочком Дмитриком.

- Цьогорічна великодня казка дуже сподобалась своїм динамічним сюжетом, вдалим використанням народних традицій, цікавими персонажами, – каже молода мама. – Хочу висловити щиру подяку всім, хто причетний до цієї постановки, і побажати багато натхнення, нових творчих звершень і не менш захоплюючих казок.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Єгайлова Ольга

    А переглянути цю казку можуть всі бажаючі з дітками чи ні? І, якщо так, то о котрій годині початок?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up